Til hovedinnhold

Merking av kultiveringsfisk Statkraft

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Statkraft utvikler og drifter anlegg for produksjon av fornybar kraft og er i Europa største leverandør av vannkraft. Statkraft skal levere strøm som er basert på miljøvennlige energikilder, bruke bærekraftige, sikre og effektive produksjonsmetoder, og utvise en ansvarlig og etisk markedsatferd. Drift av kultiveringsanlegg og effektuere utsettingspålegg på en fiskefaglig god måte er omfattet av miljøansvaret. Statkraft driver i dag 6 kultiveringsanlegg i Norge.
Stamfisk til kultivering blir fanget i elv eller innsjø og oppbevares lokalt i kar fram til de er modne for stryking. Disse fiskene blir det tatt skjellprøver av som blir analysert for genetisk opphav. For å holde kontroll på identiteten til individene blir de samtidig med skjellprøvetaking merket med Floy- eller PIT-merke i rygg. Befruktet egg fra opphavsfisken blir så tatt inn i et kultiveringsanlegg. Deretter blir enten rogn plantet direkte i vassdraget eller blir klekket i settefiskanlegget og satt ut på det stadiet som påleggene fra fiskeforvalteren hos Statsforvalteren og Miljødirektoratet oppgir. Utsatt ungfisk blir merket ved fettfinneklipping for enkel visuell gjenkjennelse av kultiveringsfisk etter utsett. For noen stammer er det hensiktsmessig å oppdrette avkom til stamfisk etter genbank-prinsippet. Disse blir da PIT-merket ved riktig størrelse.


2 Skadevirkninger
Fisken vil bli bedøvet før merking. Ved Floy og PIT-merking vil fisken under bedøvelse bli utsatt for et nålestikk under huden for plassering av merke. Ved klipping av fettfinne vil det oppstå et sår i huden. Det blir brukt anestesimiddel som også har analgestisk effekt (benzokain/trikainmesilat).

3 Forventet nytteverdi
Merkingen er helt nødvendig for å kunne skille på individer og knytte disse til genetikk og sykdomsdata. Kultivering ved fiskeutsetting er et tiltak for å motvirke de negative effektene på fiskebestander ved regulerte vassdrag i forbindelse med kraftproduksjon.

4 Antall dyr og art 313 460 Atlantisk laks og 107 480 sjø- og brunørret (per år)


5 Hvordan etterleve 3R
Replacement: Det finnes ingen alternativer som kan benyttes i stedet for Floy- eller PIT-merker for individgjenkjenning. Fettfinneklipping: Ved utsett av kultiveringsfisk foreligger det krav om at fisken skal være sporbar. Det finnes ingen alternativer til fettfinneklipping som gir muligheter for visuell identifikasjon av kultiveringsfisk som er dyrevelferdsmessige forsvarlig.
Reduction: Kun det antallet individer som er nødvendig for å sikre tilstrekkelig mengde rogn til å kunne effektuere påleggene og for å sikre den genetisk bredden vil bli fanget inn og merket av vill stamfisk.
Refinement: Merking og håndtering av fisk vil kun bli utført av personer med fiskevelferdskurs og opplæring i aktuelle metoder, etter prosedyrer og teknikker som er skriftlig beskrevet