Hovedprioriteringer for akvakulturområdet i 2025
Dette er hovedmålene for det risikobaserte tilsynet på akvakulturområdet i 2025
Innhold på denne siden
- Dyrevelferd i forbindelse med lakselusbehandling
- Biosikkerhet for matfiskanlegg
- Slaktebåter og nødslakting
- Helse og velferd for rensefisk
Dyrevelferd i forbindelse med lakselusbehandling
Hovedmålet for tilsynet er å kontrollere at behandling mot lakselus foregår på en forsvarlig måte og ivaretar fiskens funksjonsevne og livskvalitet.
Hvorfor er dette prioritert?
Lakselusbehandling er en stor belastning for oppdrettslaksen. Hyppige behandlinger øker risikoen for skader og for utvikling av sykdom hos oppdrettslaksen. Skader etter avlusing er en av hovedårsakene til at oppdrettsfisk dør og har dårlig velferd.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet skal gjennomføre dialogmøter med dyrehelsepersonell, oppdrettere og utstyrsleverandører om krav og vurderinger i forbindelse med lakselusbehandling.
Mattilsynet skal gjennomføre uanmeldte tilsyn av lakselusbehandlinger, og følger opp alvorlige hendelser i forbindelse med avlusinger.
Mattilsynet skal gjennomføre revisjoner av oppdrettsselskapers systemer for avlusing og av selskaper som driver avlusingsenheter.
Hva betyr det for deg, og hva kan du / virksomheten din forvente?
Både oppdrettsselskaper og rederier kan forvente uanmeldte tilsyn eller systemrevisjoner. Vi anbefaler alle å sette i gang forbedringsarbeid før vi kommer på tilsyn eller starter revisjonsløpet.
Aktuelle lenker
Biosikkerhet for matfiskanlegg
Biosikkerhet er tiltak for å hindre introduksjon til, oppformering og spredning av sykdom/smitte.
Innenfor havbruk brukes biosikkerhet om forebygging og kontroll av smittsomme fiskesykdommer.
Hvorfor er dette prioritert?
Det er et mål å redusere omfanget av smittsomme sykdommer siden for mye fisk dør av infeksjoner. Gode biosikkerhetsrutiner i og i tilknytning til matfiskanlegg er vesentlig for å forhindre smittespredning.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet skal gjennomføre inspeksjoner og systemrevisjoner av oppdrettsselskapenes biosikkerhetsplaner.
Ved våre inspeksjoner går vi gjennom journaler og helserapporter, ser etter tegn på syk fisk, kontrollerer at biosikkerhetsplaner er tilfredsstillende og følges opp i all daglig drift. Vi kontrollerer også at velferden til fisken er god.
I tillegg kommer Mattilsynet til å gjennomføre dialogmøter med dyrehelsepersonell, oppdrettere og utstyrsleverandører.
Aktuelle lenker:
Slaktebåter og nødslakting
Hovedmålet med Mattilsynets tilsyn er å kontrollere at fiskevelferd, hygiene og biosikkerhet blir ivaretatt når slaktebåter nødslakter på merdkanten.
Hvorfor er dette prioritert?
Erfaring fra tilsynet viser at det kan være utfordringer knyttet til fiskevelferd, hygienei og biosikkerhet i forbindelse med slakting om bord slaktebåter generelt, og ved nødslakting spesielt.
Næringen har innført en bransjeretningslinje som skal hjelpe aktørene til å etterleve regelverket, og Mattilsynet har revidert sin veileder for slaktebåter. Innhold og mål i disse dokumentene er godt synkronisert.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Ved godkjenninger av slaktebåter vil Mattilsynet vektlegge at regelverket må følges gjennom implementering av næringens egen bransjeretningslinje.
Mattilsynet skal følge opp praksis gjennom uanmeldte tilsyn på slaktebåter, oppdrettsanlegg og mottaksanlegg. I tillegg vil vi gjennomføre dokumentkontroll av risikovurderinger og prøvetaking av fisk.
Praksis rundt bruk av slaktebåter vil også være tema på systemrevisjon av oppdrettsselskaper.
Hva betyr det for deg, og hva kan du / virksomheten din forvente?
Næringsaktørene kan forvente økt oppmerksomhet fra Mattilsynet knyttet til slakting på slaktebåter.
Vi vil være tydelig i virkemiddelbruken hvis vi avdekker praksis som ikke er i tråd med krav til fiskevelferd, mattrygghet, biosikkerhet eller regler om biprodukt.
Aktuelle lenker:
Helse og velferd for rensefisk
Hovedmålet med tilsynet er å sikre varig og planmessig bedring av velferden til rensefisk i oppdrett og at færre rensefisk dør.
Hvorfor er dette prioritert?
Den høye dødeligheten til rensefisk viser at mange rensefisk ikke har tilpasset seg hold i fangenskap. Mesteparten av rensefisken dør i merden av skader som følge av håndtering, sykdom eller som følge av et uegnet levemiljø. Rensefisk tåler dårlig behandling og operasjoner som de utsettes for.
Dersom rensefisken ikke behandles godt og beskyttes mot lidelse, oppfyller ikke dyreholder sine plikter.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet vil gjennom uanmeldte tilsyn og dokumentkontroll følge opp hvordan velferden til rensefisken ivaretas i oppdrettsanleggene.
Vi vil bruke alle våre virkemidler for å sikre at standarden som er nødvendig for å bruke rensefisk blir fulgt.
Aktuelle lenker: