Alle har plikt til å varsle

Varslingsplikten gjelder for enhver.

Publisert

For følgende fire grupper stilles det større krav til vurderingen av hva som må anses som grunn til mistanke om listeført sykdom, da disse gruppene har spesifikk utdanning innenfor fiskehelse og fiskevelferd:

  • Dyrehelsepersonell (fiskehelsetjenester). Gruppen omfatter personer som typisk har direkte kontakt med oppdrettsselskapene og lokalitetene, og som har bakgrunn som veterinær eller fiskehelsebiolog. De forutsettes å ha spesielle forutsetninger for å kunne vurdere om det er grunn til mistanke om, eller fare for listeført sykdom.
  • Personell som undersøker prøver av fisk i et laboratorium. Gruppen omfatter personell som jobber på laboratorium og stiller diagnoser på innsendt prøvemateriell. Utdanningsbakgrunn er typisk veterinær, fiskehelsebiolog, molekylærbiolog eller lignende.
  • Driftsansvarlig eller røkter av oppdrettsfisk. Gruppen omfatter ansatte på settefisk-/matfiskanlegg, og som har daglig kontakt med fisken og inngående kjennskap til adferden, herunder endringer i appetitt og symptomer hos fisken.
  • Transportør og fiskeslakterier. Gruppen omfatter transportører av levende fisk til oppdrettsanlegg eller til fiskeslakteri, og fiskeslakteriene som tar imot og behandler fisken for videre bearbeiding.

For grunneier, sportsfiskere og friluftsfolk forutsettes ikke samme kunnskaper om listeførte sykdommer og smittestoffer som hos gruppene tilknyttet oppdrettsnæringen som nevnt over. Her kreves varsling ved unormal dødelighet og andre tegn på alvorlig sykdom hos viltlevende fisk (mange dødfisk, fisk med sår/blødninger eller endret adferd) i henhold til dyrehelseforskriften § 7 tredje ledd (lovdata.no). Varsling i disse tilfellene skal gjøres til Veterinærinstituttet, som deretter varsler Mattilsynet. 

Varslingsplikten for grunn til mistanke om eller sykdom på akvatiske dyr, følger av matlovens § 6 (lovdata.no) og er presisert i ulike forskrifter for aktører innen oppdrett av akvakulturdyr:

Regelverk

Dyrehelseforskriften

§ 7. Meldeplikt for akvatiske dyr

Ved grunn til mistanke om forekomst eller ved påvisning av en listeført sykdom hos akvatiske dyr som nevnt i vedlegg II til forordning (EU) 2016/429, eller i nasjonal sykdomsliste for akvatiske dyr i § 6, unntatt lakselus, skal driftsansvarlige og enhver fysisk eller juridisk person umiddelbart melde fra til Mattilsynet.
Ved unormal dødelighet, andre tegn på sykdom eller vesentlig redusert produksjonstakt av ukjent årsak hos akvakulturdyr, skal driftsansvarlige så snart som praktisk mulig sikre at veterinær eller fiskehelsebiolog vurderer helsesituasjonen i hele anlegget og gjennomfører relevante undersøkelser og prøveuttak for å fastslå årsaken. Dersom forholdene vedvarer, skal ny vurdering gjennomføres innen 14 dager med mindre årsaksforholdene er entydig og avklart. Driftsansvarlige skal så snart som praktisk mulig melde fra til Mattilsynet dersom årsaksforholdene fortsatt er uavklart etter at ny vurdering er gjennomført.
Ved unormal dødelighet og andre tegn på alvorlig sykdom hos viltlevende akvatiske dyr, skal enhver fysisk eller juridisk person så snart som praktisk mulig melde fra til Mattilsynet.
Melding skal gis på den måten Mattilsynet anviser.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr

§ 9. Journalføring og varsling

Mottak av akvakulturdyr eller akvakulturdyrprodukter inn til, og uttak av akvakulturdyrprodukter ut fra slakteri- eller tilvirkningsanlegg skal journalføres.
Mattilsynet skal varsles umiddelbart ved:
  1. a.
    grunn til mistanke om sykdom på liste 1, 2 eller 3, med unntak av lakselus, eller
  2. b.
    teknisk svikt eller andre forhold som har medført vesentlige velferdsmessige konsekvenser for fisken.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no