Krav til testing før du flytter sau og geit
I visse situasjoner er det krav om å gjennomføre noen tester for sykdom før du skal flytte sau eller geit mellom anlegg med forskjellig driftsansvarlig.
Du må vente til du har fått negativt prøveresultat på testene før du kan flytte dyrene. Dette gjelder selv om du har fått tillatelsen til å flytte dem før du får prøvesvaret.
Testing ved flytting av sau
Dersom du har fått tillatelse til å flytte hunndyr av sau til et annet anlegg, eller dersom du skal flytte vær fra et annet anlegg i et annet fylke til ditt anlegg, må sauene i avsenderanlegget testes for lentivirus. Ved flytting av vær til et annet anlegg innen samme fylke trenger ikke sauene i avsenderanlegget å testes. Med ordet «fylke» menes de til enhver tid gjeldende fylkesgrenser.
Det skal ikke være tatt inn hunndyr av småfe de siste 10 månedene før prøvene tas. Dette gjelder ikke dersom avsenderanlegget kun har mottatt dyr fra anlegg hvor dyrene er testet for lentivirus i henhold til reglene.
Prøveresultatene er gyldige i 36 måneder. Prøveresultatene vil ikke lenger være gyldige dersom avsenderanlegget flytter sau eller geit inn i dyreholdet uten å følge reglene for flytting.
Testing ved flytting av geit
Dersom du skal flytte geiter (både hanndyr og hunndyr) må geitene i avsenderanlegget testes for lentivirus. I noen fylker må geitene også testes for paratuberkulose før de kan flyttes.
Testing for lentivirus
Det skal ikke være tatt inn hunndyr av småfe i avsenderanlegget de siste 10 månedene før prøvene tas. Dette gjelder ikke dersom avsenderanlegget kun har mottatt dyr fra anlegg hvor dyrene er testet for lentivirus i henhold til reglene.
Dersom det tas individuelle blodprøver i avsenderanlegget, er prøveresultatene gyldige i 36 måneder (prøveresultatene vil ikke lenger være gyldige dersom sau eller geit flyttes inn i avsenderanlegget uten at reglene for flytting blir fulgt).
Prøver av tankmelk og samleprøver av individuelle melkeprøver er gyldige i 12 måneder.
Testing for paratuberkulose ved flytting av geit fra Møre- og Romsdal, Vestland, Rogaland, Telemark og Buskerud
Det skal tas blodprøver fra alle geiter over 1,5 år i avsenderanlegget
Prøveresultatene er gyldige i 36 måneder. (Prøveresultatene vil ikke lenger være gyldige dersom sau eller geit flyttes inn i avsenderanlegget uten at reglene for flytting blir fulgt.)
Tankmelk kan brukes i stedet for individuelle blodprøver.
Avføringsprøver for PCR-undersøkelse av alle dyr over 1 år kan erstatte blodprøver og tankmelkprøver.
Det skal ikke være tatt inn småfe i avsenderanlegget de siste tre årene før prøvene tas. Dette gjelder ikke dersom avsenderanlegget kun har mottatt dyr fra anlegg hvor dyrene er testet for paratuberkulose i henhold til reglene.
Hvis avsenderanlegget har både sau og geit
Hvis det er både sau og geit i avsenderanlegget, må begge arter testes for lentivirus hvis det er krav til slik dokumentasjon ved flytting. Hvis avsenderanlegget ligger i et område som krever testing for paratuberkulose, skal geitene i anlegget testes for dette også i forkant av flyttingen. Ta kontakt med ditt lokale mattilsynskontor for veiledning til slik prøvetaking.
Testing i livdyrsamarbeid
Før du kan delta i livdyrsamarbeid, må sauene eller geitene dine testes for lentivirus med negativt resultat. For livdyrsamarbeid med geit i Møre- og Romsdal, Vestland, Rogaland, Telemark og Buskerud må geitene testes for paratuberkulose i henhold til reglene.
Testing trenger ikke gjentas ved fornyelse av livdyrsamarbeidsavtalen dersom det er de samme anleggene som deltar i livdyrsamarbeidet.
Slik skal prøvene tas
Det må tas individuelle blodprøver av sauer. På geit kan tankmelk- eller samleprøve av individuelle melkeprøver brukes, men kun hvis anlegget består av minst 10 dyr over 12 måneders alder og minst 80 % av de voksne dyrene er være representert i prøveuttaket.
Blodprøver av sau og geit for undersøkelse av antistoffer mot lentivirus skal være tatt ut i samsvar med følgende tabell:
Antall vinterfôra dyr i anlegget | Antall prøver per anlegg |
---|---|
Inntil 99 | Alle over 1 år |
100 eller flere | 100 |
Husk at dyrene som prøvetas skal være blant de eldste dyrene, men samtidig være et representativt utvalg av dyr i anlegget. Eventuelle værer/bukker og innkjøpte dyr må inkluderes i prøveuttaket. Prøver av dyr som ikke er født på anlegget skal likevel ikke utgjøre mer enn halvparten av dyrene som prøvetas.
Regelverk
Landdyrforflytningsforskriften
§ 18. Tilleggsdokumentasjon ved forflytning av geiter i Norge
-
a. småfe på avsenderanlegget minst er i TSE-klasse 3 i henhold til vedlegg III -
b. det ikke er mistanke om klassisk skrapesjuke, paratuberkulose, mædi, CAE, byllesjuke eller fotråte hos småfe i avsenderanlegget -
c. det ikke er mistanke om Psoroptes ovis hos geiter i avsenderanlegget.
-
a. en veterinær har gjennomført en klinisk undersøkelse av dyrene som skal flyttes -
b. at dyrene ikke har tegn på smittsomme dyresykdommer -
c. at det ikke er mistanke om smittsomme dyresykdommer i anlegget -
d. at testene i vedlegg V er tatt med negativt resultat.
§ 19. Tilleggsdokumentasjon ved forflytning av sauer i Norge
-
a. småfe på avsenderanlegget minst er i TSE-klasse 3 i henhold til vedlegg III -
b. det ikke er mistanke om klassisk skrapesjuke, paratuberkulose, mædi, CAE, byllesjuke eller fotråte hos småfe i avsenderanlegget.
Hunndyr av sau skal også følges av dokumentasjon som bekrefter at testene i vedlegg V for lentivirus er tatt med negativt resultat.
-
a. en veterinær har gjennomført en klinisk undersøkelse av dyrene som skal flyttes -
b. at dyrene ikke har tegn på smittsomme dyresykdommer -
c. at det ikke er mistanke om smittsomme dyresykdommer i anlegget -
d. at testene i vedlegg V er tatt med negativt resultat.
Kravet om attest fra veterinær gjelder likevel ikke for sauer som flyttes mellom Oslo og tidligere Akershus i Viken og mellom Rogaland og kommunene Sveio eller Etne i Vestland.
§ 21. Unntak og særregler for livdyrsamarbeid for småfe
-
a. livdyrsamarbeidet er meldt til Mattilsynet før dyret flyttes med følgende opplysninger: -
b. småfe som holdes i anleggene ikke inngår i flere enn ett livdyrsamarbeid -
c. anleggene i livdyrsamarbeidet ikke har inngått i andre livdyrsamarbeid med småfe siste 12 måneder -
d. småfe som holdes i anleggene som inngår i livdyrsamarbeidet er testet for lentivirus med negativt resultat i henhold til vedlegg V før livdyrsamarbeidet inngås -
e. det ikke tas inn hunndyr av småfe fra anlegg utenfor livdyrsamarbeidet så lenge livdyrsamarbeidet pågår -
f. livdyrsamarbeidet ikke går på tvers av fylkesgrenser. Dette vilkåret gjelder ikke grensen mellom Oslo fylke og tidligere Akershus fylke i Viken og mellom Rogaland fylke og kommunene Sveio og Etne i Vestland.
Kilde: Lovdata.no