Søknadsplikt og genetisk endrede dyr
I forsøksdyrforskriften anses etablering og vedlikehold av genetisk endrede dyr som et vitenskapelig forsøk, som er søknadspliktig, dersom slike dyr har/vil få smerte, frykt, varig skade eller annen belastning tilsvarende eller større enn ved å føre inn en nål etter god veterinær praksis.
Det kan være vanskelig å vurdere hva som er søknadspliktig når det gjelder etablering og vedlikehold av genetisk endrede stammer. For å fremme en felles forståelse av dette og hva som er rapporteringspliktig, har EU-kommisjonen gitt ut en veiledning om "Genetically altered animals". Denne gjelder også i Norge:
Veiledningen viser bl.a. til at vurderingen av om en fenotype er skadelig eller ikke (tilsvarende eller større enn ved å føre inn en nål etter god veterinær praksis) må baseres på observasjoner, fortrinnsvis ikke ved at det gjøres søknadspliktige forsøk med dem. For alle nye linjer må det gjøres en systematisk evaluering av minst 14 dyr, over minst to avlssykluser, etter at linjen er stabil, og disse må sammenlignes med en referanse-linje med tilsvarende genetisk bakgrunn. Dersom kjønn ikke kan utelukkes som relevant på vitenskapelig grunnlag, skal det tas hensyn til mulige kjønnsforskjeller. Etter dette, etter hvert som man skaffer seg erfaring med den aktuelle linjen, må evalueringen av velferdskonsekvenser revideres.
Veiledningen inneholder også skjemaer (templater) for å vurdere velferden for de mest brukte genetisk endrede artene, dvs. gnagere, fisk, gris, minigris og kylling (section B).
Veiledningen viser videre til konkrete 3R-tiltak. Det anbefales f.eks. å minimere antallet overskuddsdyr, bruke ikke-invasive metoder for å få vev til genotyping og genotyping av sebrafisklarver, før de begynner å spise (før de omfattes av forsøksdyrforskriften). Det vises også til at rask genotyping og reduksjon av ene-oppstalling av fisk til én til to dager er en raffinering.
Den enkelte virksomhet må vurdere om det er tilstrekkelig dokumentert at en genotype ikke har en skadelig fenotype.
Mattilsynet vil behandle søknader om avl hvor fenotypen ikke er tilstrekkelig dokumentert. For alle nye genmodifiserte stammer skal det søkes Mattilsynet om å avle inntil fenotypen er tilstrekkelig karakterisert.
Regelverk
Forskrift om bruk av dyr i forsøk § 4 bokstav a
§ 4. Definisjoner
-
a. forsøk: enhver bruk av dyr til vitenskapelige eller utdanningsmessige formål, og i medisinsk virksomhet, som kan påføre dyret smerte, frykt, varig skade eller annen belastning tilsvarende eller større enn ved å føre inn en nål etter god veterinær praksis. Begrepet omfatter også handlinger som har som mål, eller kan føre til at dyr fødes eller klekkes med belastninger som nevnt i første punktum. I tillegg omfatter begrepet etablering og vedlikehold av genmodifiserte dyrestammer med slike belastninger. Et forsøk kan også være et arbeidsprogram som har et definert vitenskapelig formål og som består av ett eller flere forsøk. Når dyrene ikke er avlet eller holdt spesielt for at deres organer eller vev kan bli brukt til vitenskapelige formål, regnes ikke avliving av dyrene til slik bruk som forsøk. -
b. feltforsøk: forsøk utenfor godkjente lokaler -
c. lokaler: anlegg, bygning, gruppe av bygninger eller andre lokaliteter, herunder steder som ikke er helt lukket eller tildekket, samt mobile anlegg. Innredning og utstyr regnes som deler av lokalet. -
d. oppdretter: fysisk eller juridisk person som oppdretter dyr som er oppført i vedlegg D med sikte på at de skal brukes i forsøk, eller at deres organer eller vev skal brukes til vitenskapelige formål, eller oppdretter andre dyr primært til slike formål -
e. formidler: fysisk eller juridisk person, bortsett fra oppdretter, som formidler dyr med sikte på bruk av dyrene i forsøk eller deres organer eller vev til vitenskapelige formål -
f. bruker: fysisk eller juridisk person som bruker dyr i forsøk -
g. truede dyrearter: dyrearter som er kategorisert som kritisk truet, sterkt truet eller sårbar i Norsk rødliste for arter eller som står oppført i vedlegg A til forordning (EF) nr. 338/97.
Kilde: Lovdata.no