Oppdretteren må evaluere om metoden fungerer på eget anlegg under drift
Dere som er oppdrettere har selv ansvaret for at metoden er velferdsmessig forsvarlig og at resultatet fra tellingen stemmer med den reelle lusesituasjonen i produksjonsenheten under drift. Dere har plikt til å avbryte bruken av tellemetoden under drift hvis fiskevelferden påvirkes negativt.
Dere må:
- sette dere grundig inn i dokumentasjonen fra produsenten av den nye tellemetoden
- evaluere om metoden fungerer på eget anlegg
- og dokumentere dette for de produksjonsenhetene som dispensasjonen fra Mattilsynet gjelder for
Metoden må fungere minst like godt som forskriftsmessig telling
Den nye tellemetoden skal evalueres opp mot forskriftsmessig telling på representative enheter under driften på eget anlegg. Hvis dere oppdager avvik, må dere sette i verk korrigerende tiltak for å sikre at metoden fungerer over tid.
Stemmer produsentens risikovurdering med det som skjer på anlegget under drift?
Det kan være andre risikofaktorer på anlegget som ikke er kartlagt av produsenten, og som kan påvirke fiskevelferden eller tellingen. Dette kan for eksempel være teknologien som benyttes eller biologiske og geografiske faktorer på den enkelte lokalitet. Dere må vurdere om risikovurderingen fra produsenten stemmer med det som skjer på eget anlegg.
Bruken av tellemetoder må inn i internkontrollsystemet
Bruk av nye tellemetoder under drift må dokumenteres i selskapenes internkontroll-system i tråd med krav i IK-akvakultur forskriften (lovdata.no). Her gjelder blant annet krav til opplæring, risikovurderinger med risikoreduserende tiltak, avvikshåndtering og kontinuerlig forbedring av den nye tellemetoden. Metoden må evalueres jevnlig under produksjon, og etter hver produksjonssyklus.