Klinisk utprøving
Forsøksdyrforskriften gjelder ikke klinisk utprøving av legemidler til dyr når dette er nødvendig for å få eller beholde markedsføringstillatelse.
Slike forsøk trenger dermed heller ikke godkjenning. Kliniske forsøk gjøres seint i utviklingsløpet og omfattes av legemiddellovgivningen.
Klinisk utprøving skal gjøres i felt, ifølge Direktoratet for medisinske produkters retningslinje for klinisk utprøving av legemidler på dyr (dmp.no).Forsøk som gjøres i forskningsinstitusjoner eller i laboratorier regnes normalt ikke som klinisk utprøving. I et tillegg til denne retningslinjen er dette utdypet slik: "… klinisk utprøving omfatter ikke karforsøk, og normalt ikke minimerdforsøk, med mindre forsøksfisken under slike undersøkelser senere skal benyttes til matproduksjon" (Klinisk utprøving av vaksiner til fisk (dmp.no)).
Regelverk
Forskrift om bruk av dyr i forsøk
§ 2. Saklig og personelt virkeområde
-
a. blir brukt eller er ment å bli brukt i forsøk eller -
b. blir oppdrettet spesielt for at deres organer eller vev kan bli brukt til vitenskapelige formål.
-
a. ikke-eksperimentell landbruks- og akvakulturvirksomhet -
b. ikke-eksperimentell klinisk veterinærvirksomhet -
c. klinisk utprøving av legemidler til dyr når dette er nødvendig for å få eller beholde markedsføringstillatelse -
d. prosedyrer i forbindelse med alminnelig avl og hold av dyr -
e. enkel identitetsmerking av dyr -
f. handlinger som det ikke er grunn til å tro vil påføre dyret smerte, frykt, varig skade eller annen belastning tilsvarende eller større enn ved å føre inn en nål etter god veterinær praksis.
Kilde: Lovdata.no