Produsenten må sjekke spekepølse for salmonella
Spekepølse er ment å spises som den er uten videre behandling som fjerner risikoen for salmonella.
- Avgjort dato
- Saksnummer
- 2025/57892
- Resultat
- Ikke medhold
Bakgrunn
Spekeprosessen kan redusere antall salmonellabakterier, men prosessen vil ikke kunne fjerne risikoen for salmonella i sluttproduktet. Eventuell tilstedeværelse av salmonella i råvarene vil ikke bli fjernet under spekeprosessen. Spekepølse spises uten koking, steking eller annen tilberedning.
Vurdering
Forordning om mikrobiologiske kriterier omfatter kriterier for næringsmiddeltrygghet. Det er krav om å analysere kjøttprodukter som skal spises rå for salmonella, med mindre fremstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner risikoen for salmonella. Vi anser at spekepølse er et produkt som «skal spise rå», siden produktet ikke skal gjennomgå en behandling som vil fjerne salmonella. Danske myndigheter har tatt med spekepølse som eksempel på produkter som kommer inn under denne kategorien (1.8 i vedlegg I i forordning om mikrobiologiske kriterier).
Virksomheten har ikke fremlagt dokumentasjon på at det ikke er salmonella i råvaren.
Klagesaksenheten vurderer at framstillingsprosessen med speking av kjøttprodukt og sammensetning av spekepølser ikke fjerner risikoen for salmonella i sluttproduktet.
Klagesaksenheten vurderer derfor at produktet er omfattet av prøvetaking av salmonella gitt i forordning om mikrobiologiske kriterier. Virksomheten må fastsette frekvensen for denne prøvetakingen basert på en risikovurdering.
Konklusjon
Klagesaksenheten opprettholder vedtaket.