1. Dette bør du vite om økologisk produksjon og kontrollordningen

1.1 1.1 Myndighetsfordeling og tilsynsansvar

Mattilsynet har delegert myndigheten til å føre tilsyn og fatte enkeltvedtak til Debio.

I ditt arbeid som økologisk produsent vil du derfor først og fremst forholde deg til Debio som kontrollorgan.

Debios oppgaver og ansvar

Debio skal føre tilsyn med at landbruks- og akvakulturprodukter som markedsføres med henvisning til den økologiske produksjonsmetoden tilfredsstiller kravene i regelverket. Markedsføring av produkter som økologiske kan kun skje når enhver fase av produksjon, bearbeiding, distribusjon, omsetning og import fra land utenfor EØS-området har vært underlagt kontrollordningen for økologisk produksjon.

Når Debio fører tilsyn og fatter vedtak etter økologiforskriften, er Debio å anse som et forvaltningsorgan, og er derfor pålagt å følge bestemmelsene i lov 10. februar 1967 nr. 00 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) inklusive alminnelige forvaltningsmessige prinsipper og lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova).

Debio plikter også å gi veiledning om gjeldende økologiregelverk.

Mattilsynets oppgaver og ansvar

Mattilsynet har ansvaret for å forberede og gjennomføre regelverksprosessen, og hovedansvaret for tolkning av regelverket. I tillegg har Mattilsynet ansvaret for å

  • føre tilsyn og fatte enkeltvedtak etter økologiforskriftens bestemmelser om import fra tredjeland av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter og bearbeidete produkter til næringsmidler eller fôr. Slik myndighet er delegert til Mattilsynets regioner med grensekontrollstasjoner. Tredjeland er land utenfor EØS-området.
  • fatte enkeltvedtak om dispensasjon etter økologiforskriften. Slik myndighet er delegert til Mattilsynet, region Stor-Oslo.
  • gi midlertidige tillatelser til for eksempel bruk av ikke-økologisk fiskeyngel i en katastrofesituasjon. Slik myndighet er delegert til Mattilsynet, region Stor-Oslo.

1.2 1.2 Mål og prinsipper for økologisk produksjon

Økologisk akvakultur er en driftsform eller produksjonsmetode som det er fastsatt detaljerte minstekrav til.

Mål

Målet er en bærekraftig forvaltningsordning som respekterer naturens systemer og kretsløp og bevarer og forbedrer vannets, plantenes og dyrenes helse og innbyrdes balanse. Produksjonsmetoden utnytter energi og naturressurser som vann, organisk materiale og luft på en ansvarlig måte og oppfyller høye standarder for dyrs velferd. Den skal også gjøre det mulig å framstille mange forskjellige næringsmidler og andre akvakulturprodukter av høy kvalitet, som kan dekke forbrukernes etterspørsel etter varer framstilt med metoder som ikke skader miljøet, menneskers helse eller dyrs helse og velferd.

Overordnede prinsipper

Økologisk produksjon skal bygge på følgende prinsipper som innebærer at biologiske prosesser skal utformes og forvaltes ved hjelp av metoder som

  • bruker levende organismer og mekaniske produksjonsmetoder som også innebærer at akvakulturproduksjonen overholder prinsippet om bærekraftig utnytting av fiskeriressurser
  • begrenser bruk av eksterne innsatsfaktorer til innsatsvarer fra økologisk produksjon, og naturlige stoffer eller stoffer framstilt av naturlige stoffer
  • begrenser bruk av kjemisk framstilte innsatsvarer til de innsatsvarene som ikke finnes på markedet, eller når bruken av de eksterne innsatsvarene forårsaker uakseptable miljøvirkninger

 Reglene for økologisk produksjon skal tilpasses slik at det tas hensyn til sanitærstatus, regionale forskjeller i klima og lokale forhold, utviklingstrinn og særskilt oppdrettspraksis.

Det er strenge krav til fôr og andre innsatsvarer

Det skal brukes økologisk fôr med visse unntak, og tillatte innsatsvarer er spesifisert i økologiregelverket.

GMO er forbudt

Det er forbud mot bruk av genmodifiserte organismer (GMO) og produkter avledet fra slike organismer.

Hensyn til miljø

Det biologiske mangfoldet i naturlige økosystemer i vann, vannmiljøets vedvarende helse og kvaliteten på de omgivende økosystemene i vann og på land skal opprettholdes i forbindelse med akvakulturproduksjon.

Kunnskap og respekt for dyrenes egenart er selve grunnlaget for økologisk dyrehold

Vannlevende organismer skal fôres med fôr fra bærekraftig utnytting av fiskeriressurser eller med økologisk fôr som består av ingredienser fra økologisk landbruk eller naturlige stoffer som ikke kommer fra landbruket.

Det er høye standarder for dyrs velferd i økologisk produksjon. Produkter fra økologisk akvakulturproduksjon skal komme fra dyr som siden fødselen eller klekkingen og under hele sitt liv er blitt oppdrettet på økologiske driftsenheter.

Ved valg av arter skal det tas hensyn til dyrenes evne til å tilpasse seg lokale forhold, deres levedyktighet og deres motstandskraft overfor sykdommer og helseproblemer. Kunstig framstilt polyploidi, kunstig hybridisering, kloning og produksjon av enkjønnede stammer, med unntak av sortering for hånd, er ikke tillatt.

Karenstid før produktene kan omsettes som økologiske

Før produkter kan omsettes som økologiske, må høstearealene og produksjonsdyrene gjennom en karenstid. I denne perioden skal reglene for økologisk akvakulturproduksjon følges, men produktene kan ikke omsettes som økologiske.

1.3 1.3 Debio svarer på spørsmål og tar imot søknader og klager

Debio tar imot alle henvendelser og søknader om økologisk produksjon og økologiske produkter. 

Debio vil videreformidle henvendelsene til Mattilsynet dersom Debio ikke selv har myndighet til å fatte vedtak i en sak.

Kontaktinformasjon til Debio: Kontakt oss (debio.no)

Søknad om tillatelse eller dispensasjon

Regelverket åpner i noen tilfeller for at du kan få tillatelse til å gjøre noe som ikke er i tråd med hovedregelen i regelverket. Regelverket beskriver i hvilke tilfeller det kan innvilges slike tillatelser, og hvem som kan fatte vedtak om tillatelse.

Søknadsskjemaer for ulike tillatelser finner du hos Debio (debio.no).

Dispensasjon er ikke det samme som tillatelse. En dispensasjon gir deg mulighet til å gjøre noe som går utover regelverkets bestemmelser, det vil si gjøre noe som er i strid med regelverket. Mattilsynet kan i utgangspunktet ikke innvilge dispensasjoner fra hovedandelen av økologiregelverket, siden regelverket bygger på EU-forordninger som det ikke er åpning for å dispensere fra.

Hvis dere vil søke om dispensasjon fra regelverket, skal søknaden sendes til Debio. Debio vil vurdere søknaden opp mot regelverket og sende sin innstilling til Mattilsynet, region Stor-Oslo, som fatter endelig vedtak.

Klager

Dere kan klage på alle vedtak etter forvaltningsloven kapittel VI. Klager skal sendes til det organet som fattet vedtaket som det klages over. Dersom Debio har fattet vedtaket, betyr det at klagen skal sendes dit. Klagefristen er tre uker fra du mottok vedtaket. Debio vil vurdere klagen og eventuelt oversende den til Mattilsynet for behandling.

1.4 1.4 Regelverket på økologiområdet

Økologiforskriften regulerer hva som skal til for å kunne produsere og omsette produkter som økologiske.

Økologiforskriften gjennomfører EUs forordninger på økologiområdet, jf. økologiforskriften §§ 2, 3 og 4.

Økologiregelverket gjelder i tillegg til annet regelverk

Det er viktig å merke seg at alle krav i økologiregelverket gjelder i tillegg til kravene som virksomheter er pålagt i annet generelt og spesielt regelverk. Eksempler er regelverk om hygiene, helse, dyrevelferd og merking mv. Som virksomhet har dere selv ansvar for at regelverket følges.

1.5 1.5 Hvem er kontrollpliktig etter økologiforskriften?

Hvis dere produserer og/eller omsetter økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, bearbeidete produkter til næringsmidler eller fôr trenger dere en sertifisering fra Debio. Når sertifiseringen er på plass, vil dere bli kontrollert av Debio årlig.

Hvis dere driver med en av disse aktivitetene, er dere kontrollpliktige: 

  • alle aktiviteter med tanke på markedsføring: produksjon, bearbeiding, import eller eksport av økologiske produkter. Bearbeiding omfatter også endringer i merking, inkludert oversettelse. Omsetning av ferdig merkede produkter fra EØS-området direkte til sluttbruker er ikke omfattet av kontrollplikten.
  • lagring av produkter på et annet sted enn direkte på salgsstedet, inkludert lagring i forbindelse med netthandel
  • markedsføring av økologiske produkter. Dette gjelder også markedsføring av ferdigmerkede økologisk produkter fra EØS-området.
  • bortsetting av kontrollpliktig aktivitet. Hvis dere driver med virksomhet som omfattes av kontrollplikten, kan dere søke om sertifisering hos Debio (debio.no).

Produksjonsreglene i økologiregelverket omfatter ikke produkter som stammer fra jakt og fiske av viltlevende arter.

Mange vil betrakte vill fisk som økologisk, men reglene krever at vi må vite hva fisken har spist og i hvilket miljø den er vokst opp. Dette er bakgrunnen for at villfanget fisk er utenfor definisjonen av økologisk akvakultur.

1.6 1.6 Gebyr for kontrollordningen

Alle virksomheter som er omfattet av kontrollordningen skal betale årlig gebyr. Debio krever inn gebyrene.

Gebyrenes størrelse er fastsatt i økologiforskriften og i forskrift om betaling av gebyrer for særskilte ytelser fra Mattilsynet.

1.7 1.7 Slik går dere fram for å knytte dere til kontrollordningen

Hvis dere driver med virksomhet som er kontrollpliktig, skal dere søke om sertifisering hos Debio. 

For å bli sertifisert som økologisk virksomhet må dere i tillegg til søknaden utarbeide en fullstendig beskrivelse av produksjonsenheten og/eller lokalene og/eller aktiviteten.

Beskrivelsen skal vise hvordan dere produserer, foredler, pakker, lagrer og/eller importerer/eksporterer økologiske produkter. Dere skal også opplyse om navn og adresse til den som er driftsansvarlig, samt eventuelle opplysninger om andre som kan undertegne for virksomheten. Søknad om tilknytning sammen med beskrivelsen av driften og aktuell dokumentasjon danner grunnlaget for behandlingen av søknaden. Dere er tilknyttet kontrollordningen hvis søknaden blir godkjent.

Dokumentasjon som skal legges ved søknad om tilknytning og beskrivelse av driften:

  • Navn og adresse til den som er driftsansvarlig, samt eventuelle opplysninger om andre som kan undertegne for drifta
  • En fullstendig beskrivelse av anleggene på land og til sjøs; kart med inntegnet plassering av lokaliteter, lokalitetsnummer
  • Eventuelt miljøvurderingen som beskrevet i kapittel 2.1
  • Eventuelt planen for bærekraftig forvaltning som beskrevet i kapittel 2.1
  • For viltvoksende tang og tare en fullstendig beskrivelse og et kart over innsamlingsområdene på kysten og til sjøs over områder på land der virksomhet etter innsamling finner sted
  • For bløtdyr som produseres som bunnkultur et sammendrag av det særskilte kapittel i planen for bærekraftig forvaltning som beskrevet i dyrkingsregler i kapittel 5.1

For mer informasjon om tilknytning til kontrollordningen, se debio.no.

Debio kontrollerer virksomhetene årlig

Debio utfører årlig kontroll av alle virksomheter som er tilknyttet kontrollordningen. I utgangspunktet skal den årlige kontrollen være et fysisk kontrollbesøk, men for virksomheter som er vurdert til å være i laveste risikogruppe skal det kun være fysisk kontroll med minimum 24 måneders intervall. En forutsetning for å bli vurdert som en virksomhet med lav risiko er at det ikke er registrert avvik som påvirker økologisk status de siste 3 årene . For slike virksomheter skal det uansett være en årlig verifikasjon (dokumentkontroll) av at produksjonen er i henhold til økologiregelverket. Det er også andre forhold enn avvik som avgjør en virksomhets risikogruppe, for eksempel type aktivitet.

Ved fysisk kontrollbesøk registrerer og samler revisoren fra Debio inn nødvendige opplysninger og gir veiledning om regelverket. Etter hvert besøk skriver Debio en revisjonsrapport, som underskrives både av revisor og en representant for virksomheten. Hvis revisoren har funnet avvik under besøket, vil det være beskrevet i rapporten sammen med informasjon om videre håndtering.

Informasjon innhentet under eller i etterkant av revisjonen vil bli vurdert av en saksbehandler i Debio, og det vil bli fattet vedtak om produksjonen godkjennes. Du vil motta et sertifikat med oversikt over produksjonene Debio har registrert på din virksomhet.

Debio skal også foreta risikobaserte tilleggskontroller av et utvalg av de økologiske virksomhetene. Disse er i hovedsak uanmeldte. Debio tar også ut stikkprøver av et utvalg av økologiske produkter for å sjekke om produksjonen er i henhold til regelverket.

Debio skal ha tilgang til opplysninger og dokumentasjon

Når Debio kommer på kontrollbesøk, skal dere gi Debio adgang til alle deler av virksomheten. Hvis dere har parallellproduksjon, det vil si flere produksjonsenheter med separat økologisk og ikke-økologisk produksjon, gjelder dette også den ikke-økologiske delen av virksomheten. Debio skal ha tilgang til alle lokaler, til regnskapet og relevante regnskapsbilag, og til alle andre opplysninger som anses nødvendige for kontrollen. Når Debio krever det, skal dere legge fram resultater av egne kontroll- og prøvetakingsprogrammer. Importører og førstemottakere må i tillegg legge fram importsertifikater for import fra tredjeland.

Når Debio kommer på kontroll, bør dere ha dokumentasjon og journal over produksjonen tilgjengelig.

Journal over produksjonen

Dere skal føre journal over produksjonen i form av et register som til enhver tid skal være tilgjengelig for Debio i driftsenhetens lokaler.

Registeret kan være en del av produksjonsstyringssystem som Fishtalk ®, Farmcontrol ® eller tilsvarende, og rapporter med nødvendig informasjon kan hentes ut før eller under revisjon.

Registeret skal inneholde minst følgende opplysninger:

For tang og tare

For dyrking:

  • liste over arter, dato for innhøsting samt mengde som er innhøstet

For innsamling av viltvoksende tang og tare skal registeret også inneholde

  • historikk over innhøstingsvirksomhet for hver enkelt art i navngitte felt
  • anslag over avlingsvolumer per sesong
  • kilder til mulig forurensning av innhøstingsfelt
  • bærekraftig årlig avkastning for hvert felt

For akvakulturdyr

  • opprinnelse, ankomstdato og omleggingsperiode for dyr som ankommer driftsenheten
  • antall partier, alder, vekt og bestemmelsessted for dyr som forlater driftsenheten
  • opplysninger om fiskerømninger
  • når det gjelder fisk, type og mengde fôr
  • veterinærbehandlinger med opplysninger om formål, behandlingsdato, behandlingsmetode, produkttype og tilbakeholdelsestid
  • sykdomsforebyggende tiltak med opplysninger om brakklegging, rengjøring og vannbehandling

Krav til underskrevet erklæring om å følge regelverket

Beskrivelsen skal inngå i en erklæring som skal underskrives av den som ansvarlig for driften. Erklæringen skal inneholde en forpliktelse om å

  • utøve aktiviteten i samsvar med regelverket for økologisk produksjon, merking og evt. import fra tredjeland
  • fjerne henvisninger til økologisk produksjonsmetode når et eller flere av virksomhetens produkter mister sin økologiske status
  • skriftlig informere kjøper av et produkt om å fjerne uriktige angivelser på produktet som henviser til økologiske produksjonsmetode

Beskrivelsen skal verifiseres av Debio. Deretter skriver Debio en revisjonsrapport som skal signeres av begge parter. Virksomheten skal i god tid gi melding til Debio om eventuelle endringer i driftsbeskrivelsen eller i de konkrete tiltakene som virksomheten har beskrevet.

1.8 1.8 Setter dere bort aktiviteter til andre virksomheter?

Hvis dere lar andre virksomheter stå for produksjon, tilvirkning, pakking, lagring og/eller import, må dere ha en utvidet godkjenning for dette.

Den andre virksomheten må ikke ha egen godkjenning for å kunne håndtere økologiske produkter, men aktiviteten skal dekkes av godkjenningen til virksomheten deres. Begge virksomheter har ansvar for å følge regelverket og blir kontrollert av Debio, men det er virksomheten som setter bort aktiviteten som sitter med ansvaret for at den utføres i tråd med økologiregelverket, og skal ha aktiviteten listet på sitt økologisertifikat.

Når dere setter bort kontrollpliktige aktiviteter, skal beskrivelsen av driften omfatte

  • en liste over de virksomhetene dere har satt bort kontrollpliktig aktivitet til. Debio skal ha full tilgang til disse virksomhetene for å kunne kontrollere at økologiregelverket følges hos disse.
  • dokumentasjon på sporing tilbake i hele leverandørkjeden (for eksempel egnet regnskapssystem). Alle produktene skal kunne spores tilbake til leverandører/selger, og førstemottakere/kjøpere.
  • en erklæring om at dere forblir ansvarlige for de økologiske aktivitetene i den andre virksomheten, og at dere ikke har overlatt ansvaret for å følge økologiregelverket til denne virksomheten.

Når ansvaret for aktiviteten også overføres

Dersom aktiviteten dere setter bort medfører at ansvaret for utførelsen av aktiviteten overføres til den andre virksomheten, må virksomheten som aktiviteten settes bort til ha en egen godkjenning hos Debio. Aktiviteten vil da listes på den andre virksomheten sitt økologisertifikat, og den må betale eget gebyr.

1.9 1.9 Dere må dokumentere omsetningen og produksjonen

Dere må sikre dokumentasjon over bruken av alle innkjøpte innsatsvarer som er benyttet i den økologiske produksjonen. All dokumentasjon skal være tilgjengelig for Debio ved behov.

Det er ikke nødvendig at dere fremskaffer dokumentasjon for områder som allerede er tilgjengelige ved virksomheten i henhold til øvrig regelverk.

Dere må kunne dokumentere

  • leverandør, selger, eller eksportør av produktene dine
  • produkttype og mengden av innkjøpte økologiske varer
  • alle innkjøpte innsatsmidler og bruken av disse
  • produkttype og mengde av de økologiske produktene som oppbevares i lokalene
  • produkttype, mengde og mottaker for alle de solgte økologiske produktene, unntatt til endelige forbrukere

Opplysningene i regnskapet skal dokumenteres med relevante regnskapsbilag. Regnskapet skal vise balansen mellom innkjøp, produksjon og salg.

Hvis dere driver flere produksjonsenheter med separat økologisk og ikke-økologisk produksjon, kalles dette parallellproduksjon. Da er enhetene hvor dere driver ikkeøkologisk produksjon også omfattet av kontrollkravene i økologiregelverket.

1.10 1.10 Kontroll av sertifikatene til leverandørene dere bruker

Dere skal kontrollere at de leverandørene dere mottar økologiske varer fra, er underlagt økologikontroll, med unntak av når leverandøren er en detaljist som ikke er kontrollpliktig.

Dette gjør du ved å foreta en kontroll av leverandørenes sertifikater og denne kontrollen skal som minimum omfatte

  • at sertifikatet er utstedt av et godkjent kontrollorgan
  • at sertifikatet er gyldig for den perioden det mottas varer
  • at aktivitetene og produktomfanget samsvarer med den type varer som mottas

Det kan for eksempel gjøres ved å gå inn på kontrollorganets hjemmeside og laste ned sertifikatet eller pdf-fil med registreringer derfra, eller ved å be leverandør om å sende kopi av sitt sertifikat.

Ved kontroll fra Debio skal du kunne dokumentere at leverandørsertifikatet er kontrollert.

Økologisertifikater utstedt etter regelverket som gjaldt fram til 25.06.2022 er gyldig inntil neste sertifisering eller senest til gyldighetsdato angitt i sertifikatet.

1.11 1.11 Husk å utføre kontroll når du mottar økologiske produkter

Når dere mottar økologiske produkter, skal dere kontrollere at emballasjen eller beholderen er lukket og at de nødvendige opplysningene foreligger.

Dere skal krysskontrollere at opplysningene i merkingen stemmer med opplysningene i følgedokumentene. Resultatet av denne kontrollen skal angis i regnskapet. Dere kan for eksempel benytte egne skjema for mottak, eller dere kan bekrefte på pakkseddel at økologisk merking er kontrollert. Rutinene for kontroll av varens merking, inkludert kodenummer, må være kjent for alle som har med varemottak å gjøre.

Når dere mottar økologiske produkter skal det av dokumentene (mottaksseddel/ pakkseddel/faktura/kvittering) som følger med framgå

  • hvem som er leverandør (navn og adresse)
  • type og mengde
  • at produktene er økologiske
  • eventuelle andre opplysninger som gjør det mulig å identifisere partiet, for eksempel lotnummer

Dersom merkingen eller dokumentasjonen ved mottak ikke er tilfredsstillende, skal produktene holdes tilbake inntil det er avklart om de er økologiske. Dersom det ikke er mulig å skaffe nødvendig dokumentasjon, skal produktene omsettes uten henvisning til økologisk produksjonsmetode

1.12 1.12 Dere må iverksette forebyggende tiltak

For å unngå at økologiske produkter kontamineres med stoffer som ikke er tillatt i økologisk produksjon, må dere iverksette forebyggende tiltak.

Dere må identifisere risikoer for kontaminering og sette i verk tiltak for å redusere risikoene som er identifisert, for eksempel tiltak som sikrer adskilthet og rengjøringstiltak. Vurderingen som gjøres av risikoer og tiltakene som iverksettes må dokumenteres.

Dersom tilstrekkelige forebyggende tiltak ikke er iverksatt, vil Debios håndtering av eventuelle avvik bli strengere enn dersom det er iverksatt tilstrekkelige forebyggende tiltak.

1.13 1.13 Gruppesertifisering

Formålet med gruppesertifisering er å redusere administrative kostnader, styrke lokale nettverk og bedre mulighetene for omsetning.

Grupper av driftsansvarlige skal bare bestå av medlemmer som er gårdbrukere eller driftsansvarlige som produserer alger eller akvakulturdyr. Virksomhetene kan i tillegg drive med foredling av, bearbeiding av eller å bringe i omsetning næringsmidler eller fôr.

Ordningen med gruppesertifisering ser foreløpig ut til å være mer relevant for økologisk produksjon i eksisterende grupper i tredjeland enn for innføring av nye mindre grupper i for eksempel Norge.

Reglene for gruppesertifisering gjør det mulig å få samlet sertifisering til grupper av virksomheter med minimum 10 medlemmer19. Et medlem kan kun registrere seg i en gruppe for et spesifikt økologisk produkt og uavhengig av hvilken aktivitet som er knyttet til dette produktet.

Internkontrollsystemet i gruppen skal dokumenteres. Lederen for gruppen skal oversende nødvendig dokumentasjon til Debio, har ansvar for å holde et oppdatert register over medlemmene, og skal godkjenne nye medlemmer/aktiviteter og følge opp avvik. Lederen for gruppen skal også sikre årlig opplæring av inspektørene og evaluere deres kompetanse. Interne inspektører i gruppen skal gjennomføre en årlig fysisk inspeksjon av alle medlemmene i gruppen, og skal oversende revisjonsrapporter til lederen for gruppen. Antall inspektører og kompetanse skal være tilstrekkelig og tilpasset til aktiviteten i gruppen.

Debio skal føre årlige fysiske tilsyn med gruppen og et utvalg av medlemmene. Debio skal gjennomføre et risikobasert fysisk tilsyn hos minimum 10 % av medlemmene i gruppen, og prøvetaking av et utvalg økologiske produkter som i antall utgjør minimum 5 % av medlemmene i gruppen.

1.14 1.14 Utmelding

Når dere ikke lenger utfører kontrollpliktig aktivitet og dere ikke ønsker å være tilknyttet kontrollordningen, skal utmelding skje skriftlig.

All henvisning til økologisk opprinnelse på produkter, ingredienslister, hjemmeside, facebook og andre omsetningskanaler må da fjernes.

1.15 1.15 Eierskifte

Eierskifte må meldes skriftlig til Debio så raskt som mulig.

Dette gjelder også hvis den nye eieren skal fortsette med å drive økologisk produksjon.

1.16 1.16 Krav til merking

Ferdigpakkede produkter som er fremstilt etter økologiregelverket, skal merkes med kodenummeret til kontrollorganet som har kontrollert virksomheten som utførte den siste del av produksjons- eller tilberedningsprosessen (herunder pakking, merking og ommerking). 

Hensikten med å angi kodenummer er å identifisere hvilket kontrollorgan som har kontrollert den virksomheten som har utført siste del av produksjons- eller tilberedningsprosessen. Dette er viktig for sporbarheten i tilfelle det oppstår uregelmessigheter eller tvil knyttet til et produkt.

Debios kodenummer er NO-ØKO-01. Når produksjonen eller tilberedningen foregår i Norge, skal Debios kodenummer alltid oppgis på emballasjen. Kodenummeret skal være godt synlig, lett leselig og påføres på en slik måte at det ikke kan slettes. I tillegg til kodenummer skal økologiske produkter og karensprodukter merkes med navn/adresse på produksjonsvirksomheten, navn på produktet og lot-identifikasjon hvis det er relevant.

Henvisning til økologiske produksjonsmetode kan stå på emballasjen når kriteriene for å bruke en slik henvisning er til stede. I Norge bruker vi begrepet ”økologisk”.

Alternative måter å merke økologiske produkter på

Ø-merket kan brukes for merking av produkter som oppfyller kravene i økologiforskriften og er godkjent av Debio, og kan brukes dersom dere produserer, bearbeider, lagrer eller markedsfører økologiske produkter.

Det er valgfritt å bruke EU-logoen på økologiske produkter som produseres i Norge. Dette gjelder tilsvarende som for økologiske produkter som er produsert i tredjeland. EU-logoen kan brukes på ferdigpakkede økologiske næringsmidler, fôrvarer og såvarer.

Ved produksjon og tilberedning av økologiske produkter i Norge for det norske markedet kan virksomhetene velge mellom følgende merkingsalternativer:

  • Ø-merket + NO-ØKO-01 
  • EU-logo + NO-ØKO-01
  • Ø-merket + EU-logo + NO-ØKO-01
  • NO-ØKO-01

Hvis et produkt produseres/tilberedes i et annet land og Ø-merket settes på der, skal Ø-merket brukes uten Debios kodenummer. For å unngå misforståelser om hvem som har vært kontrollinstans for siste produksjon/tilberedning skal det ikke settes på mer enn ett kodenummer.

Logoer for økologisk produksjon

Det er spesifikke kriterier til utforming, sammensetning, størrelse og formgivning av EU-logoen og til bruk av Debios logo (debio.no). Kriteriene knyttet til EU-logoen er gitt i forordning 2018/848, vedlegg V, pkt. 1.

Eksempler på hvordan merkingen skal se ut:

Logoene "NO-ØKO-01" og "NO-ØKO-01 Ikke EU-landbruk"

 

1.17 1.17 Bruk av betegnelser for økologisk produksjon

Det er kun levende eller ubearbeidede landbruksprodukter samt mat- og fôrvarer som er fremstilt i henhold til økologiregelverket, som kan bruke betegnelsen "økologisk" i varebetegnelsen.

Dette inkluderer også vegetativt formeringsmateriale, frø og gjær. Dette gjelder når et produkt omtales som økologisk i merkingen, reklamen og/eller handelsdokumenter.

Regelverket for økologisk produksjon omfatter ikke produkter som stammer fra jakt og fiske av viltlevende arter. Hvis hovedingrediensen i produktet stammer fra vilt og fiske kan det imidlertid henvises i merkingen til økologisk opprinnelse hvis alle andre ingredienser av landbruksopprinnelse enn viltet/fisken er økologiske.

Andelen av økologiske ingredienser av landbruksopprinnelse i en matvare er avgjørende for hvordan det kan henvises til økologisk produksjonsmetode i merkingen.

Krav til merking av fôrvarer 

Prosessert fôr kan kun merkes med EU-logo dersom minst 95 % av produktets tørrstoff består av økologiske landbruksingredienser. Alle ingredienser av landbruksopprinnelse skal være økologiske.

Fiskefôr inneholder en stor andel fiskemel og fiskeolje fra villfisk, og skal derfor ikke merkes med EU-logo. Fiskefôr som er produsert i henhold til økologiregelverket skal derfor merkes som "kan brukes i økologisk produksjon" i samsvar med forordning (EU) 2018/848 vedlegg III punkt 2.1.2.e).

Debios kodenummer, NO-ØKO-01, skal framgå på merkingen av økologisk fôr. Ø-merket kan brukes i tillegg til kodenummeret.

1.18 1.18 Merkekrav ved bruk av EU-logoen

Når EU-logoen brukes, utløses merkekrav angående utforming og plassering av kodenummer og angivelse av opprinnelse/produksjonssted av råvarene.

  1. Kontrollorganets kodenummer skal angis i samme synsfelt som EU-logoen.
  2. Opprinnelsessted for landbruks- eller akvakulturråvarene som inngår i produktet skal stå på merkingen. Denne skal komme umiddelbart under kodenummeret. I stedet for eller i tillegg til land, kan en bruke
    • EU-akvakultur
    • Ikke-EU-akvakultur
    • EU/ikke-EU-akvakultur

Se EU organic farming logo user manual (europa.eu) for mer informasjon om hvordan merkingen skal se ut.

Landbruks- eller akvakulturingredienser med opprinnelse Norge går under kategorien "Ikke-EU-landbruk" eller "Ikke-EU-akvakultur". Dersom alle ingrediensene er fra Norge (med unntak av inntil 5 prosent av samlet mengde landbruks- eller akvakulturingredienser), kan produktet merkes med opprinnelse fra Norge på denne måten: "Norsk landbruk" eller "Norsk akvakultur".

Betegnelsen EU/ikke-EU skal ikke fremstå i en farge, størrelse eller skrifttype som er mer fremtredende enn varebetegnelsen.

Opprinnelsesmerkingen er ikke nødvendig i ingredienslista for ingredienser som utgjør mindre enn 5 prosent av samlet mengde landbruks- eller akvakulturingredienser.

Eksempel: Økologisk røkelaks som inneholder én prosent importert sukker.

Produktet kan merkes med opprinnelse fra Norge siden alle ingrediensene er fra Norge med unntak av inntil 5 prosent av samlet mengde landbruks- eller akvakulturingredienser.

1.19 1.19 Krav om spesielle tiltak hvis dere også håndterer ikke-økologiske produkter

For å hindre sammenblanding av økologiske produkter med ikke-økologiske produkter stiller regelverket strenge krav til virksomheter som håndterer både økologiske og ikke-økologiske produkter.

Dersom dere tilbereder, emballerer eller lagrer produkter som ikke er økologiske i virksomheten, må

  • dere disponere områder til lagring av økologiske produkter som holdes atskilt enten fysisk eller tidsmessig fra produkter som ikke er økologiske
  • produksjonen av økologiske produkter utføres sammenhengende og fysisk eller tidsmessig atskilt fra tilsvarende produksjon av produkter som ikke er økologiske
  • alle nødvendige tiltak treffes for å sikre at partiene kan identifiseres, og for å unngå at de blandes sammen med produkter som ikke er økologiske
  • håndtering av økologiske produkter først skje etter at produksjonsutstyret er blitt tilfredsstillende rengjort. Dere må også kontrollere og registrere at rengjøringen har vært utført.

Dere må dokumentere overfor Debio at rutiner og tiltak følges

1.20 1.20 Krav til innsamling, pakking, merking og transport av økologiske produkter

Når samme utstyr (kjøretøy, container, osv.) brukes til transport av økologiske og ikke-økologiske produkter, skal dere benytte tømme- og rengjøringsrutiner som sikrer at det ikke blir innblanding av ingredienser, tilsetningsstoffer eller prosesshjelpemidler som ikke er tillatte i økologisk produksjon.

Dere må dokumentere at disse rutinene følges.

Økologiske produkter skal være emballert og merket på en slik måte at innholdet ikke kan byttes ut. Av merkingen skal det tydelig fremgå produktets navn og henvisning til den økologiske produksjonsmetoden, navn og adresse til eier eller selger av produktet, og hvem som er kontrollinstans.

I tilfeller hvor merking på produkter er vanskelig, for eksempel ved transport i bulk, kan partiet i stedet følges av en erklæring fra leverandøren som bekrefter partiets økologiske opprinnelse, og med en henvisning til kontrollinstansens kodenummer. Erklæringen skal vise entydig til det aktuelle partiet og Debios kodenummer NO-ØKO-01 skal fremgå.

Last ned erklæringsskjema fra Debios nettsider (debio.no).

Kravet om lukket emballasje kan fravikes ved transport av økologiske produkter mellom virksomheter som er godkjent av Debio. Produktene skal da følges av et dokument som inneholder alle opplysninger som ellers ville fremgått av merkingen. Både avsender og mottaker må føre oversikter over disse transportene.

Produkter fra økologisk akvakultur skal som hovedregel samles inn atskilt fra produkter som ikke er økologisk framstilt. Innsamlingen kan foregå samtidig dersom det er satt i verk egnede tiltak for å hindre enhver sammenblanding eller forveksling med produkter som ikke er økologiske, og for å sikre at produkter som er framstilt som økologiske kan identifiseres. Dere skal sørge for at opplysninger om innsamlingsdager og -tider, transportrute, datoer og klokkeslett for mottak av produktene er tilgjengelig for Debio.

Det gjelder egne tilleggsbestemmelser for transport av fôrvarer, se eget kapittel.

1.21 1.21 Lagring av produkter

Ved lagring av produkter må dere ha rutiner for å sikre at de økologiske partiene klart kan identifiseres.

I tillegg skal rutinene hindre enhver sammenblanding med, eller forurensning fra, produkter og/eller stoffer som ikke er tillatt i økologisk produksjon.

Ved lagring skal det ikke kunne oppstå mulighet for forveksling eller blanding mellom økologiske produkter og andre tilsvarende ikke-økologiske produkter. Dersom dere bearbeider, pakker eller lagrer både økologiske og ikke-økologiske produkter, gjelder særskilte krav.

Bruk av faste lagerplasser, oppbevaring i originalemballasje, merking på hyller og annet er eksempler på tiltak som kan gjøre det lettere å kunne identifisere hvilke produkter som er økologiske.