Tomater fra Tyrkia skal kontrolleres ved import

Endringene trer i kraft 12. august 2025.

Publisert

Mattilsynet fastsatte endringer i reglene for importkontroll av ikke-animalske produkter fra tredjestater 1. august 2025.

Forordning (EU) 2025/1441 endrer forordning (EU) 2019/1793, blant annet ved at kontrollfrekvenser justeres og produkter tas inn og ut av listene, og flyttes mellom dem.

Endringen gjelder grunnrettsakten (forordning (EU) 2019/1793), og dennes vedlegg I og II.

Forskrift - importkontroll ikke-animalsk - 2025_1441[92]

Forordning (EU) 2025_1441

Endringene til vedleggene

Nye produkter inn på vedlegg I

  • Tomater (Solanum lycopersicum L.) fra Tyrkia (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %.
  • Mango (Mangifera indica) fra Egypt (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %.
  • Flaskegresskar (Lagenaria siceraria) fra India (plantevernmidler), inn på vedlegg I med en kontrollfrekvens på 20 %.

Endringer til eksisterende produkter i vedlegg I

  • Granadilla og pasjonsfrukt fra Columbia (plantevernmidler), øke kontrollfrekvensen til 20 % på grunn av flere funn.
  • Vinblader fra Egypt (plantevernmidler), øke kontrollfrekvensen til 50 % på grunn av flere funn.
  • Langbønner fra Sri Lanka (plantevernmidler), øke kontrollfrekvensen til 30 % på grunn av flere funn.
  • Tahini og halva fra sesamfrø fra Syria (salmonella), øke kontrollfrekvensen til 30 % på grunn av flere funn.
  • Grapefrukt fra Tyrkia (plantevernmidler), redusert kontrollfrekvens til 10 % på grunn av bedring.

Ut av listen i vedlegg I

  • Ingen endring.

Flytte fra vedlegg I til vedlegg II

  • Moringa (drumsticks) fra India (plantevernmidler), forverring og flyttes for å få bedre kontroll på situasjonen, kontrollfrekvens på 30 %.
  • Langbønner fra India (plantevernmidler), forverring og flyttes for å få bedre kontroll på situasjonen, kontrollfrekvens på 50 %.

Endringer til eksisterende produkter i vedlegg II

  • Tørkede fiken fra Tyrkia (aflatoksiner), øke kontrollfrekvens til 30 % på grunn av flere funn og legge til okratoksin A som risiko som det skal analyseres for.
  • Spisskummen fra Tyrkia (pyrrolizidin-alkaloider), øke kontrollfrekvens til 50 % på grunn av flere funn.

Flytte fra vedlegg II til vedlegg I

  • Pepperfrukter, ingefær, safran, gurkemeie (kurkuma), timian, laurbærblad, karri og andre krydderier fra Etiopia (aflatoksiner), grunnet forbedring og ikke behov for så strengt kontrolltiltak, kontrollfrekvens på 30 %.

Det gjøres noen språklige oppdateringer forskriften og grunnrettsakten, forordning 2019/1793, for å klargjøre innholdet. Det er videre gitt en overgangsordning i artikkel 14 for å ta høyde for regelendringen som skjer for produktet som flyttes fra vedlegg I til vedlegg II (moringa og langbønner fra India).

Kontakt

Mattilsynet ved Tilsynsdivisjon Mat og Grensekontroll, tlf. 22 40 00 00 ved spørsmål om import av næringsmidler og fôrvarer omfattet av 2019/1793-forordningen.