Regelverk for varsling ved velferdshendelser

Varslingsplikten for velferdshendelser følger av dyrevelferdslovens og er presisert i ulike forskrifter for aktører innen akvakultur.

Publisert

I de ulike regelverkene blir både «melding/meldeplikt» og «varsling/varslingsplikt» brukt. Begrepene er synonymer og har samme betydning. For lakselus gjelder særskilt rapporteringsplikt.

Regelverk

Dyrevelferdsloven

§ 5. Varsling

Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet. Varslingsplikten gjelder med de begrensninger som følger av annen lovgivning.
Enhver som får kjennskap til at et større antall ville eller forvillede dyr er utsatt for sykdom, skade eller annen lidelse utenom det normale, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Akvakulturdriftsforskriften

§ 14. Varslingsplikt:

Mattilsynet skal varsles umiddelbart ved forhold som har medført alvorlige velferdsmessige konsekvenser for fisken, herunder om sykdom, skade eller svikt.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr

§ 9. Journalføring og varsling

Mottak av akvakulturdyr eller akvakulturdyrprodukter inn til, og uttak av akvakulturdyrprodukter ut fra slakteri- eller tilvirkningsanlegg skal journalføres.
Mattilsynet skal varsles umiddelbart ved:
  1. a.
    grunn til mistanke om sykdom på liste 1, 2 eller 3, med unntak av lakselus, eller
  2. b.
    teknisk svikt eller andre forhold som har medført vesentlige velferdsmessige konsekvenser for fisken.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om transport av akvakulturdyr

§ 10. Varslingsplikt

– – –
Mattilsynet skal varsles umiddelbart ved forhold som har medført vesentlige velferdsmessige konsekvenser for fisken, herunder sykdom, skade eller svikt.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no