Import av jakttrofeer

Noen jakttrofeer kan du innføre fritt, uten å kontakte Mattilsynet. Andre jakttrofeer må følges av et handelsdokument eller helsesertifikat, i tillegg til at du må melde importen til Mattilsynet.

Publisert

Importmelding om jakttrofeer fra EU-/EØS-land sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester via Altinn. Kontrollpliktige jakttrofeer fra tredjestater skal meldes via TRACES før varen ankommer grensekontrollstasjonen.

Hvilke krav som stilles ved innførsel av jakttrofeer, avhenger av hvor trofeene kommer fra og hva jakttrofeene består av.

Oversikt over kravene

Bein, horn, hover/klover, klør, gevir og tenner

Dette gjelder trofeer som utelukkende består av bein, horn, hover/klover, klør, gevir og tenner, og som ikke er fullstendig preparert (ferdig til å henge på veggen).

EØS-området, uten dyrehelsemessige restriksjoner

Ingen ytterligere dyrehelsekrav. Importen skal følges av et handelsdokument.

EØS-området, med dyrehelsemessige restriksjoner

Jakttrofeene skal

  • ha ligget i kokende vann så lenge at de er fri for annet lett nedbrytbart materiale
  • ha blitt desinfisert med et produkt som er godkjent av vedkommende myndighet. For deler som består av bein bør hydrogenperoksid benyttes.
  • være helt tørre
  • umiddelbart etter behandlingen og uten å komme i berøring med andre produkter av animalsk opprinnelse som kan kontaminere dem, pakkes hver for seg i gjennomsiktig og lukket emballasje for å unngå senere kontaminering
  • ledsages av et handelsdokument som attesterer at ovennevnte vilkår er oppfylt

Tredjestater (land utenfor EØS-området)

Bein, horn, hover/klauver, klør, gevir og tenner av fugler og hovdyr/klaudyr kan innføres fra alle tredjeland.

Jakttrofeene skal

  • ha ligget i kokende vann så lenge at de er fri for annet lett nedbrytbart materiale
  • ha blitt desinfisert med et produkt som er godkjent av vedkommende myndighet. For deler som består av bein bør hydrogenperoksid benyttes.
  • være helt tørre
  • umiddelbart etter behandlingen og uten å komme i berø ring med andre produkter av animalsk opprinnelse som kan kontaminere dem, pakkes hver for seg i gjennomsiktig og lukket emballasje for å unngå senere kontaminering
  • følges av sertifikat 6A (lovdata.no)

Import skal foregå over disse godkjente veterinære grensekontrollstasjonene: Oslo havn, Oslo lufthavn (Gardermoen), Borg havn (Fredrikstad) eller Storskog (Kirkenes). 

Alle andre arter enn hovdyr/klauvdyr og fugler (for eksempel bjørn)

EØS-området, uten dyrehelsemessige restriksjoner

Kan fritt innføres uten krav fra Mattilsynet

EØS-området, med dyrehelsemessige restriksjoner

Kan fritt innføres uten krav fra Mattilsynet

Tredjestater (land utenfor EØS-området)

Kan fritt innføres uten krav fra Mattilsynet

Hovdyr/klauvdyr og fugler som er fullstendig preparert (ferdig til å henge på veggen) 

EØS-området, uten dyrehelsemessige restriksjoner

Kan fritt innføres uten krav fra Mattilsynet

EØS-området, med dyrehelsemessige restriksjoner

Kan fritt innføres uten krav fra Mattilsynet

Tredjestater (land utenfor EØS-området)

Kan fritt innføres uten krav fra Mattilsynet

Huder og skinn av fugler og hovdyr/klauvdyr (som ikke er fullstendig preparert) 

EØS-området, uten dyrehelsemessige restriksjoner

Ingen ytterligere dyrehelsekrav. Importen skal følges av et handelsdokument.

En importmelding skal sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester.

Dersom det er snakk om ferske eller kjølte huder og skinn, omfattes de av de samme kravene til dyrehelse som dem som gjelder for ferskt kjøtt i samsvar med rådsdirektiv 2002/99/EF av 16. desember 2002 om fastsettelse av dyrehelseregler for produksjon, bearbeiding, distribusjon og innførsel av produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum. 

EØS-området, med dyrehelsemessige restriksjoner

Huder og skinn skal enten være tørket, tørr- eller våtsaltet i minst 14 dager før avsendelse eller konservert ved annen godkjent behandling enn garving.

Jakttrofeene skal umiddelbart etter behandlingen, og uten å komme i berøring med andre produkter av animalsk opprinnelse som kan kontaminere dem, pakkes hver for seg i gjennomsiktig og lukket emballasje for å unngå senere kontaminering.

Ved innførsel skal jakttrofeene ledsages av et handelsdokument som attesterer at ovennevnte vilkår er oppfylt.

Tredjestater (land utenfor EØS-området)

Huder og skinn kan innføres fra alle tredjeland.

Huder og skinn skal enten være tørket, tørr- eller våtsaltet i minst 14 dager før avsendelse, eller konservert ved annen godkjent behandling enn garving.

Jakttrofeene skal umiddelbart etter behandlingen, og uten å komme i berøring med andre produkter av animalsk opprinnelse som kan kontaminere dem, pakkes hver for seg i gjennomsiktig og lukket emballasje for å unngå senere kontaminering.

Når det gjelder tørr- eller våtsaltede huder som transporteres med skip, trenger hudene imidlertid ikke å være saltet i 14 dager før avsendelse, forutsatt at de har vært saltet 14 dager før import,

Huder og skinn skal følges av sertifikat 6A (lovdata.no).

Import skal foregå over disse godkjente veterinære grensekontrollstasjonene: Oslo havn, Oslo lufthavn (Gardermoen), Borg havn (Fredrikstad) eller Storskog (Kirkenes). 

Ferske jakttrofeer fra fugler, som består av hele ubehandlede deler

EØS-området, uten dyrehelsemessige restriksjoner

Ingen ytterligere dyrehelsekrav. Importen skal følges av et handelsdokument. En importmelding skal sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester.

EØS-området, med dyrehelsemessige restriksjoner

Ikke lov

Tredjestater (land utenfor EØS-området)

Jakttrofeene kan innføres fra tredjestater som er listet i vedlegg til kommisjonsvedtak 2008/798/EF.

Jakttrofeene skal

  • stamme fra dyr som kommer fra områder som ikke er restriksjonsbelagt på grunn av smittsomme sykdommer som dyr som de aktuelle arter er mottakelige for, i tillegg til at det ikke må komme fra land som det er innført særskilte beskyttelsestiltak for
  • følges av sertifikat 6B
  • være pakket i gjennomsiktig og lukket emballasje for å unngå enhver senere kontaminering

Jakttrofeer skal etter grensepassering fraktes direkte til autorisert preparant.

Importen skal foregå over disse godkjente veterinære grensekontrollstasjonene: Oslo havn, Oslo lufthavn (Gardermoen), Borg havn (Fredrikstad) eller Storskog (Kirkenes). 

Ferske jakttrofeer fra hovdyr og klauvdyr, som består av hele ubehandlede deler

EØS-området, uten dyrehelsemessige restriksjoner

Ingen ytterligere dyrehelsekrav. Importen skal følges av et handelsdokument En importmelding skal sendes gjennom Mattilsynets skjematjenester.

EØS-området, med dyrehelsemessige restriksjoner

Ikke lov

Tredjestater (land utenfor EØS-området)

Tredjestater som er listet i del 1 vedlegg II til forordning (EU) nr. 206/2010, inkludert eventuelle restriksjoner fastsatt i kolonnen med særlige merknader når det gjelder ferskt kjøtt.

Jakttrofeene skal

  • stamme fra dyr som kommer fra områder som ikke er restriksjonsbelagt på grunn av smittsomme sykdommer som dyr som de aktuelle arter er mottakelige for
  • følges av sertifikat 6B
  • være pakket i gjennomsiktig og lukket emballasje for å unngå enhver senere kontaminering

Jakttrofeer skal etter grensepassering fraktes direkte til autorisert preparant.

Import skal foregå over disse godkjente veterinære grensekontrollstasjoner: Oslo havn, Oslo lufthavn (Gardermoen), Borg havn (Fredrikstad) eller Storskog (Kirkenes). 

Dokumenter og sertifikater

Oversikt over norske grensekontrollstasjoner