Stell av hest

Her kan du finne ut hvor mye mosjon og drikkevann en hest bør ha og hva du må tenke på når det er kaldt.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Hvor mye mosjon skal en hest ha?
  2. Pass på at hesten har nok drikkevann
  3. Hva må du passe på når hesten er ute i kulda?

Hvor mye mosjon skal en hest ha?

Alle hester skal sikres mulighet for daglig mosjon og uteliv i luftegård eller på beite. 

Hvis hesten står på spilt, skal den slippes løs minst to timer hver dag i tillegg til trening. Hester som står oppstallet på boks, skal ha daglig trening eller sikres mulighet for fri bevegelse i minst to timer hver dag. Kravet om daglig uteliv innebærer at anlegget må ha tilstrekkelig antall egnede luftegårder. 

Regelverk

Forskrift om hestevelferd

§ 22. Mosjon
Alle hester skal sikres mulighet for daglig mosjon og uteliv i egnet luftegård eller på beite.
Hester som står oppstallet i boks, skal ha daglig trening eller sikres mulighet for fri bevegelse i minst 2 timer per dag. Hester som står oppbundet, skal i tillegg til eventuell daglig trening sikres mulighet for fri bevegelse og mosjon i minst 2 timer per dag. Kravet om fri bevegelse gjelder ikke dersom helsemessige forhold hos hesten eller vær og føreforhold tilsier noe annet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Pass på at hesten har nok drikkevann

Hestar skal ha tilgang til drikkevatn som dekker behovet til dyret med tanke på både velferd og helse.

Drikkekar bør gi 8–10 liter vatn per minutt. Hester må få drikke seg utørste minst to gonger per dag, men oftare når temperatur, type fôr, bruk eller andre forhold tilseier det.

Hestar føretrekker å drikke av ein open vasspegel og at vatnet er temperert. Temperert vatn er spesielt viktig når det er kaldt. Snø kan ikkje reknast som drikkevatn.

For hopper som ammar, vil tilstrekkeleg mengder drikkevatn i hovudsak bety kontinuerleg tilgang.

Regelverk

Dyrevelferdsloven

§ 24. Tilsyn og stell
Dyreholder skal sikre at dyr får godt tilsyn og stell, herunder sikre at:
  1. a.
    fôr, beite og vann er av god kvalitet, dekker dyrets behov for næring og væske og fremmer god helse og velferd. Dyr skal ikke tvangsfôres eller tvangsvannes, med mindre det skjer av dyrehelsemessig grunn,
  2. b.
    dyr beskyttes mot skade, sykdom, parasitter og andre farer. Syke og skadde dyr skal gis forsvarlig behandling og avlives om nødvendig,
  3. c.
    spredning av smitte begrenses, og
  4. d.
    dyr, der det er relevant, blir tilstrekkelig tamme til å kunne håndteres og stelles på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om krav til omfang av tilsyn og stell og om beskyttelse og behandling av dyr.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Hva må du passe på når hesten er ute i kulda?

En hesteholder må vurdere hva hver enkelt hest har behov for i kaldt vær.

Hva tåler hesten av kulde? 

Det er vanskelig å sette en eksakt temperaturgrense for når hestene ikke bør være ute. Regn, fuktig snø og sterk vind kan virke mye mer avkjølende enn minus 10 grader i stille og tørt vær. I de fleste tilfellene har hestene det best ute. Luftkvaliteten er mye bedre, hestene får bevege seg mer og utøve naturlig atferd. 

Det viktig å sikre god ventilasjon i dyrerommet selv om det er kaldt ut. Hvis det blir for kaldt i stallen, må man passe på at vannet ikke fryser. 

Tilvenning til kaldere vær er viktig 

Hester som skal gå ute hele eller store deler av døgnet i kaldt vær, må være tilvendt dette. Det er viktig at dyrene er i normalt hold og får godt fôr. Kaldt vær fører til økt forbrenning hos dyret. Da er det viktig med tilgang på rikelig med fôr for å unngå at hesten taper vekt. 

Er det nødvendig med dekken? 

Det er ikke sikkert dekken er nødvendig eller til hestens beste, men det kommer an på hårlaget, været og tilvenning til kulde. En hest med god vinterpels tåler kulde bedre enn en kortklipt hest.  Det er viktig å huske på at dekkenet kan motvirke naturlig regulering av kroppstemperaturen, og begrenser hestens mulighet for kroppspleie. 

Regelverk

Dyrevelferdsloven
§ 23. Dyrs levemiljø
Dyreholder skal sikre at dyr holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.
Dyr skal ha adgang til egnet og trygt tilholdsrom utenom normal beiteperiode.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om krav til dyrs levemiljø, herunder om egnet og trygt tilholdsrom, tiltak for å forebygge, oppdage og bekjempe brann og om unntak fra krav om tilholdsrom.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no