Klagesak

Produsenten må sjekke spekepølse for salmonella

Spekepølse er ment å spises som den er uten videre behandling som fjerner risikoen for salmonella. 

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2025/57892
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

Spekeprosessen kan redusere antall salmonellabakterier, men prosessen vil ikke kunne fjerne risikoen for salmonella i sluttproduktet. Eventuell tilstedeværelse av salmonella i råvarene vil ikke bli fjernet under spekeprosessen. Spekepølse spises uten koking, steking eller annen tilberedning. 

Vurdering

Forordning om mikrobiologiske kriterier omfatter kriterier for næringsmiddeltrygghet. Det er krav om å analysere kjøttprodukter som skal spises rå for salmonella, med mindre fremstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner risikoen for salmonella.  Vi anser at spekepølse er et produkt som «skal spise rå», siden produktet ikke skal gjennomgå en behandling som vil fjerne salmonella. Danske myndigheter har tatt med spekepølse som eksempel på produkter som kommer inn under denne kategorien (1.8 i vedlegg I i forordning om mikrobiologiske kriterier). 

Virksomheten har ikke fremlagt dokumentasjon på at det ikke er salmonella i råvaren. 

Klagesaksenheten vurderer at framstillingsprosessen med speking av kjøttprodukt og sammensetning av spekepølser ikke fjerner risikoen for salmonella i sluttproduktet. 

Klagesaksenheten vurderer derfor at produktet er omfattet av prøvetaking av salmonella gitt i forordning om mikrobiologiske kriterier. Virksomheten må fastsette frekvensen for denne prøvetakingen basert på en risikovurdering.

Konklusjon

Klagesaksenheten opprettholder vedtaket.   

Regelverk

Næringsmiddelhygieneforskriften

§ 2. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 2073/2005

EØS-avtalen vedlegg I kapittel I del 6.2 nr. 52 og vedlegg II kapittel XII nr. 54zzzj (forordning (EF) nr. 2073/2005 som endret ved forordning (EF) nr. 1441/2007, forordning (EU) nr. 365/2010, forordning (EU) nr. 1086/2011, forordning (EU) nr. 209/2013, forordning (EU) nr. 1019/2013, forordning (EU) nr. 217/2014, forordning (EU) 2015/2285, forordning (EU) 2017/1495, forordning (EU) 2019/229 og forordning (EU) 2020/205) om mikrobiologiske kriterier for næringsmidler (mikrobiologiforordningen) gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I vedlegg II, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
Artikkel 4
Prøving mot kriteriene
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal utføre hensiktsmessig prøving mot de mikrobiologiske kriteriene som er fastsatt i vedlegg I, når de validerer eller kontrollerer om deres framgangsmåter basert på HACCP-prinsippene og god hygienepraksis fungerer korrekt.
2. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal beslutte egnet prøvetakingsfrekvens, unntatt når det i vedlegg I er fastsatt spesifikke prøvetakingsfrekvenser, som i så tilfelle fastsetter at prøvetakingsfrekvensen skal være minst som fastsatt i vedlegg I. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal treffe en slik beslutning innenfor rammen av framgangsmåtene basert på HACCP-prinsippene og god hygienepraksis, idet det tas hensyn til bruksanvisningene for næringsmidlene.
Prøvetakingsfrekvensen kan tilpasses næringsmiddelforetakenes karakter og størrelse, forutsatt at næringsmiddeltryggheten ivaretas.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no