Inspeksjon av transportenheten

Mattilsynet kan til enhver tid komme på uanmeldte eller avtalte inspeksjoner på transportenheten.

Publisert

Mattilsynet har hjemmel til å be om transportenhetens reiserute. Dette er blant annet relevant med tanke på å gjøre avtaler med inspeksjoner av transportmiddelet.    

Mattilsynet gjennomfører inspeksjon av transportmidler ved:   

  • Godkjenning/regodkjenning  
  • Risikobasert inspeksjon  
  • Inspeksjon etter en hendelsesmelding – eksempelvis ved melding om forhøyet dødelighet under en transport, men også ved varsling om hendelse fra mottager av fisken.  

Mattilsynet kan gjennomføre tilsyn på flere måter: revisjon, dokumentkontroll, fysisk inspeksjon, samt digital inspeksjon der det er formålstjenlig.   

Sted for inspeksjon må som regel planlegges i god tid for å finne tid og sted som passer både for Mattilsynets ansatte og transportenheten

Regelverk

Matloven § 14

§ 14. Opplysnings- og rapporteringsplikt

Virksomheten skal når tilsynsmyndigheten krever det, gi eller sende inn nødvendige opplysninger og prøvemateriale. Tilsvarende gjelder enhver som er i besittelse av dyr, planter eller andre gjenstander eller organismer som kan føre med seg smitte. Tilsynsmyndigheten kan bestemme hvordan opplysningene skal gis, herunder form, detaljeringsgrad mv.
Enhver kan bli pålagt å fremlegge eller sende inn opplysninger og prøvemateriale når dette er nødvendig av hensyn til kontroll med import eller av hensyn til smitteovervåkning.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om opplysnings- og rapporteringsplikt samt om plikt til å offentliggjøre resultater av utført tilsyn.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no