Forskrifter til ny lov om forebygging og reduksjon av matsvinn (matsvinnloven)

Publisert

Norge har forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030. Ny lovgivning skal bidra til å nå dette målet ved å styrke innsatsen i produksjon, distribusjon, omsetning og servering av mat.

Å forebygge og redusere matsvinn er viktig for å sikre en mer bærekraftig og ansvarlig bruk av ressurser i hele verdikjeden.  Vi må bevare maten, slik at de matvarene som produseres blir spist.

Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn (matsvinnloven) ble vedtatt 20.06.2025. Prop. 130 L gir utfyllende begrunnelser for reglene i loven. Formålet med loven er å fremme bedre ressursutnyttelse av næringsmidler gjennom å forebygge og hindre at næringsmidler går ut av verdikjeden.

Det skal nå utarbeides forskrifter som skal konkretisere og utfylle loven. Målet er at det underliggende regelverket blir ferdigstilt i løpet av 2026. Loven vil først tre i kraft når tilhørende forskrifter er utarbeidet og vedtatt.

Bakgrunnen for nye regler

Norge er, gjennom FNs bærekraftmål, forpliktet til å jobbe for å halvere det globale matsvinnet innen 2030. Regjeringen har som mål å nå dette, i samarbeid med matbransjen.

Regjeringen nedsatte et bredt sammensatt matsvinnutvalg i februar 2023, der mandatet var å foreslå en virkemiddelbruk for å nå halveringsmålet, samt å vurdere hvordan en matkastelov skal inngå i en samlet virkemiddelbruk. Utvalget ble oppnevnt av Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet, og ble ledet av NHO Mat og Drikke. Matvett fungerte som sekretariat.

Matsvinnsutvalget leverte rapport, 03.01.2024. En del av mandatet var å fremme forslag om ny matkastelov. Utvalget fremmet flere forslag til tiltak, herunder forslag til ny matkastelovgivning med krav om aktsomhetsvurderinger, redegjørelsesplikt, donasjon og nedprising, samt forslag til en utvidet og forsterket matsvinnavtale mellom bransjen og myndighetene.

Hvem skal utforme forskriftene under matloven

Det er fem eierdepartement for regelverket. Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Barne- og familiedepartementet.

Mattilsynet har fått i oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet å utforme forslag til underliggende forskrifter til matsvinnsloven, sammen med Landbruksdirektoratet, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet og Forbrukertilsynet. Arbeidet ledes av Mattilsynet.

Direktoratene samarbeider med flere kunnskapsinstitusjoner, som NIBIO, NORSUS, Nofima og Veterinærinstituttet.

Hva vil kravene innebære 

Gjennom loven og forskrifter, blir det blant annet innført plikt om å gjennomføre aktsomhetsvurderinger og tiltak for å forebygge og redusere matsvinn. Et av tiltakene er krav om å donere overskudd av næringsmidler. For næringsmidler som kan forringes eller foreldes raskt, vil det komme krav om at det skal iverksettes tiltak for nedprising og at disse skal markedsføres aktivt.

Virksomhetene må redegjøre skriftlig for tiltakene som utføres, og redegjørelsen skal være offentlig tilgjengelig.

Matsvinnforebyggende tiltak skal ta hensyn til matressurshierarkiet. Matressurshierarkiet beskriver hvordan virksomheter kan utnytte og drive prioritert bruk av matvarer, i stedet for at mat blir avfall.

Hvem vil kravene berøre

Loven vil gjelde for virksomheter som produserer, distribuerer, omsetter og serverer næringsmidler i Norge. Loven vil omfatte både private, kommunale, fylkeskommunale og statlige virksomheter.

Eksempler er næringsmiddelbedrifter, grossister og de som omsetter eller serverer næringsmidler til forbruker, og kravene vil få ringvirkninger i hele matverdikjeden. Tiltakene skal tas hensyn til i tidligere og senere ledd i kjeden.

Det er mange interessenter som vil være berørte parter av regelverket, for eksempel næringsorganisasjoner, standardorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner og miljøorganisasjoner. Interessenter har mulighet til å gi innspill til arbeidet, og forskriftene vil bli sendt på høring.

Fremdrift og tidslinje for høring 

Mattilsynet mottok oppdragsbrev fra Landbruks- og matdepartementet 04.07.2025.

Utkast til forskrift, med høringsforslag, skal leveres Landbruks- og matdepartementet 1. mars 2026. I tillegg til høringen, vil Mattilsynet be interessenter om innspill underveis i arbeidet.

Målet er at det underliggende regelverket blir ferdigstilt i løpet av 2026, og at loven vil tre i kraft samtidig med det underliggende regelverket.

Møtearenaer

Mattilsynet deltar på KuttMatsvinn-konferansen 18.11.2025.

Møter med næringsorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner og miljøorganisasjoner, vil bli oppgitt på denne siden.

Henvendelser til Mattilsynet

Generelle henvendelser gjøres til postmottak@mattilsynet.no

Spørsmål fra virksomheter tas til svartjeneste.mat@mattilsynet.no

Henvendelser som angår regelverket fra interesseorganisasjoner gjøres til matsvinn@mattilsynet.no

Henvendelser som gjelder presse: pressevakt@mattilsynet.no