Desinfeksjon og håndtering av utstyr for å hindre smittespredning mellom vassdrag
Parasitter og bakterier kan overleve i fuktige omgivelser i flere dager, og spres med fisk, fiskeutstyr, kanoer og vann fra smittede vassdrag og anlegg.
Alle som ferdes mellom ulike vassdrag, slik som innsjøer, småvann, elver og bekker, må bidra til å forhindre smitte.
Tiltak for å hindre smittespredning
Tørk eller desinfiser fiskeutstyr og annet vannsportsutstyr før du flytter det mellom, eller innad i vassdraget.
Brudd på disse reglene er straffbare.
Desinfeksjon av fiskeutstyr
Du kan desinfisere utstyret selv, eller besøke en desinfeksjonsstasjon.
Slik gjør du det selv:
- Bruk et godkjent desinfeksjonsmiddel, for eksempel Virkon S (kan kjøpes hos Felleskjøpet og andre forhandlere).
- Lag en 1 % Virkon S-løsning ved å løse pulveret i vann.
- Påfør løsningen på utstyret, la det virke i ca. 15 minutter. Skyll godt etterpå.
Virkon S er skånsomt og skader normalt ikke utstyret.
Følg alltid bruksanvisningen på pakken. Kontakt Mattilsynet hvis du er usikker.
Desinfeksjon av krepseteiner
Krepseteiner skal desinfiseres etter hver sesong, selv om det er blitt tørket. Du kan enten bruke Virkon S, eller du kan bruke en av følgende metoder:
- Rødsprit: Bland 3 deler rødsprit med 1 del vann. Fangstredskap holdes nedsenket i minst 20 minutter.
- Klorløsning: Bland 1 dl klorin i 2 liter vann. Spray eller vask redskapet og la løsningen virke i 10 minutter.
- Koking: Kok utstyret under lokk i minst 5 minutter.
Tørking av fiskeutstyr
Du kan tørke utstyret i stedet for å desinfisere det:
- Lufttøring: minst 2 døgn i temperatur på 20 °C eller høyere
- Varmebehandling: Minst 1 time i temperatur over 60 °C.
Kajakker og annet padleutstyr må tørkes eller desinfiseres
Alt utstyr som har vært i kontakt med vann – som kajakker, årer, redningsvester og spruttrekk – må enten tørkes eller desinfiseres før det brukes i andre elver eller vassdrag.
Dersom du har padlet i et område som er regulert av soneforskrift, må du sjekke om forskriften stiller krav om både tørking og desinfeksjon av utstyret.