Strø

Faglig oppdatert

Funn 

Figuren viser at 154 besetninger hadde regelbrudd som angikk strø. Det er 26 prosent. 428 besetninger oppfylte regelverket for strø. Det er 74 prosent.
  • Det ble fattet ett hastevedtak. 

  • Det ble varslet 141 vedtak. 

  • Regelbrudd som ikke ble fulgt opp med hastevedtak eller varsel om vedtak, ble fulgt opp med skriftlig veiledning. 

  • Regelbruddene var forholdsmessig fordelt mellom slaktegris- og smågrisbesetningene. 

Årsaker til reaksjoner fra Mattilsynet 

Hovedårsaken til reaksjon fra Mattilsynet var at det var brukt for lite strø og/eller at det var vått og møkkete i bingene. 

Om lag to tredjedeler av vedtakene gjaldt alle eller flertallet av bingene i besetningen. Resten gjaldt enkeltbinger eller enkelte bingetyper. 

19 ganger måtte Mattilsynet varsle vedtak på grunn av totalt fravær av strø. I elleve av tilfellene var det totalt fravær i alle eller flertallet av bingene, mens i åtte tilfeller var det totalt fravær i enkeltbinger eller enkelte bingetyper. De øvrige reaksjonene gjaldt tilfeller der det var brukt noe strø, men hvor det enten ble tildelt for liten mengde om gangen eller for sjelden. I cirka halvparten av tilfellene hvor det var brukt for lite strø, var det også vått og/eller møkkete i noen eller alle bingene. 

I smågrisbesetningene var det særlig fødebingene som utpekte seg for regelbruddene som angikk enkeltbinger eller enkelte bingetyper. Der var det gjerne brukt noe strø, men ikke nok til å oppfylle kravet om rikelig med strø i fødebinger. I slaktegrisbesetningene var tilsvarende regelbrudd som regel forårsaket av at bonden tildelte en fast mengde strø i alle bingene, uten å vurdere om det var behov for mer strø i enkelte binger. 

Flest alvorlige tilfeller i sør og vest 

Av de elleve tilfellene hvor det var totalt fravær av strø i alle eller flertallet av bingene, var åtte i region sør og vest, mens bare tre slike tilfeller ble avdekket i de andre regionene til sammen. 

Vurdering av funnene 

Det er behov for forbedring av strørutinene i mange svinehold 

Svineprodusentene har fått informasjon om kampanjen med lenke til Fagstøtte for inspektører der inspeksjon og vurdering av strømengde er grundig forklart. De har dermed hatt gode muligheter til å oppdatere sine strørutiner i forkant av kampanjen. Likevel avdekket kampanjen at én av fire svineprodusenter brøt regelverket for bruk av strø. 

Mattilsynet oppfordrer svineprodusenter til å iverksette tiltak som bedrer regelverksetterlevelsen på dette punktet. 

Noen binger trenger ekstra mye strø 

For at grisen skal trives, er det viktig at den kan ligge bekvemt. Nyfødte griser, griser som skal føde eller nylig har født, og syke eller skadde griser har et særlig behov for bekvemt underlag på liggeplassen. Det er derfor viktig at smågrisprodusenter oppfyller kravet om rikelig med strø i fødebinger, og at alle svineprodusenter sørger for ekstra strø i sykebingene. 

Vått eller møkkete liggeunderlag kan føre til at grisene blir våte og taper varme. Urin og avføring kan etse på huden og føre til sår og infeksjoner. Mange av regelbruddene som ble avdekket i kampanjen, skyldtes at det var for lite strø, vått eller møkkete i enkelte binger. Noen ganger hender det at en og annen gris liker å tisse på liggearealet, det kan være en binge med en lekk drikkenippel, eller det kan være enkeltbinger med litt feil helning på gulvet, slik at det lettere blir vått eller møkkete. I slike problembinger må man tildele mer strø enn det man gjør i de øvrige bingene, fram til den urenslige grisen er slaktet eller lekkasjen eller eventuelle andre årsaker til problemet er rettet opp i. Vi ser et stort forbedringspotensial når det gjelder individuell tilpassing av strømengde til den enkelte binge. 

Gjødseltrekket er ingen unnskyldning 

Noen svineprodusenter har fortalt at de ikke kan bruke tilstrekkelig med strø fordi de får problemer med gjødseltrekket. Det er imidlertid mange svineprodusenter som har gjødseltrekk som er gamle og dårlig tilpasset god strømengde, men som likevel har funnet løsninger for hvordan de kan bruke nok strø til grisene, uten at det blir et problem for gjødseltrekket. Det er uansett bondens ansvar å sørge for at det brukes «tekniske løsninger for utgjødsling og gjødselhåndtering som tillater bruk av tilstrekkelige mengder strø i dyrerom» (forskrift om hold av svin §7 sjette ledd første punktum).

Bønder må kjenne regelverket 

Regelverket har lenge hatt krav om bekvem, tørr, ren og trekkfri liggeplass, og det er bondens ansvar å sørge for dette. Mattilsynet var likevel forberedt på at vi kunne komme til å avdekke en del mangelfull bruk av strø, fordi dette er et punkt som i liten grad har blitt sjekket av Mattilsynet tidligere, utover det at grisene skal være tørre og rene. Mattilsynet har ikke tidligere på landsbasis inspisert at liggeplassen også skal være bekvem, og forklart hva som ligger i dette begrepet. Svineprodusentene hadde imidlertid mulighet til å lese om dette i Fagstøtte for inspektører, som de fikk tilgang til i forkant av kampanjen. 

Regelverk

Forskrift om hold av svin

§ 8. Oppstalling – binger, gulv etc.

Svin skal ha adgang til en bekvem, tørr, ren og trekkfri liggeplass med passe temperatur. Dyra skal kunne legge seg, hvile og reise seg normalt.
Svin skal ha separat liggeplass og gjødselplass, hvor en mindre del av fôrtroa kan være over gjødselplassen. Utforming av binger skal være slik at strø kan brukes. Golvet skal ha en plan, ikke glatt overflate. Det skal være tett gulv, djupstrø eller talle på liggeplassen, og arealet skal være så stort at alle dyra kan ligge samtidig. Den øvrige del av bingen kan ha drenerende golv. Ved bruk av spaltegulv skal spalteplankbredden være like stor i hele plankenes lengde. Planker med skadde kanter skal straks skiftes ut.
Svin skal oppstalles slik at de kan se, lukte og høre andre svin. Purker kan holdes utenfor synsvidde for andre svin de siste dagene før forventet grising.
Når svin holdes i gruppe, skal det tas forholdsregler for å forhindre slagsmål som går ut over normal adferd.
Svin som er særlig aggressive eller som nylig har blitt angrepet av andre svin, og svin som er syke eller skadet, skal oppstalles midlertidig i individuelle binger eller mindre grupper når hensynet til dyrevernet tilsier dette. Individuelle binger skal være så store at dyrene lett kan snu seg.
Det skal i bygninger for svin være særskilte binger til syke dyr og dyr som trenger ekstra tilsyn. I besetninger med slaktegris og/eller purker skal det være et tilstrekkelig antall sykebinger og alltid en ledig sykebinge hvor dyr kan oppstalles enkeltvis. Sykebingen må bare benyttes til begrenset opphold, og den skal være så stor at dyrene lett kan snu seg rundt, med mindre veterinær anbefaler at dyret må stå i en trangere binge. Det skal alltid sørges for at dyr i sykebinger har tilstrekkelig varme og strø, og er sikret tilgang på vann og fôr.
Når det nyttes spaltegulv til svin, skal spalteplankens bredde og spalteåpningen være i samsvar med målene som er angitt i tabellen nedenfor.
Spalteplankebredde, mm Spalteåpning, mm
Fødebinger
– plastspalter 10-16 10-12
– metallspalter 10-30 10-12
– betongspalter 30-50 10-14
Binger til smågriser over 28 dager
– plastspalter og metallspaltegolv 10-16 10-12
– betongspalter 30-50 10-14
Binger til slaktegris, ungpurker og drektige purker
– betongspalter minimum 80 maksimum 20
– plast- og metallspalter, se åttende ledd
Forholdet mellom spaltebredde og bredden på spalteplank skal være slik at gulvet gir dyrene en tilfredsstillende flate å trå på, og slik at klauvskader ikke oppstår. Bredden av spalteåpningen skal ikke være større enn 20 mm. For andre typer spaltegolv enn betong skal spalteplankens bredde være:
  1. a.
    minst lik bredden av spalteåpningen når denne er 10-12 mm.
  2. b.
    minst lik 2 x bredden av spalteåpningen når denne er 13-20 mm.

I fødebinger skal spaltegolv med spalteåpning større enn 10 mm skal tildekkes i tiden omkring grising.

Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om hold av svin

§ 20. Renhold

Det skal være godt renhold i husdyrrom. Utgjødsling skal skje hver dag. Kravet om daglig utgjødsling gjelder ikke dyr som går på talle/djupstrø, eller for bingeløsninger med liggebåser. Strø skal brukes i nødvendig utstrekning for å holde dyra tørre og rene, og i slik utstrekning at det alltid er strø på liggeplassen. Talle skal strøs etter behov.
Før innsetting i fødebinger skal purkene/ungpurkene reingjøres.
Utgjødsling og lagring av gjødsel skal foregå på en hygienisk og helsemessig forsvarlig måte.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

§ 25. Spesielle bestemmelser for purker og ungpurker

Purker og ungpurker skal holdes i grupper i perioden fra senest 4 uker etter parring til en uke før forventet grising. Dette gjelder ikke for besetninger med mindre enn 10 purker og/eller ungpurker. Enkeltbinger må være så store at dyret lett kan snu seg.

Binger for ungpurker og for purker skal ha minst disse målene:

Ungpurker – binge med strødd liggeunderlag
Antall purker pr. bingeFritt areal, m​2 pr. purkeLiggeareal, m​2 pr. purkeKorteste side, mTroplass pr. purke, m
13,0 m​22,25 m​21,5 m0,35 m
2-51,8 m​21,1 m​22,25 m0,35 m
6-401,65 m​21,0 m​22,4 m0,35 m
Over 401,5 m​20,9 m​22,8 m0,35 m

 

Purker – binge med strødd liggeunderlag
Antall purker pr. bingeFritt areal, m​2 pr. purkeLiggeareal, m​2 pr. purkeKorteste side, mTroplass pr. purke, m
13,0 m​22,25 m​21,5 m0,45 m
2-52,5 m​21,4 m​22,4 m0,45 m
6-102,25 m​21,3 m​22,8 m0,45 m
10-402,25 m​21,2 m​22,8 m0,45 m
Over 402,0 m​21,1 m​22,8 m0,45 m

Liggeareal og ganger bak fôringsbåser skal være utformet slik at dyrene lett kan snu seg. Ganger bak fôringsbåser skal være minst 2 m brede. I systemer der svin holdes i grupper og fôres ved hjelp av datastyrte kraftfôrstasjoner, skal totalarealet være minst 2,5 m​2 pr. purke.

I fødebinger uten fiksering skal det være plass nok til at purka kan ligge på tett gulv og lett kan snu seg. Bingene skal ha følgende mål:

TotalarealMinst 6 m​2 .
BreddeMinst 1,8 m.

Ved bruk av fikseringsbås skal denne ha følgende mål:

Lengde målt innvendig fra troas bakkantMinst 2 m
Bredde målt innvendig0,70-0,80 m avhengig av purkas størrelse

Det skal brukes rikelig med strø i fødebingene. Fra 3 dager før forventet grising skal purka ha passende materiale til å bygge rede av. Det skal være en åpen plass bak purka for å lette assistert eller naturlig fødsel. Smågrisene skal ha egen plass i fødebingen hvor de er beskyttet mot purka. Smågrisene skal ha god plass til å die.