Driftsplan, journalføring, rapportering og varsling for rensefisk

Kravene til driftsplan, journalføring, rapportering og varsling gjelder for rensefisk på lik linje som for matfisken i anlegget.

Publisert

Driftsplanen skal vise en plan for bruken av rensefisk. 

Driftsjournal og rapportering skal gjøres på artsnivå.

Oppdretter skal rapportere månedlig om bruk av rensefisk gjennom den løsningen Mattilsynet fastsetter.

Mattilsynet skal varsles umiddelbart ved forhold som har medført alvorlige velferdsmessige konsekvenser for rensefisken, inkludert mulig sykdom, skade eller svikt.

Regelverk

Akvakulturdriftsforskriften

§ 10. Journalføring

Det skal føres en driftsjournal som skal være tilgjengelig for tilsynsmyndighetene i fire år. Driftsjournal for akvakulturanlegg som er i drift skal være tilgjengelig for innsyn på anlegget.
For akvakulturanlegg som ikke omfattes av særskilte bestemmelser om journalføring i kapittel 4, 5 og 6 skal driftsjournalen minst inneholde oppdaterte opplysninger om:
  1. a.
    akvakulturdyr og akvakulturdyrprodukter tatt inn til og ut fra akvakulturanlegget, inkludert opprinnelsessted og mottakssted,
  2. b.
    dødelighet per produksjonsenhet som er relevant for produksjonsformen, og
  3. c.
    resultater av gjennomførte helsekontroller: antall gjennomførte helsekontroller, prøveuttak, foretatte undersøkelser, diagnoser og gjennomførte behandlinger.
Vare- og tjenesteprodusenter skal føre driftsjournal ved gjennomføring av aktiviteter i tilknytning til drift av akvakulturanlegg. Driftsjournalen skal være tilgjengelig for tilsynsmyndighetene i fire år og skal minst inneholde oppdaterte opplysninger om:
  1. a.
    innehaver av akvakulturtillatelse og lokalitet,
  2. b.
    tid og sted, inkludert eventuell reiserute for aktivitet, og
  3. c.
    type aktivitet og hvordan den ble gjennomført.

§ 14. Varslingsplikt:

Mattilsynet skal varsles umiddelbart ved forhold som har medført alvorlige velferdsmessige konsekvenser for fisken, herunder om sykdom, skade eller svikt.

§ 40. Driftsplan og brakklegging

Det skal til enhver tid foreligge en driftsplan for akvakulturanlegg i sjøvann. Ved samdrift skal det foreligge en felles driftsplan.
Av driftsplanen skal det for de to neste kalenderårene minimum framgå:
  1. a.
    hvilke lokaliteter det planlegges å sette ut fisk på, tidspunktet for utsett og antall fisk. For lokaliteter, der flere akvakulturtillatelser er tilknyttet, skal det fremgå hvilke tillatelser utsettet gjelder for, og
  2. b.
    tidsrom for brakklegging og eventuell oppbevaring av rensefisk og flytting av fisk til andre lokaliteter, og
  3. c.
    hvilke lokaliteter som eventuelt ikke planlegges brukt.
Lokaliteter i sjøvann med matfisk og stamfisk skal tømmes og brakklegges i minimum 2 måneder etter hver produksjonssyklus. Dette er ikke til hinder for at rensefisk kan oppbevares på lokaliteten dersom dette er forsvarlig utfra smittehensyn. Mattilsynet kan treffe vedtak om lengre brakkleggingstid av den enkelte lokalitet og koordinert brakklegging av et område av hensyn til fiskehelse.
Drift og brakklegging skal skje på en slik måte at samtlige lokaliteter i et område blir mest mulig effektivt utnyttet for å oppnå økt verdiskapning. Fiskeridirektoratet kan treffe vedtak om lengre brakkleggingstid av den enkelte lokalitet eller koordinert brakklegging av et område av hensyn til miljø.
Driftsplan for matfisk og stamfisk av laks, ørret, regnbueørret og torsk for de neste to kalenderår, skal før 1. oktober sendes til Fiskeridirektoratet for godkjenning. Kravet om innsending og godkjenning gjelder ikke for akvakultur av torsk som baserer seg på villfanget fisk.
Fiskeridirektoratet skal i samråd med Mattilsynet fatte vedtak om godkjenning av den del av planen som gjelder det første året. Mattilsynet kan i vedtak nekte godkjenning dersom hensynet til fiskehelse på den enkelte lokaliteten eller i et område tilsier det.
Ved vesentlige endringer i forhold til godkjent del av plan, skal det snarest sendes søknad om godkjenning av endringene til Fiskeridirektoratet.

§ 42. Journalføring på produksjonsenhetsnivå

Driftsjournalen skal på produksjonsenhetsnivå minst inneholde oppdaterte opplysninger om:
  1. a.
    utsett av fisk: dato, art, antall fisk, årsklasse og opprinnelse,
  2. b.
    utslaktingskvantum og sted for slakting: slakteri, dato, art, antall fisk, slaktevekt og slaktetilstand,
  3. c.
    uttak av levende fisk: dato, art, antall og kvantum. Ved flytting av fisk skal det journalføres til hvilket akvakulturanlegg fisken er flyttet til,
  4. d.
    volum som fisken har mulighet til å bevege seg i,
  5. e.
    fiskens helse- og velferdsstatus: antall helsekontroller, antall obduserte fisk, prøveuttak, undersøkelser, diagnoser, skader, herunder omfang av vaksineskader, behandlinger, samt kjente eller sannsynlige årsaker til skader og produksjonssykdommer,
  6. f.
    relevante parametere for vannkvalitet og vannkvalitetstiltak,
  7. g.
    angrep av predatorer, alger eller maneter og eventuelt gjennomførte tiltak.
Følgende opplysninger skal journalføres daglig på produksjonsenhetsnivå:
  1. a.
    beholdning av fisk: art, antall fisk og årsklasse,
  2. b.
    biomasse og grunnlaget for beregningen av biomasse, tilvekst og tetthet,
  3. c.
    tap: dødelighet og annen årsak til tap, art, antall fisk og kvantum, og
  4. d.
    fôrforbruk i kilogram og fôrtype.

§ 44. Rapportering

Fra akvakulturanlegg i sjø med fisk skal det månedlig rapporteres om tidspunkt for brakklegging av lokaliteten. I tillegg skal det for hver produksjonsenhet som er i drift rapporteres om følgende opplysninger:
  1. a.
    nummer på produksjonsenhet knyttet til innehaver av tillatelse,
  2. b.
    utsett av fisk: art, antall fisk og årsklasse,
  3. c.
    beholdning av fisk: art, antall individer og årsklasse,
  4. d.
    biomasse,
  5. e.
    utslaktingskvantum: art, antall fisk, slaktevekt og slaktetilstand,
  6. f.
    uttak av levende fisk: art, antall og kvantum, ved flytting av fisk skal det rapporteres til hvilket akvakulturanlegg fisken er flyttet,
  7. g.
    tap: dødelighet og annen årsak til tap, art, antall fisk og kvantum,
  8. h.
    fôrforbruk i kilogram og fôrtype, og
  9. i.
    volum som fisken har mulighet til å bevege seg i.
I tillegg til årsklasse nevnt i første ledd bokstav b skal det for stamfisk av laks, ørret og regnbueørret i sjø fremgå av den månedlige rapporten om fisken er satt ut vår eller høst. Ved samlokalisering, hvor en tillatelse til akvakultur av stamfisk av laks, ørret og regnbueørret inngår, skal det fremgå av den månedlige rapporten hvilken tillatelse opplysningene refererer seg til. Dette gjelder selv om innehaveren av de ulike tillatelsene er den samme.
Fra akvakulturanlegg i sjø skal følgende opplysninger rapporteres månedlig:
  1. b.
    forbruk av legemidler: type, produktnavn, mengde og forbruksperiode, og
  2. c.
    om det brukes impregnerte nøter og, hvis dette er tilfellet, hva slags impregnering nøtene er satt inn med.
Rapportering skal skje på den måten tilsynsmyndighetene bestemmer. Frist for innsendelse av kalendermånedlige opplysninger settes til den 7. i påfølgende måned.
Ved samdrift skal det sendes inn felles rapport.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no