Endring av helsesertifikatene som benyttes ved import av næringsmidler

17. juni 2025 fastsatte Mattilsynet endringer i forskriften som inneholder helsesertifikater som skal benyttes ved import av næringsmidler og dyr fra tredjestater. Forordning (EU) 2025/636 gjør noen endringer til forordning (EU) 2020/2235, blant annet oppdateres regelverkshenvisninger og en presisering av innholdet. Endringene trer i kraft straks.

Publisert

Endringene til forordning (EU) 2020/2235 (PDF) gitt i forordning (EU) 2025/636 (PDF) er som følger

  • Endring i helsesertifikatene grunnet regelverket om antimikrobielle legemidler (forordning (EU) 2023/905), dekker mange sertifikater i vedlegg III.
  • Justering av sertifikater for bruk ved transitt gjennom unionen, alle sert. i vedlegg III
  • Endring i vedlegg III, kap. 13 (model ‘POU’) og 15 (model ‘RAT’) om visse typer med ferskt kjøtt, endres for å ta høyde for endringer i forordning (EU) 2021/404. Dette er begrunnet i alternativ sertifisering grunnet Newcastle disease.
  • Endring i vedlegg III, kap. 24 (model ‘MP-PREP’), 25 (model ‘MPNT’) og 26 (model ‘MPST’) for å ta høyde for endringer i forordning (EU) 2022/2292. Endringen er knyttet til tilberedt kjøtt og kjøttprodukter og klargjøring av hvilke virksomheter som disse kommer fra.
  • Endring i vedlegg III, kap. 29 (model ‘EU-FISH) for å ta høyde for endringer i forordning (EU) 2022/2292, art. 6. Endringen gjelder sertifikatet for EU fisk landet i en stat utenfor EØS.
  • Endring i vedlegg III, kap. 45 (model ‘HON’) for å ta høyde for endringer i forordning (EU) 2022/2292, art. 13. Endringen dekker honning og andre biavl-produkter til konsum og opprinnelsen til disse produktene i en listeført virksomhet.
  • Endring i vedlegg III, kap. 50 (model ‘COMP’) for å ta høyde for endringer i forordning (EU) 2022/2292, art. 6 til 12. Dette omfatter hyllestabile sammensatte produkter som inneholder kjøtt, med unntak av gelatin som ikke er utvunnet av bein fra drøvtyggere, kollagen som ikke er utvunnet av bein fra drøvtyggere eller høyt foredlede produkter, eller råmelk, og hvilke sertifikat disse skal benytte.
  • Endring av vedlegg V for å justere den private erklæringen for å ta høyde for endringer i forordning (EU) 2022/2292, art. 22(1), pkt. (a)(i).

Det er gitt en overgangsbestemmelse i rettsakten der dagens helsesertifikater kan benyttes frem til 19. februar 2026, forutsatt at helsesertifikatene er utstedt senest 19. november 2025. Dette omfatter sertifikatene nevnt i forordning (EU) 2020/2235 art. 8 til 30a og 33.

Korr. 2025/90171 (PDF) gjør en retting av art. 10 til forordning (EU) 2020/2235.

Rettingen omfatter fjerningen alle andre sertifikater enn det ordinære helsesertifikatet som skal benyttes ved import av ferskt kjøtt.

Disse endringene er gjennomført i norsk rett gjennom en forskriftsendring til forskrift 6. april 2022 nr. 625 om helsesertifikater – næringsmidler og dyr – forordning (EU) 2020/2235 (mathelsesertifikatforskriften).

Kontaktinformasjon
Mattilsynet ved Tilsynsdivisjon Mat og Grensekontroll, tlf. 22 40 00 00.