Tiltak for å hindre utveksling av smitte på utstillinger - for arrangør
Når mange dyr samles, er risikoen for smittespredning ekstra stor. Det er derfor innført noen regler for dyreansamlinger/utstillinger.
Dyreansamlinger skal være skilt fra permanent dyrehold slik at smitte ikke kan spres mellom dem.
Vurderinger
Dette må dere ta stilling til:
- Hvilke tiltak kan dere gjøre for at dyr ikke blir smittet under en dyreansamling?
- Hvilke tiltak må dere gjøre for å unngå at dyr og besøkende tar med seg smitte inn eller ut når dere arrangerer åpen gård?
- Dersom du skal flytte dyr fra andre gårder til din gård når du arrangerer åpen gård, må reglene for flytting av dyr følges.
Tiltakene kan variere fra arrangement til arrangement, avhengig av dyreart(er), størrelse på arrangementet og hvor arrangementet foregår.
Dere kan stille krav til vaksinasjoner, egenerklæringer, veterinærattester, rutiner for oppstalling av dyr, rutiner for vask og desinfeksjon, person- og dyretrafikk eller andre tiltak dere mener er nødvendige for å hindre smittespredning.
Det er fornuftig at dyr fra ulike dyrehold transporteres og stalles opp hver for seg. Hvis det ikke er mulig, må dere beskrive i meldingen hvordan dere reduserer risikoen for at dyr blir smitta.
Regelverk
Dyrehelseforskriften
§ 10. Dyreansamlinger og åpne gårder
Dyreansamlinger og framvisning i åpne gårder skal gjennomføres på en måte som i størst mulig grad hindrer smitteoverføring.
Den ansvarlige for dyreansamlinger og åpne gårder skal sende ei melding til Mattilsynet om arrangementet seinest 7 dager i forveien. Meldinga skal inneholde nødvendige opplysninger om
a) stedet, omfanget og tidsrommet
b) dyreartene og andre nødvendige opplysninger om dyra
c) antallet dyr av hver art
d) planlagte tiltak for å hindre smitteoverføring.
Dyreansamlinger skal være smittemessig skilt fra permanent dyrehold.
Den ansvarlige for dyreansamlinga skal sikre at dyra følges av ei egenerklæring fra dyreholderen. Dyr fra andre fylker enn der dyreansamlinga foregår, skal i tillegg følges av en veterinærattest. Egenerklæringa og veterinærattesten skal dokumentere at dyra ikke viser tegn på smittsom sjukdom, og at de ikke kommer fra dyrehold som er pålagt offentlige restriksjoner på grunn av smittsom sjukdom. Dokumentasjonen er gyldig i 7 dager fra utstedelsesdatoen. Dokumentasjonen skal oppbevares hos arrangøren i ett år og legges fram når Mattilsynet ber om det.
Fjerde ledd gjelder ikke for hester, hunder og katter. Det gjelder heller ikke mindre pattedyr og burfugler som holdes som kjæledyr.