Planlegging av behandling

Hvis vurderingen viser at det er riktig å behandle fisken, må dyrehelsepersonellet lage en behandlingsplan.

Publisert

Planen må 

  • beskrive fremgangsmåten 
  • beskrive hvordan eventuelle medhjelpere skal brukes 
  • beskrive overvåkningsrutiner 
  • sette kriterier for korrigerende tiltak 
  • sette stoppkriterier 
  • bestemme hvilke evalueringskriterier som skal brukes etter behandlingen. 

Beskrive framgangsmåte 

Behandlingsplanen skal beskrive tiltakene som skal gjennomføres, og hvordan behandlingen skal følges opp underveis. 

Planen må også beskrive hvem som skal gjennomføre de ulike trinnene av behandlingen, både teknisk gjennomføring, oppfølging av velferd og vurdering av behandlingseffekt under og etter behandlingen. 

Det er kun dyrehelsepersonell som har lov til å iverksette behandling av fisk mot sykdom. 
Dyreholderen må følge behandlingsplanen dyrehelsepersonellet har utarbeidet, og kan ikke avvike fra den uten aksept fra dyrehelsepersonellet. Dyreholderen må derfor kontakte dyrehelsepersonellet ved behov for endringer i behandlingsplanen. 

Beskrive eventuelle oppgaver for medhjelpere 

Hvis du velger å få bistand til å utføre enkelte av oppgavene under behandlingen, må oppgavene beskrives i behandlingsplanen. Du må også utarbeide en instruks for medhjelper. Se kapittel 4.

Beskrive overvåkningsrutiner

Selv om behandlingen og fiskehelsen er grundig vurdert på forhånd, kan det oppstå utilsiktede velferdsutfordringer underveis. Derfor er dyrehelsepersonellets kompetanse viktig under behandling. En avlusing er en behandling av mange dyr samtidig. Det er viktig at dyrehelsepersonellet setter opp en plan på forhånd for hvordan fiskevelferden skal overvåkes, med konkrete og målbare velferdsparametere. Som regel må det være ulike typer overvåkning, f.eks. ved kamera, uttak av fisk for sjekk osv. Dersom overvåkningsoppgaver gjøres av en medhjelper, gjelder kravene til medhjelper, se kapittel 4.

Når du skal lage en plan for overvåkning, må du vurdere:

  • Hva skal overvåkes? 
  • Hvor ofte skal fisken overvåkes? 
  • Hvilken type overvåkning?
  • Hvem skal overvåke? 

Sette kriterier for korrigerende tiltak (evaluering og justering) 

Som dyrehelsepersonell skal du under en behandling både sikre god velferd for fisken og en best mulig effekt av behandlingen. Overvåkningen skal sørge for at redusert velferd oppdages tidlig, slik at korrigerende tiltak kan settes inn. Behandlingsplanen skal derfor ta for seg hvilke korrigerende tiltak som skal iverksettes, og når. Du må også sørge for at en eventuell medhjelper har forstått når de korrigerende tiltakene skal settes i gang.

Eksempel 8. Hvordan vurderer Mattilsynet hvordan fisken skal overvåkes?

Situasjon

I en behandlingsplan hadde ansvarlig dyrehelsepersonell beskrevet sin plan for overvåkning slik: «Inspeksjon av dødelighet, fiskens atferd og velferd skal vurderes etter første kast før behandlingen fortsetter.»

Mattilsynets vurdering

I denne behandlingsplanen er det uklart

  • hvem som skal overvåke fisken
  • hvilke konkrete og målbare velferdsparametere fisken skal overvåkes etter
  • hvilke korrigerende tiltak som skal settes i gang dersom inspeksjonen avslører dårlig velferd

Sette stoppkriterier for behandlingen 

Noen ganger kan det oppstå høy dødelighet, avvikende adferd eller omfattende skader på fisken selv om risikoen er vurdert som lav før behandlingen. Derfor er det nødvendig at dyrehelsepersonell vurderer og tydeliggjør når velferden til fisken ikke lenger kan sikres, og behandlingen må avsluttes. I behandlingsplanen skal dyrehelsepersonellet beskrive konkrete kriterier for når behandlingen skal stoppes for å sikre fiskens velferd. 

Eksempel 9. Hvordan vurderer Mattilsynet stoppkriterier?

Situasjon

Dyrehelsepersonell hadde laget en behandlingsplan hvor stoppkriteriene var beskrevet slik: «Behandlingen skal avbrytes dersom en stor andel fisk får vesentlig avvik i adferd.»

Mattilsynets vurdering

I denne planen er ikke beskrivelsen nøyaktig nok til å sikre fiskevelferden under behandling. Denne beskrivelsen tilsier at mye fisk (stor andel fisk) er kommet langt (vesentlig avvik) i et uønsket forløp der fisk har hatt dårlig velferd. Planen gir ikke medhjelperen holdepunkter for hva som utgjør en stor andel fisk, og hva som utgjør vesentlig avvik.

Sette evalueringskriterier til bruk etter behandling 

Fisken skal ikke ta skade av behandlingen, hverken i form av akutt- eller senskader. Den skal raskt kunne gjenoppta normal aktivitet. Behandlingsplanen må inneholde evalueringskriteriene som gjelder etter behandlingen.

Dyreholder må overvåke fisken etter behandlingen for å sjekke for skader. Dersom det kan føre til unødig eller betydelig påkjenning for fisk å leve videre, skal den snarest tas ut av produksjonsenheten.

Effekten på lus skal også vurderes.

Planen må si noe om når dyreholderen må tilkalle dyrehelsepersonell for å vurdere fiskevelferden.