Krav til sporbarhet og transport

Det stilles spesifikke krav om merking av avlsmaterialet slik at det kan spores til donordyr og avsenderanlegg.

Publisert

Videre stilles det krav til transporten av avlsmaterialet slik at det foregår på en smittemessig trygg måte.

Regelverk

Dyrehelseforskriften

§ 4. Dyrehelseforordningen

EØS-avtalens vedlegg I kapittel I del 1.1 nr. 13 (forordning (EU) 2016/429 som endret ved forordning (EU) 2017/625 og forordning (EU) 2018/1629) om smittsomme dyresykdommer og om endring og oppheving av visse rettsakter på dyrehelseområdet («dyrehelseforordningen») gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.

§ 12. Fjerning, slakting, avliving og destruering – kategori F-sykdom

Når det er påvist en kategori F-sykdom i et akvakulturanlegg, unntatt lakselus, skal døde akvakulturdyr fjernes fra anlegget fortløpende og destrueres. Mattilsynet kan fatte vedtak om hvordan øvrige akvakulturdyr skal håndteres, herunder om de skal slaktes, avlives eller destrueres, og innen hvilken tid. Håndtering og tidsramme skal fastsettes etter en vurdering av hvilken fare for spredning av sykdommen som foreligger. I vurderingen skal det tas hensyn til omkringliggende akvakulturanlegg, drift av akvakulturanlegget, helsetilstanden til akvakulturdyrene, hvilket livsstadium akvakulturdyrene er i og det omkringliggende miljø.
Slakting, fjerning og destruksjon skal ikke settes i verk før Mattilsynet har gitt tillatelse. I tillatelsen kan det stilles krav til valg av transportrute, transportenhet, slakteri eller annet som er nødvendig for å ivareta hensynet til å hindre spredning av sykdommen.
Artikkel 161
Driftsansvarliges plikter med hensyn til utstedelse av helsesertifikater ved forflytning av avlsmateriale fra holdt storfe og holdte sauer, geiter, svin og hestedyr samt avlsmateriale fra fjørfe, og delegerte rettsakter
1. Driftsansvarlige kan bare flytte avlsmateriale fra holdt storfe og holdte sauer, geiter, svin og hestedyr samt avlsmateriale fra fjørfe til en annen medlemsstat dersom slikt materiale ledsages av et helsesertifikat som er utstedt av vedkommende myndighet i opprinnelsesstaten i samsvar med nr. 3.
2. Når avlsmateriale fra holdte dyr tillates å forlate en restriksjonssone som omfattes av
  1. a.
    tiltak for sykdomsbekjempelse i henhold til artikkel 55 nr. 1 bokstav f) ii), artikkel 56, 64, 65, artikkel 74 nr. 1 og artikkel 79, og reglene vedtatt i henhold til artikkel 55 nr. 2, artikkel 67, artikkel 71 nr. 3, artikkel 74 nr. 4, artikkel 83 nr. 2, eller
  2. b.
    nødtiltakene fastsatt i artikkel 257 og 258 og reglene vedtatt i henhold til artikkel 259,

og dette avlsmaterialet er fra arter som er underlagt nevnte tiltak for sykdomsbekjempelse eller nødtiltak, skal driftsansvarlige bare flytte avlsmaterialet innenfor en medlemsstat eller fra én medlemsstat til en annen medlemsstat dersom det ledsages av et helsesertifikat som er utstedt av vedkommende myndighet i opprinnelsesstaten, i samsvar med artikkel 149 nr. 1, med mindre det er gitt unntak fra kravet til utstedelse av helsesertifikater i samsvar med reglene nevnt i dette leddet.

Vedkommende myndighet kan beslutte at et slikt sertifikat ikke trenger å bli utstedt for forflytning av avlsmateriale innenfor den aktuelle medlemsstaten når myndigheten anser at et alternativt system sikrer at forsendelsen av slikt avlsmateriale er sporbar, og at avlsmaterialet oppfyller kravene til dyrehelse for slik forflytning.
3. Driftsansvarlige skal treffe alle nødvendige tiltak for å sikre at helsesertifikatet nevnt i nr. 1 ledsager avlsmaterialet fra opprinnelses- til bestemmelsesstedet.
4. Vedkommende myndighet skal på anmodning fra driftsansvarlig utstede et helsesertifikat for forflytning av avlsmaterialet nevnt i nr. 1, forutsatt at de relevante kravene nevnt i del IV avdeling I kapittel 5 er oppfylt.
5. Artikkel 148, 149 og 150 og reglene vedtatt i henhold til artikkel 146, 147 og artikkel 149 nr. 4 får anvendelse på utstedelse av helsesertifikater for avlsmaterialene nevnt i nr. 1. Artikkel 151 nr. 1 og reglene vedtatt i henhold til artikkel 151 nr. 3 får anvendelse på egenerklæringen om forflytninger av avlsmateriale.
6. Kommisjonen skal gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 264 med hensyn til unntakene fra kravene til helsesertifikat som fastsatt i nr. 1, med hensyn til forflytning av avlsmateriale fra holdt storfe og holdte sauer, geiter, svin og hestedyr samt avlsmateriale fra fjørfe som ikke utgjør en vesentlig risiko for spredning av listeførte sykdommer, på grunn av
  1. a.
    typen avlsmateriale eller dyreartene avlsmaterialet kommer fra,
  2. b.
    metodene for produksjon og bearbeiding i anlegget for avlsmateriale,
  3. c.
    den tiltenkte bruken av avlsmaterialet,
  4. d.
    alternative risikoreduserende tiltak som er innført for typen og kategorien avlsmateriale og anlegget for avlsmateriale,
  5. e.
    bestemmelsesstedet for avlsmaterialet når det bestemmelsesstedet er i samme medlemsstat som opprinnelsesstedet, men der avlsmaterialet må passere gjennom en annen medlemsstat for å ankomme bestemmelsesstedet.
Artikkel 162
Innholdet i helsesertifikatene
1. Helsesertifikatet for avlsmateriale fastsatt i artikkel 161 skal inneholde minst følgende opplysninger:
  1. a.
    Opprinnelsesanlegget for avlsmaterialet og bestemmelsesanlegget eller -stedet.
  2. b.
    Typen avlsmateriale og artene av holdte donordyr.
  3. c.
    Mengden avlsmateriale eller antall.
  4. d.
    Merkingen av avlsmaterialet dersom dette kreves i henhold til artikkel 121 nr. 1 og eventuelle regler vedtatt i henhold til artikkel 122 nr. 1.
  5. e.
    Opplysningene som er nødvendige for å vise at avlsmaterialet i forsendelsen oppfyller kravene til forflytning for den berørte arten som fastsatt i artikkel 157 og 159, og i eventuelle regler vedtatt i henhold til artikkel 160.
2. Helsesertifikatet for avlsmateriale som fastsatt i artikkel 161 kan inneholde andre opplysninger som kreves i samsvar med annet unionsregelverk.
3. Kommisjonen skal vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 264 med hensyn til de opplysningene som skal inntas i helsesertifikatet i henhold til nr. 1.
4. Kommisjonen skal gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 264 med hensyn til utstedelse av helsesertifikater for ulike typer avlsmateriale og fra ulike dyrearter.
5. Kommisjonen kan ved hjelp av gjennomføringsrettsakter fastsette regler for standardskjemaene for helsesertifikater for avlsmateriale. Slike gjennomføringsrettsakter skal vedtas i samsvar med undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 266 nr. 2.
Artikkel 163
Melding om forflytning til andre medlemsstater av avlsmateriale fra holdt storfe og holdte sauer, geiter, svin og hestedyr samt avlsmateriale fra fjørfe
1. Driftsansvarlige skal
  1. a.
    informere vedkommende myndighet i opprinnelsesmedlemsstaten før den planlagte forflytningen av avlsmateriale fra holdt storfe og holdte sauer, geiter, svin og hestedyr samt avlsmateriale fra fjørfe til en annen medlemsstat gjennomføres, dersom
    1. i.
      det berørte avlsmaterialet skal være ledsaget av et helsesertifikat i samsvar med artikkel 161 nr. 1 eller 2,
    2. ii.
      melding om forflytning kreves i samsvar med delegerte rettsakter vedtatt i henhold til nr. 5 bokstav a) for avlsmateriale, idet det tas hensyn til nr. 3,
  2. b.
    legge fram alle nødvendige opplysninger slik at vedkommende myndighet i opprinnelsesstaten kan melde forflytningen av avlsmateriale til vedkommende myndighet i bestemmelsesstaten i samsvar med nr. 2.
2. Vedkommende myndighet i opprinnelsesstaten skal, før den aktuelle forflytningen og om mulig gjennom TRACES, melde til vedkommende myndighet i bestemmelsesstaten om enhver forflytning av avlsmateriale fra holdt storfe og holdte sauer, geiter, svin og hestedyr samt avlsmateriale fra fjørfe i samsvar med reglene vedtatt i henhold til nr. 5 og 6.
3. Medlemsstatene skal med henblikk på forvaltningen av meldingene bruke regionene utpekt i samsvar med artikkel 153 nr. 3.
4. Artikkel 153 nr. 4 får anvendelse på driftsansvarliges meldinger om avlsmateriale.
5. Kommisjonen skal vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 264 når det gjelder
  1. a.
    kravet om at driftsansvarlige i samsvar med nr. 1 bokstav a) ii) på forhånd skal melde om forflytning av avlsmateriale mellom medlemsstatene dersom det er nødvendig å kunne spore forflytningen for å sikre oppfyllelse av kravene til dyrehelse for forflytninger fastsatt i avsnitt 1 og 2 (artikkel 157–160),
  2. b.
    de opplysningene som er nødvendige for å melde forflytning av avlsmateriale i henhold til nr. 1,
  3. c.
    nødrutiner for melding om forflytninger av avlsmateriale ved strømbrudd og andre forstyrrelser i TRACES.
6. Kommisjonen kan ved hjelp av gjennomføringsrettsakter fastsette regler for
  1. a.
    framlegging av opplysninger om forflytning av avlsmateriale fra driftsansvarlige til vedkommende myndighet i opprinnelsesmedlemsstaten i samsvar med nr. 1,
  2. b.
    melding om forflytning av avlsmateriale fra vedkommende myndighet i opprinnelsesstaten til bestemmelsesstaten i samsvar med nr. 2,
  3. c.
    fristene for
    1. i.
      Driftsansvarliges framlegging av opplysningene nevnt i nr. 1 for vedkommende myndighet i opprinnelsesstaten,
    2. ii.
      melding om forflytning av avlsmateriale fra vedkommende myndighet i opprinnelsesstaten som nevnt i nr. 2.
Slike gjennomføringsrettsakter skal vedtas i samsvar med undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 266 nr. 2.
Artikkel 229
Krav ved innførsel til Unionen av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse
1. Medlemsstatene skal tillate innførsel til Unionen av forsendelser av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse fra tredjeland eller territorier bare dersom forsendelsene oppfyller følgende krav, med mindre dyrene, avlsmaterialet eller produktene av animalsk opprinnelse omfattes av et unntak som er gitt i henhold til artikkel 239 nr. 2:
  1. a.
    Uten hensyn til artikkel 230 nr. 2, de kommer fra et tredjeland eller et territorium som er listeført i samsvar med artikkel 230 nr. 1 for de berørte artene og kategoriene av dyr, det berørte avlsmaterialet eller de berørte produktene av animalsk opprinnelse, eller fra en sone eller et segment av disse.
  2. b.
    De kommer fra anlegg som er godkjent og listeført, dersom slik godkjenning og oppføring på en liste kreves i henhold til artikkel 233.
  3. c.
    De oppfyller kravene til dyrehelse for innførsel til Unionen fastsatt i artikkel 234 nr. 1 og i eventuelle delegerte rettsakter vedtatt i henhold til artikkel 234 nr. 2 dersom slike krav er fastsatt for det berørte dyret, avlsmaterialet eller produktet av animalsk opprinnelse.
  4. d.
    De ledsages av et helsesertifikat og av erklæringer og andre dokumenter dersom dette kreves etter artikkel 237 nr. 1 eller i regler vedtatt i henhold til artikkel 237 nr. 4.
M1
2. Driftsansvarlige som har ansvar for den aktuelle forsendelsen, skal forevise forsendelser av dyr, formeringsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse fra tredjestater eller territorier for offentlig kontroll i henhold til artikkel 47 i forordning (EU) 2017/625.
M1
Artikkel 237
Helsesertifikater, erklæringer og andre dokumenter for innførsel til Unionen
1. Medlemsstatene skal bare tillate innførsel til Unionen av forsendelser av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse dersom forsendelsene er ledsaget av det ene eller begge av følgende:
  1. a.
    Et helsesertifikat utstedt av vedkommende myndighet i opprinnelsestredjelandet eller -territoriet, med mindre det er gitt unntak etter nr. 4 bokstav a).
  2. b.
    Erklæringer eller andre dokumenter, dersom dette kreves etter reglene vedtatt i henhold til nr. 4 bokstav b).
2. Medlemsstatene skal ikke tillate innførsel til Unionen av forsendelser av dyr, avlsmateriale eller produkter av animalsk opprinnelse med mindre helsesertifikatet nevnt i nr. 1 bokstav a) har blitt kontrollert og undertegnet av en offentlig veterinær i et tredjeland eller et territorium i samsvar med sertifiseringskrav som er likeverdige med dem som er fastsatt i artikkel 149 nr. 3 eller artikkel 216 nr. 3, og eventuelle regler vedtatt i henhold til artikkel 149 nr. 4 eller artikkel 216 nr. 4.
3. Medlemsstatene skal tillate at elektroniske helsesertifikater som er utarbeidet, håndtert og overført ved hjelp av TRACES, erstatter ledsagende helsesertifikater som nevnt i nr. 1, dersom slike elektroniske helsesertifikater
  1. a.
    inneholder alle opplysninger som helsesertifikatet nevnt i nr. 1 bokstav a) skal inneholde i samsvar med artikkel 238 nr. 1 og eventuelle regler vedtatt i henhold til artikkel 238 nr. 3,
  2. b.
    sikrer sporbarhet for forsendelsene av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse, og knytter disse forsendelsene til det elektroniske helsesertifikatet.
4. Kommisjonen skal gis myndighet til å vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 264 når det gjelder følgende:
  1. a.
    Unntak fra helsesertifikatkravene fastsatt i nr. 1 bokstav a) og nr. 2 ved forsendelser av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse, og i særlige regler for utstedelse av helsesertifikater for slike forsendelser dersom de aktuelle forsendelsene utgjør en uvesentlig risiko for dyrehelsen eller folkehelsen i Unionen, på grunn av én eller flere av følgende faktorer:
    1. i.
      Artene og kategoriene av dyr, avlsmateriale eller produkter av animalsk opprinnelse dette gjelder.
    2. ii.
      Metodene for dyrehold og typene produksjon av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse.
    3. iii.
      Deres tiltenkte bruk.
    4. iv.
      Alternative risikoreduserende tiltak som er innført i opprinnelses- eller transittredjelandene eller -territoriene, eller etter deres ankomst på Unionens territorium, og som gir et like godt vern for dyrehelsen og folkehelsen i Unionen som denne forordningen fastsetter.
    5. v.
      Framlegging av garantier for at det berørte tredjelandet eller territoriet vil overholde kravene ved innførsel til Unionen, som vises på andre måter enn ved et helsesertifikat.
  2. b.
    Regler om at forsendelser av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse som innføres til Unionen, skal være ledsaget av erklæringer eller andre dokumenter som er nødvendige for å vise at dyrene, avlsmaterialet eller produktene av animalsk opprinnelse det gjelder, oppfyller kravene til dyrehelse for innførsel til Unionen fastsatt i reglene vedtatt i henhold til artikkel 234 nr. 2.
Artikkel 238
Innholdet i helsesertifikatene
1. Helsesertifikatet nevnt i artikkel 237 nr. 1 bokstav a) skal inneholde minst følgende opplysninger:
  1. a.
    Navn og adresse til
    1. i.
      opprinnelsesanlegget eller -stedet,
    2. ii.
      bestemmelsesanlegget eller -stedet,
    3. iii.
      eventuelt anlegg for oppsamling eller for hvile for de berørte holdte dyrene.
  2. b.
    En beskrivelse av dyrene, avlsmaterialet eller produktene av animalsk opprinnelse det gjelder.
  3. c.
    Antallet eller volumet av dyr, avlsmateriale eller produkter av animalsk opprinnelse det gjelder.
  4. d.
    Eventuelt identifikasjon og registrering av dyrene, avlsmaterialet eller produktene av animalsk opprinnelse det gjelder.
  5. e.
    Opplysninger som er nødvendige for å vise at dyrene, avlsmaterialet og produktene av animalsk opprinnelse det gjelder, oppfyller kravene til dyrehelse for innførsel til Unionen fastsatt i artikkel 229 og artikkel 234 nr. 1, og i reglene vedtatt i henhold til artikkel 234 nr. 2 og artikkel 239.
2. Helsesertifikatet nevnt i artikkel 237 nr. 1 bokstav a) kan inneholde andre opplysninger som kreves i samsvar med annet unionsregelverk.
3. Kommisjonen kan ved hjelp av gjennomføringsrettsakter fastsette regler for
  1. a.
    opplysninger som skal inntas i helsesertifikatet nevnt i artikkel 237 nr. 1 bokstav a), i tillegg til opplysningene nevnt i nr. 1 i denne artikkelen,
  2. b.
    opplysninger som skal inntas i erklæringer eller andre dokumenter som nevnt i artikkel 237 nr. 1 bokstav b),
  3. c.
    standardskjemaer for helsesertifikater, erklæringer og andre dokumenter nevnt i artikkel 237 nr. 1.
Slike gjennomføringsrettsakter skal vedtas i samsvar med undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 266 nr. 2.
4. Inntil det innføres regler i gjennomføringsrettsakter som vedtas i henhold til nr. 3, med hensyn til en bestemt art eller kategori av dyr, avlsmateriale eller produkt av animalsk opprinnelse, kan medlemsstatene etter en vurdering av tilknyttede risikoer benytte nasjonale regler, forutsatt at de nasjonale reglene oppfyller vilkårene fastsatt i nr. 1.
Artikkel 239
Unntak og ytterligere krav for visse kategorier av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse
1. For visse bestemte former for innførsel av dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse kan det være at anvendelse av reglene fastsatt i artikkel 229 nr. 1, artikkel 233 og 237 ikke er tilstrekkelig, og det kan være nødvendig at Kommisjonen gjennom delegerte rettsakter vedtar særlige regler som tar hensyn til de særlige risikoene, det endelige bestemmelsesstedet, typen sluttbruk og andre omstendigheter.
2. Kommisjonen skal vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 264 med hensyn til de særlige reglene nevnt i nr. 1 for unntakene fra kravene fastsatt i artikkel 229 nr. 1 og artikkel 233 og 237, og for innføring av ytterligere krav for innførsel til Unionen av følgende:
  1. a.
    Dyr
    1. i.
      beregnet på sirkus, arrangementer, utstillinger, framvisning, oppvisninger og avgrensede anlegg,
    2. ii.
      beregnet på vitenskapelige eller diagnostiske formål,
    3. iii.
      som Unionen ikke er endelig bestemmelsessted for,
    4. iv.
      som kommer fra Unionen, og som flyttes til et tredjeland eller et territorium, og deretter flyttes tilbake til Unionen fra nevnte tredjeland eller territorium,
    5. v.
      som kommer fra Unionen, og som transporteres gjennom et tredjeland eller et territorium på vei til en annen del av Unionen,
    6. vi.
      som er beregnet på å holdes midlertidig på beite i nærheten av unionsgrensene,
    7. vii.
      som utgjør en uvesentlig risiko for dyrehelsestatusen i Unionen.
  2. b.
    Produkter av animalsk opprinnelse
    1. i.
      beregnet på personlig bruk,
    2. ii.
      beregnet på å konsumeres av besetning og passasjerer på transportmidler som ankommer fra tredjeland eller territorier.
  3. c.
    Avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse
    1. i.
      beregnet på å brukes som vareprøver,
    2. ii.
      beregnet på å brukes som prøver til forskning og diagnostikk,
    3. iii.
      som Unionen ikke er endelig bestemmelsessted for,
    4. iv.
      som kommer fra Unionen, og som flyttes til et tredjeland eller et territorium, og deretter flyttes tilbake til Unionen fra nevnte tredjeland eller territorium,
    5. v.
      som kommer fra Unionen, og som transporteres gjennom en tredjeland eller et territorium på vei til en annen del av Unionen,
    6. vi.
      som utgjør en uvesentlig risiko for dyrehelsestatusen i Unionen.
Disse delegerte rettsaktene skal ta hensyn til forholdene nevnt i artikkel 235 og 236.
3. Kommisjonen kan ved hjelp av gjennomføringsrettsakter fastsette regler
  1. a.
    for standardskjemaer for helsesertifikater, erklæringer og andre dokumenter for de kategoriene dyr, avlsmateriale og produkter av animalsk opprinnelse som er nevnt i nr. 2,
  2. b.
    som angir koder fra Den kombinerte nomenklatur for produktene nevnt i nr. 1, dersom det ikke er fastsatt slike koder i andre relevante unionsregler.
Slike gjennomføringsrettsakter skal vedtas i samsvar med undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 266 nr. 2.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Avlsmaterialeforskriften

§ 2. Vilkår for godkjenning av anlegg, føring av registre, sporbarhet og forflytning

EØS-avtalens vedlegg I kapittel I del 1.1 nr. 13c (forordning (EU) 2020/686 som endret ved forordning (EU) 2021/880 og forordning (EU) 2023/647) om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2016/429 med hensyn til godkjenning av anlegg for avlsmateriale og krav til sporbarhet og dyrehelse ved forflytning innenfor Unionen av avlsmateriale fra visse holdte landdyr gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I kapittel I, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
Artikkel 27
Stasjonsveterinærers og gruppeveterinærers ansvar for oppfyllelse av kravene til dyrehelse ved transport av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr
1. Dersom avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr flyttes til en annen medlemsstat eller til et bearbeidingsanlegg for avlsmateriale eller et lager for avlsmateriale i samme medlemsstat, skal stasjonsveterinæren eller gruppeveterinæren sikre at
  1. a.
    transportcontaineren er plombert og nummerert før avsendelse fra det godkjente anlegget for avlsmateriale,
    M1
  2. b.
    merkingen på strå eller annen emballasje, utført i samsvar med artikkel 10, og nummeret på plomben som er påsatt containeren som stråene eller annen emballasje transporteres i, tilsvarer merkingen og nummeret angitt enten i helsesertifikatet eller i egenerklæringsdokumentet.
    M1
2. Plomben nevnt i nr. 1 bokstav a), som er påsatt på stasjonsveterinærens eller gruppeveterinærens ansvar, kan erstattes av den offentlige veterinæren.
Artikkel 28
Driftsansvarliges ansvar for oppfyllelse av kravene til dyrehelse ved transport av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr
1. Driftsansvarlige skal bare flytte sæd, oocytter og embryoer fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr til andre medlemsstater dersom følgende krav er oppfylt:
  1. a.
    Bare én type avlsmateriale fra én art er plassert i transportcontaineren.
  2. b.
    Transportcontaineren nevnt i bokstav a)
    1. i.
      er rengjort og enten desinfisert eller sterilisert før bruk, eller er en ny engangscontainer,
    2. ii.
      er fylt med et frysemedium som ikke tidligere er brukt til andre produkter.
2. Som unntak fra nr. 1 kan driftsansvarlige plassere sæd, oocytter og embryoer fra samme art i en og samme transportcontainer, forutsatt at
  1. a.
    strå eller annen emballasje som avlsmateriale plasseres i, er forsvarlig og hermetisk lukket,
  2. b.
    avlsmateriale av forskjellige typer er atskilt fra hverandre med fysiske avdelinger eller ved at de plasseres i doble beskyttelsesposer.
3. Som unntak fra nr. 1 og 2 kan driftsansvarlige plassere sæd, oocytter og embryoer fra sau og geit i en og samme transportcontainer.
Artikkel 29
Ytterligere ansvarsområder for driftsansvarlige ved transport av sæd fra storfe, svin, sau og geit
Dersom driftsansvarlige flytter forsendelser av sæd fra storfe, svin, sau eller geit som er tatt ut fra mer enn ett donordyr og plassert i ett enkelt strå eller annen emballasje, til en annen medlemsstat, skal de
  1. a.
    sikre at sæden er tatt ut på en enkelt sædstasjon og sendt fra den samme sædstasjonen eller, med hensyn til unntakene fastsatt i artikkel 13 og 14, det enkelte anlegget som den er tatt ut på,
  2. b.
    ha innført prosedyrer med hensyn til bearbeiding av denne sæden for å sikre at den kan spores i samsvar med artikkel 10 og 19.
Artikkel 30
Regler for utstedelse av helsesertifikat
1. Før den offentlige veterinæren utsteder et helsesertifikat til bruk ved forflytning mellom medlemsstater av forsendelser av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr, skal vedkommende utføre
  1. a.
    en visuell undersøkelse av transportcontaineren for å kontrollere om kravene nevnt i artikkel 28 er oppfylt, og for å kontrollere
    1. i.
      plomben og nummeret som stasjons- eller gruppeveterinæren har satt på transportcontaineren som nevnt i artikkel 27 nr. 1 bokstav a), eller
    2. ii.
      om nødvendig avlsmaterialet som er plassert i transportcontaineren, og plombere og nummerere transportcontaineren etter denne kontrollen,
  2. b.
    en dokumentkontroll av dataene som er framlagt av stasjons- eller gruppeveterinæren for å sikre at
    1. i.
      opplysningene som skal attesteres, kan bekreftes ved hjelp av journalene som er ført i samsvar med artikkel 8,
    2. ii.
      merkingen på strå eller annen emballasje, utført i samsvar med artikkel 10, tilsvarer nummeret angitt i helsesertifikatet og på containeren de transporteres i,
    3. iii.
      kravene nevnt i kapittel 1 i del III er oppfylt.
2. Den offentlige veterinæren skal utføre kontrollene og undersøkelsene fastsatt i nr. 1 og utstede helsesertifikatet i løpet av de siste 72 timene før avsendelse av forsendelsen av avlsmateriale.
M1
3. Utgår
M1
Artikkel 31
Opplysninger som skal inntas i helsesertifikatet for avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr som flyttes mellom medlemsstater
Helsesertifikater til bruk ved forflytning mellom medlemsstater av forsendelser av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr skal inneholde minst de opplysningene som er angitt i nr. 1 i vedlegg IV.
Artikkel 32
Krav til egenerklæringsdokumentet til bruk ved forflytning til og fra bearbeidingsanlegg for avlsmateriale av forsendelser av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr
1. Dersom en driftsansvarlig for et godkjent anlegg for avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr legger til rette for bearbeiding av avlsmateriale i et bearbeidingsanlegg for avlsmateriale, skal vedkommende driftsansvarlige sikre at et egenerklæringsdokument ledsager forsendelsen av avlsmaterialet under transporten til og fra dette bearbeidingsanlegget for avlsmateriale.
2. En driftsansvarlig for et godkjent anlegg for avlsmateriale skal sikre at egenerklæringsdokumentet nevnt i nr. 1 inneholder minst følgende opplysninger:
  1. a.
    Navnet på og adressen til det godkjente anlegget for avlsmateriale der avlsmaterialet tas ut eller produseres.
  2. b.
    Navnet på og adressen til bearbeidingsanlegget for avlsmateriale som avlsmaterialet flyttes til med sikte på bearbeiding.
  3. c.
    Datoene forsendelsen av avlsmaterialet flyttes til og fra et bearbeidingsanlegg for avlsmateriale.
  4. d.
    Mengden og typen avlsmateriale.
    M1
  5. e.
    Merkingen av avlsmaterialet i samsvar med artikkel 10.
  6. f.
    Donordyrenes art.
  7. g.
    Nummeret på plomben som er påsatt transportcontaineren.
  8. h.
    Erklæringen om at forsendelsen oppfyller kravene til dyrehelse fastsatt i kapittel 1.
    M1
Artikkel 33
Krav til forhåndsmelding fra driftsansvarlige om forflytning av forsendelser av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr mellom medlemsstater
Dersom forsendelser av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr flyttes til en annen medlemsstat, skal driftsansvarlige for godkjente anlegg for avlsmateriale, anlegg der det holdes sauer og geiter som nevnt i artikkel 13, eller avgrensede anlegg som nevnt i artikkel 14, på forhånd gi vedkommende myndighet i sin opprinnelsesmedlemsstat melding om den planlagte forflytningen av disse forsendelsene av avlsmateriale.
Artikkel 34
Opplysninger som kreves ved melding om forflytning av forsendelser av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr mellom medlemsstater
Driftsansvarlige som gir vedkommende myndighet i sin opprinnelsesmedlemsstat melding i samsvar med artikkel 33, skal gi nevnte vedkommende myndighet opplysninger om hver forsendelse av avlsmateriale som skal flyttes til en annen medlemsstat, som fastsatt i
  1. a.
    nr. 1 bokstav a)–f) i vedlegg IV dersom avlsmaterialet ledsages av et helsesertifikat, eller
  2. b.
    artikkel 32 nr. 2 dersom avlsmaterialet ledsages av et egenerklæringsdokument.
M1
Artikkel 35
Nødrutiner for melding om forflytning av forsendelser av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr mellom medlemsstater ved strømbrudd og andre forstyrrelser i IMSOC
Ved strømbrudd og andre forstyrrelser i IMSOC skal vedkommende myndighet på opprinnelsesstedet for forsendelsen av avlsmateriale fra storfe, svin, sau, geit og hestedyr som skal flyttes mellom medlemsstater, overholde beredskapsplanene fastsatt i artikkel 46 i kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/1715*.
* Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/1715 av 30. september 2019 om fastsettelse av regler for driften av informasjonsstyringssystemet for offentlig kontroll og dets systemkomponenter («IMSOC-forordningen») (EUT L 261 av 14.10.2019, s. 37).
M1
Artikkel 36
M2
M2
Artikkel 37
Krav til dyrehelse ved forflytning til andre medlemsstater av avlsmateriale fra andre holdte landdyr enn storfe, svin, sau, geit og hestedyr mellom avgrensede anlegg
Driftsansvarlige for avgrensede anlegg skal bare flytte avlsmateriale fra andre landdyr enn storfe, svin, sau, geit og hestedyr som holdes på slike anlegg, til avgrensede anlegg i andre medlemsstater dersom donordyrene
  1. a.
    er født i og siden fødselen har oppholdt seg i Unionen, eller er innført til Unionen i samsvar med kravene som gjelder ved innførsel til Unionen,
  2. b.
    har oppholdt seg i ett enkelt avgrenset opprinnelsesanlegg i minst de siste 30 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer,
  3. c.
    ikke kommer fra, og heller ikke har vært i kontakt med dyr fra, et anlegg som ligger i en restriksjonssone som er opprettet på grunn av forekomst av en kategori A-sykdom eller en ny sykdom som er relevant for arten som disse holdte landdyrene tilhører,
  4. d.
    kommer fra et anlegg der ingen kategori D-sykdom som er relevant for denne arten, er rapportert i løpet av minst de siste 30 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer,
  5. e.
    er identifisert og registrert i samsvar med reglene for dette avgrensede anlegget,
  6. f.
    i så stor grad som mulig ikke er brukt til naturlig bedekning minst de siste 30 dagene før datoen for første uttak og i det tidsrommet uttaket av sæd, oocytter eller embryoer som er beregnet på forflytning til en annen medlemsstat, ble utført,
  7. g.
    er undersøkt klinisk av anleggets veterinær som er ansvarlig for virksomheten som foretas på det avgrensede anlegget, og de hadde ingen sykdomssymptomer den dagen sæden, oocyttene eller embryoene ble tatt ut.
Artikkel 38
Krav til dyrehelse ved forflytning til andre medlemsstater av avlsmateriale fra dyr av familiene Camelidae og Cervidae
Driftsansvarlige skal bare flytte til en annen medlemsstat avlsmateriale som er tatt ut fra dyr av familien Camelidae eller Cervidae som
  1. a.
    er født i og siden fødselen har oppholdt seg i Unionen, eller som er innført til Unionen i samsvar med kravene som gjelder ved innførsel til Unionen,
  2. b.
    har oppholdt seg i ett enkelt opprinnelsesanlegg i minst de siste 30 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer,
  3. c.
    ikke kommer fra, og heller ikke har vært i kontakt med dyr fra, et anlegg som ligger i en restriksjonssone som er opprettet på grunn av forekomst av en kategori A-sykdom eller en ny sykdom som er relevant for arten som disse holdte landdyrene tilhører,
  4. d.
    kommer fra et anlegg der det i løpet av minst de siste tolv månedene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer
    1. i.
      er gjennomført et overvåkingsprogram for å påvise infeksjon med Mycobacterium tuberculosis-kompleks (M. bovis, M. caprae og M. tuberculosis) i samsvar med del 2 eller 3 i vedlegg II til delegert forordning (EU) 2020/688,
    2. ii.
      ikke er tatt inn dyr av familien Camelidae eller Cervidae som ikke oppfyller kravene nevnt i punkt i),
    3. iii.
      ved mistanke om infeksjon med Mycobacterium tuberculosis-kompleks (M. bovis, M. caprae og M. tuberculosis) er gjennomført undersøkelser, og sykdommen er blitt utelukket,
  5. e.
    kommer fra et anlegg
    1. i.
      der infeksjon med Brucella abortus, Brucella melitensis og Brucella suis ikke er rapportert i løpet av minst de siste 42 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer,
    2. ii.
      der, når det gjelder dyr av familien Camelidae, alle dyr i anlegget har gjennomgått en test for infeksjon med Brucella abortus, Brucella melitensis og Brucella suis som nevnt i del 1 i vedlegg I til delegert forordning (EU) 2020/688, utført med negativt resultat på prøver som er tatt i løpet av de siste 30 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer,
  6. f.
    kommer fra et anlegg der infeksiøs bovin rhinotrakeitt/infeksiøs pustuløs vulvovaginitt ikke er rapportert i løpet av minst de siste 30 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer,
  7. g.
    kommer fra et anlegg der infeksjon med hemoragisk epizooti-virus ikke er rapportert innenfor en radius på 150 km rundt anlegget i løpet av minst de siste to årene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer,
  8. h.
    kommer fra et anlegg der infeksjon med rabiesvirus ikke er bekreftet i løpet av minst de siste 30 dagene før datoen for utak av avlsmaterialet,
  9. i.
    kommer fra et anlegg der miltbrann ikke er rapportert i løpet av minst de siste 15 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer,
  10. j.
    kommer fra et anlegg der surra (Trypanosoma evansi)
    1. i.
      ikke er rapportert i løpet av minst de siste 30 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer, eller
    2. ii.
      er bekreftet i løpet av de siste to årene, men etter det siste utbruddet av denne sykdommen har anlegget vært underlagt forflytningsrestriksjoner fram til
      • -
        de smittede dyrene ble fjernet fra anlegget, og
      • -
        de gjenværende dyrene i anlegget gjennomgikk en test for surra (Trypanosoma evansi) nevnt i del 3 i vedlegg I til delegert forordning (EU) 2020/688, utført med negativt resultat på prøver som er tatt minst seks måneder etter at de smittede dyrene ble fjernet fra anlegget,
  11. k.
    oppfyller kravene til dyrehelse med hensyn til infeksjon med blåtungevirus (serotype 1–24) fastsatt i kapittel II i del 5 i vedlegg II,
  12. l.
    ikke har vært i kontakt med dyr som ikke oppfylte kravene i bokstav a) og i bokstav c)–k) i løpet av oppholdsperioden på minst 30 dager angitt i bokstav b),
  13. m.
    er undersøkt klinisk av en veterinær og ikke viste sykdomssymptomer den dagen sæden, oocyttene eller embryoene ble tatt ut,
  14. n.
    er identifisert i samsvar med artikkel 73 nr. 1 eller 2 eller artikkel 74 i forordning (EU) 2019/2035,
  15. o.
    ikke er brukt til naturlig bedekning minst de siste 30 dagene før datoen for uttak av sæd, ooocytter eller embryoer og i det tidsrommet uttaket ble utført.
Artikkel 39
Regler for utstedelse av helsesertifikat
1.
M2
M2
2. Før den offentlige veterinæren undertegner et helsesertifikat til bruk ved forflytning mellom medlemsstater av forsendelser av avlsmateriale fra andre landdyr enn storfe, svin, sau, geit eller hestedyr som holdes i avgrensede anlegg, skal vedkommende utføre
  1. a.
    en visuell undersøkelse av transportcontaineren for å kontrollere
    1. i.
      plomben og nummeret som anleggets veterinær som er ansvarlig for virksomheten som utføres i det avgrensede anlegget, har satt på transportcontaineren, eller
    2. ii.
      om nødvendig avlsmaterialet som er plassert i transportcontaineren, og plombere og nummerere transportcontaineren etter denne kontrollen,
  2. b.
    en dokumentkontroll av dataene som er framlagt av anleggets veterinær som er ansvarlig for virksomheten som utføres i det avgrensede anlegget, for å sikre at
    1. i.
      opplysningene som skal attesteres, kan bekreftes ved hjelp av journalene som er ført i det avgrensede anlegget,
      M1
    2. ii.
      merkingen på strå eller annen emballasje, utført i samsvar med artikkel 11, og nummeret på plomben som er påsatt containeren som stråene eller annen emballasje transporteres i, tilsvarer merkingen og nummeret angitt i helsesertifikatet,
      M1
    3. iii.
      kravene nevnt i artikkel 37 er oppfylt.
3. Før den offentlige veterinæren undertegner et helsesertifikat til bruk ved forflytning mellom medlemsstater av forsendelser av avlsmateriale fra dyr av familien Camelidae eller Cervidae, skal vedkommende utføre
  1. a.
    en visuell undersøkelse av transportcontaineren for å kontrollere
    1. i.
      plomben og nummeret som den driftsansvarlige har satt på transportcontaineren, eller
    2. ii.
      om nødvendig avlsmaterialet som er plassert i transportcontaineren, og plombere og nummerere transportcontaineren etter denne kontrollen,
  2. b.
    en dokumentkontroll av dataene som er framlagt av den driftsansvarlige for å sikre at
    1. i.
      opplysningene som skal attesteres, kan bekreftes ved hjelp av journalene som er ført i anlegget,
      M1
    2. ii.
      merkingen på strå eller annen emballasje, utført i samsvar med artikkel 11, og nummeret på plomben som er påsatt containeren som stråene eller annen emballasje transporteres i, tilsvarer merkingen og nummeret angitt i helsesertifikatet,
      M1
    3. iii.
      kravene nevnt i artikkel 38 er oppfylt.
M2
4. Den offentlige veterinæren skal utføre kontrollene og undersøkelsene fastsatt i nr. 2 og 3 og utstede helsesertifikatet i løpet av de siste 72 timene før avsendelse av forsendelsen av avlsmateriale.
M2
M1
5. Utgår
M1
M2
Artikkel 40
Krav til utstedelse av helsesertifikat ved forflytning av forsendelser av avlsmateriale fra andre holdte landdyr enn storfe, svin, sau, geit og hestedyr mellom medlemsstater
Helsesertifikater til bruk ved forflytning mellom medlemsstater av forsendelser av avlsmateriale fra andre landdyr enn storfe, svin, sau, geit eller hestedyr som holdes i avgrensede anlegg, og fra dyr av familien Camelidae eller Cervidae skal inneholde minst de opplysningene som er angitt i nr. 2 i vedlegg IV.
Artikkel 41
Krav til forhåndsmelding fra driftsansvarlige om forflytning av forsendelser av avlsmateriale fra andre holdte landdyr enn storfe, svin, sau, geit og hestedyr mellom medlemsstater
Dersom forsendelser av avlsmateriale fra andre landdyr enn storfe, svin, sau, geit eller hestedyr som holdes i avgrensede anlegg, eller fra dyr av familien Camelidae eller Cervidae flyttes til en annen medlemsstat, skal den driftsansvarlige på forhånd gi vedkommende myndighet i forsendelsenes opprinnelsesmedlemsstat melding om den planlagte forflytningen av disse forsendelsene av avlsmateriale.
M2
Artikkel 42
Opplysninger som kreves ved melding om forflytning av forsendelser av avlsmateriale fra andre holdte landdyr enn storfe, svin, sau, geit og hestedyr mellom medlemsstater
Driftsansvarlige som er pålagt å gi vedkommende myndighet i forsendelsenes opprinnelsesmedlemsstat melding i samsvar med artikkel 41, skal gi nevnte vedkommende myndighet opplysninger om hver forsendelse av avlsmateriale som skal flyttes til en annen medlemsstat, som fastsatt i nr. 2 bokstav a)–f) i vedlegg IV.
M1
Artikkel 43
Nødrutiner for melding om forflytning av forsendelser av avlsmateriale fra andre holdte landdyr enn storfe, svin, sau, geit og hestedyr mellom medlemsstater ved strømbrudd og andre forstyrrelser i IMSOC
Ved strømbrudd og andre forstyrrelser i IMSOC skal den vedkommende myndigheten på opprinnelsesstedet for forsendelsen av avlsmateriale fra andre holdte landdyr enn storfe, svin, sau, geit og hestedyr som skal flyttes mellom medlemsstater, overholde beredskapsplanene fastsatt i artikkel 46 i gjennomføringsforordning (EU) 2019/1715.
M1
Artikkel 44
Ytterligere regler for vedkommende myndigheters innrømmelse av unntak for avlsmateriale beregnet på vitenskapelige formål
1. Vedkommende myndigheter i opprinnelsesmedlemsstatene kan gi unntak for forflytning til en annen medlemsstat av avlsmateriale beregnet på vitenskapelige formål som ikke oppfyller kravene til dyrehelse fastsatt i kapittel 1 eller 3, forutsatt at den driftsansvarlige for avsenderanlegget har innhentet skriftlig forhåndssamtykke fra vedkommende myndighet i bestemmelsesmedlemsstaten om å motta forsendelsen av avlsmateriale.
2. Vedkommende myndighet i bestemmelsesmedlemsstaten skal bare samtykke i å motta forsendelsen av avlsmateriale nevnt i nr. 1 dersom den driftsansvarlige for bestemmelsesanlegget som skal motta dette avlsmaterialet, sikrer at avlsmaterialet bare brukes til vitenskapelige formål på vilkår som hindrer spredning av kategori D-sykdommer.
Artikkel 45
Ytterligere regler for vedkommende myndigheters innrømmelse av unntak for avlsmateriale som flyttes til genbanker i en annen medlemsstat
1. Vedkommende myndigheter i opprinnelsesmedlemsstatene kan gi unntak for forflytninger av avlsmateriale til genbanker i en annen medlemsstat, forutsatt at den driftsansvarlige for avsenderanlegget har innhentet skriftlig forhåndssamtykke fra vedkommende myndighet i bestemmelsesmedlemsstaten om å motta forsendelsen av avlsmateriale fra
  1. a.
    dyr fra utryddelsestruede raser som ikke oppfyller kravene til dyrehelse fastsatt i kapittel 1, eller
  2. b.
    andre landdyr enn storfe, svin, sau, geit og hestedyr som holdes i avgrensede anlegg, som ikke oppfyller kravene til dyrehelse fastsatt i artikkel 37.
2. Vedkommende myndighet i bestemmelsesmedlemsstaten skal bare samtykke i å motta forsendelsen av avlsmateriale nevnt i nr. 1 dersom
  1. a.
    den driftsansvarlige for genbanken som skal motta dette avlsmaterialet, sikrer at avlsmaterialet bare brukes til ex situ-bevaring og bærekraftig bruk av holdte landdyrs genetiske ressurser som den mottakende genbanken ble opprettet for,
  2. b.
    den har nok opplysninger, herunder opplysninger fra vedkommende myndighet i opprinnelsesmedlemsstaten eller testresultater, eller behandler avlsmaterialet slik at den kan hindre spredning av munn- og klovsyke, infeksjon med kvegpestvirus og andre listeførte sykdommer.
Artikkel 46
Regler om og opplysninger som skal inntas i egenerklæringsdokumentet for avlsmateriale som er beregnet på vitenskapelige formål, eller som skal flyttes til genbanker i en annen medlemsstat
1. Dersom avlsmateriale som er beregnet på vitenskapelige formål eller på lagring i genbanker, skal flyttes til en annen medlemsstat, skal den driftsansvarlige for avsenderanlegget sikre at et egenerklæringsdokument ledsager avlsmaterialet under transporten til bestemmelsesstedet.
2. Den driftsansvarlige for avsenderanlegget skal sikre at egenerklæringsdokumentet fastsatt i nr. 1 inneholder minst følgende opplysninger:
  1. a.
    Avsenderens og mottakerens navn og adresse.
  2. b.
    Avsenderstedets og bestemmelsesstedets navn og adresse.
    M1
  3. c.
    Avsendelsesdatoen for forsendelsen.
    M1
  4. d.
    Typen avlsmateriale og donordyrenes art.
  5. e.
    Antall strå eller annen emballasje i forsendelsen som skal sendes.
  6. f.
    Følgende opplysninger som gjør det mulig å identifisere avlsmaterialet:
    1. i.
      Merkingen på strå eller annen emballasje.
    2. ii.
      Sted og dato for uttak eller produksjon.
    M1
  7. g.
    Tilgjengelige testresultater som nevnt i artikkel 45 nr. 2 bokstav b).
  8. h.
    Nummeret på plomben som er påsatt transportcontaineren.
  9. i.
    Erklæringen om at forsendelsen oppfyller kravene fastsatt i artikkel 44 eller 45, inkludert at det er innhentet skriftlige forhåndssamtykke fra den vedkommende myndigheten i bestemmelsesmedlemsstaten om å motta forsendelsen av avlsmateriale.
    M1
Artikkel 47
Forhåndsmelding fra driftsansvarlige om forflytning mellom medlemsstater av avlsmateriale beregnet på vitenskapelige formål eller på genbanker
Dersom avlsmateriale som er beregnet på vitenskapelige formål eller på lagring i genbanker, skal flyttes til en annen medlemsstat, skal den driftsansvarlige for avsenderanlegget på forhånd gi vedkommende myndighet i forsendelsens opprinnelsesmedlemsstat melding om den planlagte forflytningen av dette avlsmaterialet og gi opplysningene angitt i artikkel 46 nr. 2 bokstav a)–g).
M1
Artikkel 48
Nødrutiner for melding om forflytning mellom medlemsstater av avlsmateriale beregnet på vitenskapelige formål eller på lagring i genbanker ved strømbrudd og andre forstyrrelser i IMSOC
Ved strømbrudd og andre forstyrrelser i IMSOC skal den vedkommende myndigheten på opprinnelsesstedet for forsendelsen av avlsmateriale beregnet på vitenskapelige formål eller på lagring i genbanker, som skal flyttes mellom medlemsstater, overholde beredskapsplanene fastsatt i artikkel 46 i gjennomføringsforordning (EU) 2019/1715.
M1
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no