Arealkrav i binger

Faglig oppdatert

Funn 

Figuren viser at 31 besetninger hadde regelbrudd som angikk arealkrav. Det er 5 prosent. 551 besetninger oppfylte arealkravene i regelverket. Det er 95 prosent.
  • Det ble ikke fattet noen hastevedtak. 

  • Det ble varslet 18 vedtak.

  • Regelbrudd som ikke ble fulgt opp med varsel om vedtak, ble fulgt opp med skriftlig veiledning. 

  • Regelbruddene var forholdsmessig fordelt mellom slaktegris- og smågrisbesetningene. 

Årsaker til reaksjoner fra Mattilsynet 

Hos slaktegrisprodusenter gjaldt som oftest regelbruddene for lite total- eller liggeareal. Hos smågrisprodusenter var bruddene jevnt fordelt mellom for korte vegger og for lite total- eller liggeareal. 

Rundt 28 prosent av vedtakene gjaldt alle bingene i dyreholdet, mens de øvrige gjaldt forhold i enkeltbinger. Det var ingen bingetyper som utpekte seg. 

I halvparten av tilfellene der det ble veiledet, var dyretettheten og arealkravene i tråd med reglene da inspeksjonen fant sted. Det ble likevel gitt veiledning fordi det kunne bli for liten plass og for høy dyretetthet etter hvert som grisene vokste seg større. 

Vurdering av funnene 

De fleste grisene hadde nok plass 

Grisene i de aller fleste besetningene hadde god nok plass. Det er bra at det er høy grad av etterlevelse av dette kravet i regelverket. Bare fem prosent av besetningene hadde regelbrudd på dette området. Av besetningene med regelbrudd var det kun en håndfull besetninger hvor total- eller liggearealet var for lite i alle eller flertallet av bingene. I de aller fleste tilfellene var regelbruddene knyttet til enkeltbinger. 

Griser liker å hvile seg samtidig 

Det er viktig at alle grisene i bingen kan ligge på liggearealet samtidig. Griser er flokkdyr som liker å gjøre samme aktivitet samtidig, inkludert det å hvile seg. For lite liggeareal fører til at enkelte griser ikke kan hvile seg samtidig med de andre grisene, eller at de må hvile seg helt eller delvis i gjødselområdet. Dette påvirker grisenes velferd. Det er ukomfortabelt for grisene, og de blir mer utsatt for trekk, sår, infeksjoner og sykdom hvis de må ligge i gjødselområdet. 

Trengsel gir dårlig trivsel 

For lite totalareal gir for høy dyretetthet, som er negativt for grisenes trivsel og kan føre til frustrasjon, med risiko for følgeproblemer som halebiting. For høy tetthet gjør det vanskeligere for grisene å regulere kroppstemperaturen på varme dager og å nå fram til drikkepunkt, fôr og rotemateriale. I tillegg vil det være vanskeligere å komme seg unna andre griser ved behov. Purker i fødebinger vil kunne ha problemer med å snu seg på en naturlig måte. 

Plukkslakting må skje i tide 

Vi er kjent med at det er vanlig å sette inn et høyere antall smågris i bingene i starten, for så gradvis å redusere dyretettheten ved å sende enkelte dyr til slakt på et tidlig tidspunkt. Så lenge grisene til enhver tid har den plassen de har krav på, er denne praksisen grei. Det er imidlertid viktig at bonden har god oversikt og følger med på grisens vekst, og at planen om plukkslakting følges slik at det til enhver tid er nok areal i bingene. Slakteplanen må være gjennomførbar og for eksempel ta hensyn til om slakteriet kan ta imot grisene til beregnet dato. 

Regelverk

Forskrift om hold av svin

§ 8. Oppstalling – binger, gulv etc.

Svin skal ha adgang til en bekvem, tørr, ren og trekkfri liggeplass med passe temperatur. Dyra skal kunne legge seg, hvile og reise seg normalt.
Svin skal ha separat liggeplass og gjødselplass, hvor en mindre del av fôrtroa kan være over gjødselplassen. Utforming av binger skal være slik at strø kan brukes. Golvet skal ha en plan, ikke glatt overflate. Det skal være tett gulv, djupstrø eller talle på liggeplassen, og arealet skal være så stort at alle dyra kan ligge samtidig. Den øvrige del av bingen kan ha drenerende golv. Ved bruk av spaltegulv skal spalteplankbredden være like stor i hele plankenes lengde. Planker med skadde kanter skal straks skiftes ut.
Svin skal oppstalles slik at de kan se, lukte og høre andre svin. Purker kan holdes utenfor synsvidde for andre svin de siste dagene før forventet grising.
Når svin holdes i gruppe, skal det tas forholdsregler for å forhindre slagsmål som går ut over normal adferd.
Svin som er særlig aggressive eller som nylig har blitt angrepet av andre svin, og svin som er syke eller skadet, skal oppstalles midlertidig i individuelle binger eller mindre grupper når hensynet til dyrevernet tilsier dette. Individuelle binger skal være så store at dyrene lett kan snu seg.
Det skal i bygninger for svin være særskilte binger til syke dyr og dyr som trenger ekstra tilsyn. I besetninger med slaktegris og/eller purker skal det være et tilstrekkelig antall sykebinger og alltid en ledig sykebinge hvor dyr kan oppstalles enkeltvis. Sykebingen må bare benyttes til begrenset opphold, og den skal være så stor at dyrene lett kan snu seg rundt, med mindre veterinær anbefaler at dyret må stå i en trangere binge. Det skal alltid sørges for at dyr i sykebinger har tilstrekkelig varme og strø, og er sikret tilgang på vann og fôr.
Når det nyttes spaltegulv til svin, skal spalteplankens bredde og spalteåpningen være i samsvar med målene som er angitt i tabellen nedenfor.
Spalteplankebredde, mm Spalteåpning, mm
Fødebinger
– plastspalter 10-16 10-12
– metallspalter 10-30 10-12
– betongspalter 30-50 10-14
Binger til smågriser over 28 dager
– plastspalter og metallspaltegolv 10-16 10-12
– betongspalter 30-50 10-14
Binger til slaktegris, ungpurker og drektige purker
– betongspalter minimum 80 maksimum 20
– plast- og metallspalter, se åttende ledd
Forholdet mellom spaltebredde og bredden på spalteplank skal være slik at gulvet gir dyrene en tilfredsstillende flate å trå på, og slik at klauvskader ikke oppstår. Bredden av spalteåpningen skal ikke være større enn 20 mm. For andre typer spaltegolv enn betong skal spalteplankens bredde være:
  1. a.
    minst lik bredden av spalteåpningen når denne er 10-12 mm.
  2. b.
    minst lik 2 x bredden av spalteåpningen når denne er 13-20 mm.

I fødebinger skal spaltegolv med spalteåpning større enn 10 mm skal tildekkes i tiden omkring grising.

Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

§ 25. Spesielle bestemmelser for purker og ungpurker

Purker og ungpurker skal holdes i grupper i perioden fra senest 4 uker etter parring til en uke før forventet grising. Dette gjelder ikke for besetninger med mindre enn 10 purker og/eller ungpurker. Enkeltbinger må være så store at dyret lett kan snu seg.

Binger for ungpurker og for purker skal ha minst disse målene:

Ungpurker – binge med strødd liggeunderlag
Antall purker pr. bingeFritt areal, m​2 pr. purkeLiggeareal, m​2 pr. purkeKorteste side, mTroplass pr. purke, m
13,0 m​22,25 m​21,5 m0,35 m
2-51,8 m​21,1 m​22,25 m0,35 m
6-401,65 m​21,0 m​22,4 m0,35 m
Over 401,5 m​20,9 m​22,8 m0,35 m

 

Purker – binge med strødd liggeunderlag
Antall purker pr. bingeFritt areal, m​2 pr. purkeLiggeareal, m​2 pr. purkeKorteste side, mTroplass pr. purke, m
13,0 m​22,25 m​21,5 m0,45 m
2-52,5 m​21,4 m​22,4 m0,45 m
6-102,25 m​21,3 m​22,8 m0,45 m
10-402,25 m​21,2 m​22,8 m0,45 m
Over 402,0 m​21,1 m​22,8 m0,45 m

Liggeareal og ganger bak fôringsbåser skal være utformet slik at dyrene lett kan snu seg. Ganger bak fôringsbåser skal være minst 2 m brede. I systemer der svin holdes i grupper og fôres ved hjelp av datastyrte kraftfôrstasjoner, skal totalarealet være minst 2,5 m​2 pr. purke.

I fødebinger uten fiksering skal det være plass nok til at purka kan ligge på tett gulv og lett kan snu seg. Bingene skal ha følgende mål:

TotalarealMinst 6 m​2 .
BreddeMinst 1,8 m.

Ved bruk av fikseringsbås skal denne ha følgende mål:

Lengde målt innvendig fra troas bakkantMinst 2 m
Bredde målt innvendig0,70-0,80 m avhengig av purkas størrelse

Det skal brukes rikelig med strø i fødebingene. Fra 3 dager før forventet grising skal purka ha passende materiale til å bygge rede av. Det skal være en åpen plass bak purka for å lette assistert eller naturlig fødsel. Smågrisene skal ha egen plass i fødebingen hvor de er beskyttet mot purka. Smågrisene skal ha god plass til å die.

§ 26. Spesielle bestemmelser for smågris, slaktegris og avlsdyr

Fritt areal som er til rådighet i binger til avvente smågris og slaktegris/avlsgris som holdes i grupper skal være minst

 

Levende vektm​2
Inntil 10 kg0,15
10 – 20 kg0,20
20 – 30 kg0,35
30 – 50 kg0,50
50 – 85 kg0,65
85 – 110 kg0,80
Over 110 kg1,00

Det skal være tilstrekkelig liggeareal til at samtlige griser kan ligge samtidig.

Etter avvenning skal smågrisene plasseres og holdes i stabile grupper, og flyttes så lite som mulig. Blanding av griser fra ulike grupper skal så langt som mulig unngås. Hvis dyr som ikke kjenner hverandre skal blandes, skal dette normalt skje innen en uke etter avvenning. Når dyr blandes, skal de ha tilstrekkelig mulighet til å rømme fra andre dyr. Når det er tegn til alvorlig kamp, skal årsaken straks undersøkes, og passende tiltak må settes i verk f.eks. ved å gi dyrene rikelig med halm eller annet rotemateriale

Forskrift om hold av svin

§ 27. Spesielle bestemmelser for råner

Rånebinger skal være plassert og konstruert slik at rånen kan snu seg og høre, lukte og se andre svin. Til en råne skal fritt areal være minst 6 m2 . Hvis bingen også skal brukes til naturlig bedekning, skal det frie arealet til råne være minst 10 m2 .
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no