Til hovedinnhold

Kan hunder være ute i kulden?

Ikke alle dyr tåler kulde like godt. Derfor må du som dyreeier alltid ta hensyn til vær og temperatur hvis hunden din skal oppholde seg ute.

Publisert
Dachhund med ullfrakk i snøen
Colourbox.com

Alle dyr kan få frostskader. Alvorlighetsgraden varierer og frostskader graderes fra 1.-4. grad. Alle frostskader er smertefulle, og allerede ved grad 2 dannes det blemmer i huden. Ved mer alvorlige frostskader kan konsekvensen bli at kroppsdeler må amputeres. Dyr kan i verste fall død av kulde.

Ta alltid hensyn til kulde når du lufter hunden. Hvor mye kulde en hund tåler, varierer blant annet ut ifra hundens pelskvalitet og -mengde, hundens størrelse, og om det blåser og/eller er fuktig luft i tillegg til kulden. 

Lær deg å kjenne igjen tegn på at hunden din fryser. Eksempler på dette kan være at den holder halen mellom bena, hakker tenner/skjelver i underkjeven, rister/skjelver i kroppen, løfter på potene og står på tre bein, eller ikke vil gå.

Ta på hunden et varmt dekken dersom den ikke har pels som isolerer slik at den ikke fryser. Tenk også over at utsatte kroppsdeler, som ører, hale, mage og kjønnsorganer, ikke beskyttes av et dekken. Bruk potesokker for å beskytte potene mot kulda og veisalt.

Gå kortere turer på de kaldeste dagene, og gi heller hunden flere økter med mental aktivisering innendørs, slik at den får brukt hodet. Ikke stå lenge stille ute når det er kaldt. Hunden holder varmen bedre når den beveger på seg.

Det er viktig å ta hensyn dersom man trener hunden fysisk i kulden, for eksempel om man har med hunden på skitur. Hunder som ikke er vant til å trene i kaldt vær må gradvis tilvennes dette.

Dersom hunden holdes periodevis ute på line, streng eller luftegård, må hundeeier ta hensyn til temperaturen slik at hunden ikke utsettes for ubehag eller påføres skader som følge av kulda. Husk at vind og fuktig luft påvirker den følte temperaturen. Den effektive temperaturen kan være langt lavere enn det termometeret viser.