Fôr
Fôr kan være en viktig smittevei for patogene organismer til akvatiske dyr.
Fôr laget av infiserte akvatiske dyr kan inneholde patogene organismer eller bli infisert under høsting, transport, oppbevaring eller behandling. Dårlig hygiene kan bidra til forurensning under produksjon, transport, lagring og bruk av fôr.
I lukkede eller halvlukkede produksjonssystemer er det mulig å oppnå et høyt nivå av kontroll med akvatisk dyrefôr. I halvåpne produksjonssystemer kan imidlertid, akvatiske dyr skaffe mat fra eget miljø (f.eks. bløtdyr eller ville organismer som spises av oppdrettsfisk i merder). Risikoen for smitte fra fôr til miljøet må også håndteres.
Risikoen for å overføre patogene organismer via akvatisk dyrefôr bør adresseres og håndteres ved hjelp av smittereduserende tiltak som beskrevet i kapittel 4.9., for eksempel bruk av fôr og fôringredienser som:
- har undergått nok behandling til å inaktivere patogene organismer;
- kommer fra kilder som er erklært fri for relevante patogene organismer eller der det har blitt erklært (f.eks. gjennom testing) at patogene organismer ikke finnes i fôret eller fôringrediensene;
- har blitt behandlet, produsert, lagret , transportert og utfôret på en måte som forhindrer smitte av patogene organismer.