Vurdering av dyrevelferd ved bedøving og avliving av fisk i oppdrett
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) gjort en kunnskapsoppsummering og vurdering av dyrevelferd knyttet til metoder og utstyr for bedøving og avliving av oppdrettsfisk, hovedsakelig på slakterier.
- Hva ble undersøkt?
Dokumentasjonen av bedøvelses- og avlivingsmetoder som benyttes når oppdrettet fisk skal slaktes.
Oppsummering av dagens kunnskapsstatus for de relevante fiskeartene som blir slaktet.
- Hva er vurderingen?
VKM konkluderer med at det mangler dokumentasjon på at fisken er bevisstløs fra bedøving til død ved avblødning. På laks er det noe dokumentasjon, men ikke tilstrekkelig. På de andre artene VKM har vurdert, er det svært lite/ingen dokumentasjon.
Det mangler også dokumentasjon på at metoder og utstyr som brukes til slakt for de ulike fiskeartene ivaretar fiskevelferden.
Les VKMs omtale og rapporten: Vurdering av dyrevelferd ved bedøving og avliving av fisk i oppdrett (vkm.no).- Hvem utførte oppdraget?
Vitenskapskomiteen for mat og miljø
- Hva gjør Mattilsynet videre?
Mattilsynet vil bruke rapporten i oppfølgingen av næringen, og involvere forskningen for å bidra til en målrettet prosess som får på plass kunnskapen som mangler.
- Offentliggjort