Ikke-eksperimentell landbruks- og akvakulturvirksomhet og prosedyrer i forbindelse med alminnelig avl og hold av dyr

I de tilfellene driftsformer, metoder, installasjoner og utstyr er utprøvd og funnet egnet ut fra hensynet til dyrevelferd (jf. dyrevelferdsloven § 8), er det ikke nødvendig å søke godkjenning.

Publisert

Slike metoder regnes som ikke-eksperimentelle. Det samme gjelder prosedyrer i forbindelse med alminnelig avl og hold av dyr.

Utprøvinger på oppdrettsfisk som ikke trenger godkjenning etter forsøksdyrforskriften, må meldes inn etter kravene i akvakulturdriftsforskriften § 20.

Se også Fiskevelferd ved utvikling og bruk av metoder, utstyr og teknologi

Regelverk

Forskrift om bruk av dyr i forsøk

§ 2. Saklig og personelt virkeområde

Forskriften gjelder når dyr
  1. a.
    blir brukt eller er ment å bli brukt i forsøk eller
  2. b.
    blir oppdrettet spesielt for at deres organer eller vev kan bli brukt til vitenskapelige formål.
Forskriften gjelder levende virveldyr, tifotkreps og blekksprut. Dette omfatter også tidlige utviklingsstadier av disse dyrene hvis sanseapparatet er på et tilsvarende nivå som hos ferdig utviklede dyr, herunder fostre av pattedyr i siste tredjedel av normal utvikling og larver av virveldyr som ernærer seg selv. I tillegg gjelder forskriften når dyr på enda tidligere utviklingsstadier blir brukt i forsøk og får leve videre og sannsynligvis vil oppleve smerte, frykt, varig skade eller annen belastning etter å ha nådd utviklingsstadier som nevnt i annet punktum.
Forskriften gjelder selv om det brukes beroligende, bedøvende eller smertestillende midler, eller andre metoder slik at dyret ikke påføres smerte, frykt, varig skade eller annen belastning.
Forskriften gjelder inntil dyr som nevnt i første ledd er avlivet, omplassert eller tilbakeført til et dyrehold.
Forskriften gjelder ikke
  1. a.
    ikke-eksperimentell landbruks- og akvakulturvirksomhet
  2. b.
    ikke-eksperimentell klinisk veterinærvirksomhet
  3. c.
    klinisk utprøving av legemidler til dyr når dette er nødvendig for å få eller beholde markedsføringstillatelse
  4. d.
    prosedyrer i forbindelse med alminnelig avl og hold av dyr
  5. e.
    enkel identitetsmerking av dyr
  6. f.
    handlinger som det ikke er grunn til å tro vil påføre dyret smerte, frykt, varig skade eller annen belastning tilsvarende eller større enn ved å føre inn en nål etter god veterinær praksis.
Kravene i forskriften er rettet mot oppdrettere, formidlere og brukere.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Dyrevelferdsloven

§ 8. Driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger

Dyreholder skal påse at driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger som brukes til dyr, er egnet til å ivareta hensynet til dyrenes velferd.
Den som markedsfører eller omsetter nye driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger til bruk på dyr eller i dyrehold, skal påse at disse er utprøvd og funnet egnet ut fra hensynet til dyrevelferd.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om omsetning og bruk av visse driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger samt om godkjenning og dokumentasjon av egnethet.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Akvakulturdriftsforskriften

§ 20. Metoder, installasjoner og utstyr

Metoder, installasjoner og utstyr som brukes til fisk, herunder forflytningsutstyr, rørsystemer og automatisk vaksinasjonsutstyr, skal være egnet ut fra hensynet til fiskevelferd.
Unntatt fra kravet i andre ledd er også utprøving som ikke reguleres av forsøksdyrregelverket og som gjennomføres som nødvendig ledd i å skaffe dokumentasjon om metodens konsekvens for fiskens velferd og under følgende forutsetninger:
  1. a.
    det foreligger en plan for hvordan utprøvingen skal gjennomføres, dokumenteres og evalueres.
  2. b.
    utprøvingen gjennomføres ved bruk av færrest mulig fisk.
  3. c.
    utprøvingen planlegges, gjennomføres, evalueres og dokumenteres i samarbeid med personell med relevant kompetanse innen fiskevelferd og andre aktuelle fagområder.
  4. d.
    uttestingen skal skje etter vitenskapelige prinsipper og skal kunne dokumentere de velferdsmessige konsekvensene av metoden ved den aktuelle bruken.
  5. e.
    det er meldt fra til Mattilsynet om hva som skal utprøves, og start og sluttdato for utprøvingen. Meldingen skal sendes slik Mattilsynet bestemmer. Nærmere krav til meldeplikten fastsettes av Mattilsynet.
  6. f.
    dokumentasjon om metodens, installasjonens eller utstyrets konsekvenser for fiskevelferd, skal sendes slik Mattilsynet bestemmer. Nærmere krav til meldeplikten fastsettes av Mattilsynet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no