Kompetanse (§ 4)

Det er ikke krav om formell kompetanse i form av særskilt utdannelse. Den som er ansvarlig for virksomheten, og alle som håndterer dyrene, må ha tilstrekkelig kompetanse til å håndtere og stelle dem i tråd med kravene i gjeldende regelverk.

Publisert

Eksempler på gjeldende regelverk er eksempel dyrevelferdsloven, holdforskriftene for produksjonsdyr, transportregelverket og lignende.

Å ha tilstrekkelig kompetanse innebærer å ha tilstrekkelig kunnskap om dyrearten og den aktuelle typen dyrehold til å gi riktig daglig tilsyn og stell og til å kunne se, forstå og handle for å ivareta dyras behov.

Kompetanse omfatter også holdninger, økonomisk og praktisk evne, og vilje til å etterleve kravene i regelverket. Dette betyr at det er ikke nok å ha kunnskapen dersom du ikke bruker den i praksis, og også at det ikke er tilstrekkelig å ønske å holde dyr dersom du for eksempel ikke er i stand til å gi dyret nok og godt fôr eller å betale for nødvendig behandling.

Kompetansen kan tilegnes på ulike måter, og forskriften inneholder ingen krav om hvordan. Dette kan være i form av praktisk erfaring fra dyrehold eller særlig opplæring/utdanning i form av skole eller annen kursing.

Når en virksomhet registrerer seg på skjematjenestene, skal det gis opplysninger om kompetansen i henhold til kravet i § 4. Det er ingen krav om spesifikk dokumentasjon på kompetansen, men vedkommende som melder skal beskrive kompetansen i fritekstfelt. Teksten bør inneholde en kort redegjørelse om evt. relevant utdanning, arbeidserfaring eller andre relevante momenter som beskriver kompetansen.
 

 

 

Regelverk

Forskrift om omsetning og midlertidig hold av dyr

Forskrift om omsetning og midlertidig hold av dyr (FOR-2015-08-11-958)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: