Trinn 2 – Risikovurdering
En risikovurdering kan igangsettes når det er fastslått at det finnes en fare og den nødvendige informasjonen oppført under trinn 1 er samlet inn.
Formålet med risikovurderingen er å etablere et estimat på risiko, som er et produkt av sannsynligheten for og konsekvensene av at patogene organismer kommer inn i, spres i eller slippes ut fra akvakulturanlegget.
En risikovurdering kan være kvantitativ eller kvalitativ. Begge metodene krever samme prinsipielle tilnærming for å identifisere de nødvendige trinnene for å fastsette faren for introduksjon, etablering og spredning av faren. I en kvalitativ vurdering estimeres introduksjon og etablering ved bruk av sannsynlighetsbeskrivelser. En kvantitativ vurdering krever data for å estimere sannsynlighet. I de fleste tilfeller vil sannsynligheten for smitteoverføring og tilknyttede konsekvenser vurderes kvalitativt, men innenfor en formell risikovurderingsramme. Eksempler på beskrivelser av kvalitative estimater på sannsynlighet og konsekvens er gitt i tabell 1 og 2. Tabell 3 illustrerer hvordan estimater av sannsynlighet og konsekvens kan kombineres i en matrise for å gi et estimat på risiko. Tabell 4 gir en tolkning av estimater på risiko.
Estimat | Beskrivelse |
---|---|
Lite sannsynlig | Svært usannsynlig, men ikke umulig. |
Usannsynlig | Kan forekomme, men bare i sjeldne tilfeller. |
Mulig | Klare bevis som tyder på at dette er mulig i denne situasjonen. |
Sannsynlig | Det er sannsynlig, men ikke sikkert at det skjer. |
Sikker | Det skjer helt sikkert. |
Estimat | Konsekvensbeskrivelse på nivået til akvakulturanlegget |
---|---|
Ubetydelige | Påvirkning kan ikke oppdages eller er minimal. Ingen innvirkning på handelen. |
Mindre | Begrenset redusert produksjon som påvirker bare et lite antall enheter eller er kortsiktig, og/eller svært begrenset og forbigående forstyrrelser i handelen. |
Middels | Redusert produksjon (f.eks. vedvarende økt dødelighet eller redusert tilvekst) og/eller noen kortsiktige til mellomlange forstyrrelser i handelen, noe som resulterer i økonomiske tap. |
Store | Betydelig redusert produksjon og/eller noen mellomlange til langsiktige forstyrrelser i handelen, noe som resulterer i store økonomisk tap. |
Katastrofale | Fullstendig produksjonstap, muligens hindringer for gjenopptakelse av produksjonen, og/eller fullstendig tap av handel, som resulterer i ekstremt økonomisk tap. |
ubetydelig konsekvens | liten konsekvens | middels konsekvens | stor konsekvens | katastrofal konsekvens | |
---|---|---|---|---|---|
lite sannsynlig | uten betydning | lav | lav | lav | middels |
usannsynlig | lav | lav | middels | middels | høy |
mulig | lav | middels | middels | høy | høy |
sannsynlig | lav | middels | høy | høy | ekstrem |
sikkert | lav | høy | høy | ekstrem | ekstrem |
Risikovurderingen forteller om hvilke farer som må adresseres, hvilke kritiske kontrollpunkter på smitteveien som bør fokuseres på, og hvilke tiltak som mest sannsynlig vil være effektive for å redusere risikoen.
Risikoestimat* | Beskrivelse |
---|---|
Neglisjerbar | Akseptabelt risikonivå. Krever ingen handling. |
Lav | Akseptabelt risikonivå. Det kan være nødvendig med kontinuerlig overvåkning |
Middels | Uakseptabelt risikonivå. Gå gjennom og forsterke de reduserende tiltak for risiko |
Høyt | Uakseptabelt risikonivå. Identifiser og gjennomfør ytterligere reduserende tiltak for risiko |
Ekstremt | Uakseptabelt risikonivå. Iverksett tiltak umiddelbart for å redusere risikoen |
*Sannsynlighets- og konsekvensestimater kombineres ved å bruke risikomatrisen (tabell 3) for å beregne risikoestimatet.