Enkel identitetsmerking av dyr

Enkel identitetsmerking av dyr er unntatt fra forsøksdyrforskriften.

Publisert

Med enkel identitetsmerking mener vi fortrinnsvis lovpålagt og eventuelt etablert merking av domestiserte dyr. Dette kan for eksempel være chip-merking av kjæledyr og øremerking av sau.

Mattilsynet vurderer at ringmerking av fugler i regi av ringmerkingssentralen, med vanlige metallringer, ikke trenger godkjenning. Merking med to fargeringer i tillegg (maksimalt tre ringer) trenger heller ikke godkjenning. Dette gjelder også PIT-merking av laks, ørret og torsk i "avlskjernen" i avlsprogrammene for oppdrettsnæringen. All annen merking av fisk må ha godkjenning etter forsøksdyrforskriften, som for eksempel PIT-merking og Floy-merking av kultiveringsfisk og viltlevende fisk.

Mattilsynet mener at klipp av hull eller hakk i ørene som merkemetode for smågnagere eldre enn 14 dager er å regne som enkel identitetsmerking. Du trenger derfor ikke søke Mattilsynet om godkjenning av avl av genmodifiserte smågnagere, som ikke har en skadelig fenotype, når dere identitetsmerker dyrene med klipp av hull i ørene og dermed, som et biprodukt, får vev som kan brukes til genotyping.

Fanging og merking av vilt til vitenskapelige formål skal godkjennes. Ren forvaltningsmerking er trenger ikke godkjenning, selv om merkingen og innfangingen er mer belastende enn et nålestikk. Slik merking omfattes av dyrevelferdsloven. Dersom det i tillegg skal tas prøver som primært er til vitenskapelig formål og som er mer belastende enn "et nålestikk", må du likevel ha tillatelse etter forsøksdyrforskriften.

Regelverk

Forskrift om bruk av dyr i forsøk

§ 2. Saklig og personelt virkeområde

Forskriften gjelder når dyr
  1. a.
    blir brukt eller er ment å bli brukt i forsøk eller
  2. b.
    blir oppdrettet spesielt for at deres organer eller vev kan bli brukt til vitenskapelige formål.
Forskriften gjelder levende virveldyr, tifotkreps og blekksprut. Dette omfatter også tidlige utviklingsstadier av disse dyrene hvis sanseapparatet er på et tilsvarende nivå som hos ferdig utviklede dyr, herunder fostre av pattedyr i siste tredjedel av normal utvikling og larver av virveldyr som ernærer seg selv. I tillegg gjelder forskriften når dyr på enda tidligere utviklingsstadier blir brukt i forsøk og får leve videre og sannsynligvis vil oppleve smerte, frykt, varig skade eller annen belastning etter å ha nådd utviklingsstadier som nevnt i annet punktum.
Forskriften gjelder selv om det brukes beroligende, bedøvende eller smertestillende midler, eller andre metoder slik at dyret ikke påføres smerte, frykt, varig skade eller annen belastning.
Forskriften gjelder inntil dyr som nevnt i første ledd er avlivet, omplassert eller tilbakeført til et dyrehold.
Forskriften gjelder ikke
  1. a.
    ikke-eksperimentell landbruks- og akvakulturvirksomhet
  2. b.
    ikke-eksperimentell klinisk veterinærvirksomhet
  3. c.
    klinisk utprøving av legemidler til dyr når dette er nødvendig for å få eller beholde markedsføringstillatelse
  4. d.
    prosedyrer i forbindelse med alminnelig avl og hold av dyr
  5. e.
    enkel identitetsmerking av dyr
  6. f.
    handlinger som det ikke er grunn til å tro vil påføre dyret smerte, frykt, varig skade eller annen belastning tilsvarende eller større enn ved å føre inn en nål etter god veterinær praksis.
Kravene i forskriften er rettet mot oppdrettere, formidlere og brukere.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no