Kommende ending av reglene om import av frukt, grønnsaker og nøtter fra tredjestater

Forslag til endringer i vedleggene til forordning (EU) 2019/1793 om importkontroll av ikke animalske produkter har blitt vedtatt i EU. Det gjøres endringer til vedlegg I og II, der kontrollfrekvenser justeres, produkter tas inn i vedlegg I, og noen produkter flyttes mellom vedleggene. Endringene vil tre i kraft i starten av august 2025.

Publisert

Den 17. juni 2025 ble det avholdt et møte i PAFF som behandlet endringer til forordning (EU) 2019/1793 om offentlig kontroll - importkontroll av ikke animalske produkter. Temaet for møtet var å vedta den tolvte oppdateringen av forordningen.

Forslagene til endringer i vedleggene er:

Nye produkter inn i vedlegg I:

  • Tomater (Solanum lycopersicum L.) fra Tyrkia (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %.
  • Mango (Mangifera indica) fra Egypt (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %.
  • Flaskegresskar (Lagenaria siceraria) fra India (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %.

Endringer til eksisterende produkter i vedlegg I:

  • Granadilla og pasjonsfrukt fra Columbia (plantevernmidler), øke kontrollfrekvensen til 20 % på grunn av flere funn.
  • Vinblader fra Egypt (plantevernmidler), øke kontrollfrekvensen til 50 % på grunn av flere funn.
  • Langbønner fra Sri Lanka (plantevernmidler), øke kontrollfrekvensen til 30 % på grunn av flere funn.
  • Tahini og halva fra sesamfrø fra Syria (salmonella), øke kontrollfrekvensen til 30 % på grunn av flere funn.
  • Grapefrukt fra Tyrkia (plantevernmidler), redusert kontrollfrekvens til 10 % på grunn av bedring.
  • Pepperfrukter fra Tyrkia (plantevernmidler), redusert kontrollfrekvens til 10 % på grunn av bedring.

Flytte fra vedlegg I til vedlegg II:

  • Moringa (drumsticks) fra India (plantevernmidler), forverring og flyttes for å få bedre kontroll på situasjonen, kontrollfrekvens på 30 %.
  • Langbønner fra India (plantevernmidler), forverring og flyttes for å få bedre kontroll på situasjonen, kontrollfrekvens på 50 %.

Endringer til eksisterende produkter i vedlegg II:

  • Tørkede fiken fra Tyrkia (aflatoksiner), øke kontrollfrekvens til 30 % på grunn av flere funn og legge til okratoksin A som risiko som det skal analyseres for.
  • Spisskummen fra Tyrkia (pyrrolizidin-alkaloider), øke kontrollfrekvens til 50 % på grunn av flere funn.

Flytte fra vedlegg II til vedlegg I:

  • Pepperfrukter og ingefær fra Etiopia (aflatoksiner), grunnet forbedring og ikke behov for så strengt kontrolltiltak, kontrollfrekvens på 30 %.

Det tas forbehold om mulige endringer i oppdateringen av forordning (EU) 2019/1793 frem mot endelig vedtakelse.

Kontakt
Tilsynsdivisjon Mat og Grensekontroll, tlf. 22 40 00 00, ved spørsmål om import av næringsmidler og fôrvarer omfattet av 2019/1793-forordningen.