Du skal ha kontroll på dødelighet av rensefisk
Dødelighet er en viktig velferdsindikator. Regjeringen har gjennom dyrevelferdsmeldingen satt et mål om at dødelighet på alle arter i oppdrett, også rensefisk, skal ned til 5 prosent.
Du skal ha kontroll over reell dødelighet. Ut fra driftsjournalen skal det blant være mulig å fremskaffe tall på:
- antall rensefisk som ble satt ut på lokaliteten
- antall rensefisk som ble tatt levende ut for avliving eller gjenbruk
- antall døde rensefisk som er tatt ut
Oppdretteren skal kunne beregne antall tapt rensefisk ut fra disse tallene, og legge dem til dødelighetstallene når lokaliteten er tømt for matfisk. Alle tall skal være på artsnivå.
Oppdretteren skal avklare årsaker til dødelighet. Ved risikobasert helsekontroll skal et representativt utvalg av død rensefisk undersøkes og obduseres.
Regelverk
Akvakulturdriftsforskriften
§ 10. Journalføring
-
a. akvakulturdyr og akvakulturdyrprodukter tatt inn til og ut fra akvakulturanlegget, inkludert opprinnelsessted og mottakssted, -
b. dødelighet per produksjonsenhet som er relevant for produksjonsformen, og -
c. resultater av gjennomførte helsekontroller: antall gjennomførte helsekontroller, prøveuttak, foretatte undersøkelser, diagnoser og gjennomførte behandlinger.
-
a. innehaver av akvakulturtillatelse og lokalitet, -
b. tid og sted, inkludert eventuell reiserute for aktivitet, og -
c. type aktivitet og hvordan den ble gjennomført.
§ 42. Journalføring på produksjonsenhetsnivå
-
a. utsett av fisk: dato, art, antall fisk, årsklasse og opprinnelse, -
b. utslaktingskvantum og sted for slakting: slakteri, dato, art, antall fisk, slaktevekt og slaktetilstand, -
c. uttak av levende fisk: dato, art, antall og kvantum. Ved flytting av fisk skal det journalføres til hvilket akvakulturanlegg fisken er flyttet til, -
d. volum som fisken har mulighet til å bevege seg i, -
e. fiskens helse- og velferdsstatus: antall helsekontroller, antall obduserte fisk, prøveuttak, undersøkelser, diagnoser, skader, herunder omfang av vaksineskader, behandlinger, samt kjente eller sannsynlige årsaker til skader og produksjonssykdommer, -
f. relevante parametere for vannkvalitet og vannkvalitetstiltak, -
g. angrep av predatorer, alger eller maneter og eventuelt gjennomførte tiltak.
-
a. beholdning av fisk: art, antall fisk og årsklasse, -
b. biomasse og grunnlaget for beregningen av biomasse, tilvekst og tetthet, -
c. tap: dødelighet og annen årsak til tap, art, antall fisk og kvantum, og -
d. fôrforbruk i kilogram og fôrtype. -
e. fôrets handelsnavn og eventuell konsentrasjon av stoffer som nevnt i forskrift 15. desember 2006 nr. 1446 om rammer for vannforvaltning vedlegg VIII C og D nr. 2 og vannregionspesifikke stoffer.
§ 44. Rapportering
-
a. nummer på produksjonsenhet knyttet til innehaver av tillatelse, -
b. utsett av fisk: art, antall fisk og årsklasse, -
c. beholdning av fisk: art, antall individer og årsklasse, -
d. biomasse, -
e. utslaktingskvantum: art, antall fisk, slaktevekt og slaktetilstand, -
f. uttak av levende fisk: art, antall og kvantum, ved flytting av fisk skal det rapporteres til hvilket akvakulturanlegg fisken er flyttet, -
g. tap: dødelighet og annen årsak til tap, art, antall fisk og kvantum, -
h. fôrforbruk i kilogram og fôrtype, og -
i. volum som fisken har mulighet til å bevege seg i.
-
a. fôrets handelsnavn og eventuell konsentrasjon av stoffer som nevnt i forskrift 15. desember 2006 nr. 1446 om rammer for vannforvaltning vedlegg VIII C og D nr. 2 og vannregionspesifikke stoffer, -
b. forbruk av legemidler: type, produktnavn, mengde og forbruksperiode, og -
c. om det brukes impregnerte nøter og, hvis dette er tilfellet, hva slags impregnering nøtene er satt inn med.
§ 13. Risikobasert helsekontroll
-
a. på grunnlag av en vurdering av risiko for at akvakulturdyrene blir smittet, utvikler sykdom og sprer smitte, -
b. på grunnlag av en vurdering av risiko for at fisk utsettes for påkjenninger og belastninger, og -
c. slik at smitte, sykdom, påkjenninger og belastninger avdekkes, forebygges og eventuelt behandles på et tidlig stadium.
§ 37. Plikt til å forebygge og begrense rømming
Kilde: Lovdata.no