Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019

Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. Prøvene som er analysert utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden salat og krydderurter som o... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/smittestoffer_i_salat_og_krydderurter_20172019.41358 Publisert 09.12.2020 | Sist endret 24.05.2022

Mikrobiologisk kontroll av pasteuriserte og upasteuriserte melkeprodukter, 2018

Den mikrobiologiske kvaliteten var generelt god for de 189 melkeprodukter på det norske markedet som Mattilsynet undersøkte i 2018. Likevel ser vi at det er mikrobiologiske utfordringer i tilknytning til upasteuriserte melkeproduk... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/melk_og_meieriprodukter/mikrobiologisk_kontroll_av_pasteuriserte_og_upasteuriserte_melkeprodukter_2018.41066 Publisert 18.11.2020 | Sist endret 18.11.2020

Tilsynsprogrammet for skjell 2019

Skjell langs norskekysten har lave konsentrasjoner av E. coli, tungmetaller og andre uønskede stoffer. Det viser resultatene fra den årlige overvåkingen av bakterier og miljøgifter i skjell fra produksjonsområder og skjellprøver t... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/skjell_mat/tilsynsprogrammet_for_skjell_2019.40663 Publisert 20.10.2020 | Sist endret 27.10.2020

Revidert risikovurdering av D-ribose i kosttilskudd

VKM har publisert en revidert versjon av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd fra 2016. Hva undersøkte VKM:VKM har revurdert sin sikovurdering av D-ribose i kosttilskudd. Risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd er en... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/revidert_risikovurdering_av_dribose_i_kosttilskudd.40594 Publisert 06.10.2020 | Sist endret 10.08.2021

Antimikrobiell resistens i avløpsslam og avløpsvann

VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) har på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet gjennomført en risikovurdering av overlevelse av antimikrobiell resistens (AMR) i avløpsrenseanlegg, i effluenten som slippes ut i natur... https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/gjodsel_jord_og_dyrkingsmedier/organisk_gjodsel_jordforbedringsmidler_og_dyrkningsmedier/antimikrobiell_resistens_i_avlopsslam_og_avlopsvann.40543 Publisert 01.10.2020 | Sist endret 06.10.2020

Tilsyn med matkontaktmaterialer 2019

Mattilsynet gjennomførte i 2019 et nasjonalt tilsynsprosjekt, «Tilsyn med matkontaktmaterialer». Målene for prosjektet var blant annet økt kompetanse og bedre regelverksetterlevelse i virksomheter som importerer, samhandler, produ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/tilsyn_med_matkontaktmaterialer_2019.40480 Publisert 25.09.2020 | Sist endret 12.10.2022

Radioaktivitet i mat – resultater fra Mattilsynets overvåkingen av næringsmidler i 2019

Mattilsynets nåværende overvåkings- og kartleggingsprogram (OK-program) for radioaktivt cesium i næringsmidler startet 2016. Denne rapporten sammenstiller resultatene fra overvåkningsprogrammet for mat og vannprøver tatt i 2019.  ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/radioaktivitet/radioaktivitet_i_mat__resultater_fra_mattilsynets_overvaakingen_av_naeringsmidler_i_2019.40401 Publisert 18.09.2020 | Sist endret 18.09.2020

EFSA risikovurderinger - sykdomsfremkallende mikroorganismer i frukt, bær og grønnsaker

EFSA (European Food Safety Authority) publiserte i april 2020 en risikovurdering knyttet til Listeria monocytogenes i fryste frukt og grønnsaker som blancheres før innfrysing. Risikovurderingen ble laget som en følge av et større ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/efsa_risikovurderinger__sykdomsfremkallende_mikroorganismer_i_frukt_baer_og_gronnsaker.40362 Publisert 14.09.2020 | Sist endret 17.09.2020

Miljøgifter i fisk 2019 - marine oljer

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2019» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at ingen av oljene oversteg grenseverdiene i Norge og EU for noen av de uønskede stoffene. Hva ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2019__marine_oljer.40098 Publisert 19.08.2020 | Sist endret 19.08.2020

Årsrapport 2019: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2019 ble 13 725 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i Overvåkningsprogram for legemidler, ulovlige stoffer og miljøgifter i oppdrettsfisk. Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2019_medisinrester_i_oppdrettsfisk.40077 Publisert 18.08.2020 | Sist endret 18.08.2020

Fremmedstoffer i villfisk 2016-2018: rødspette, breiflabb og lyr

Overvåkningsprogrammet «Fremmedstoffer i villfisk med vekt på kystnære farvann» har i over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i rødspette, breiflabb og lyr. Resultatene fra kartleggingen viste at det i fileten ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/fremmedstoffer_i_villfisk_20162018_rodspette_breiflabb_og_lyr.39644 Publisert 26.06.2020 | Sist endret 26.06.2020

Analyser av akrylamid i potetchips 2020

Mattilsynet har fått analysert akrylamidinnholdet i utvalgte potetchipsprodukter på det norske markedet. Produktene er fra tre av de større produsentene i Norge. Hva undersøkte vi? Utvalgte potetchipsprodukter Tidsrom:2020Hva let... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/prosessfremkalte_stoffer/akrylamid/analyser_av_akrylamid_i_potetchips_2020.39617 Publisert 25.06.2020 | Sist endret 25.06.2020

Risikovurdering av Giardia og Cryptosporidium i norsk drikkevann

Vitenskapskomiteen for mat og miljø har supplert en risikovurdering for parasittene Giardia og Cryoptosporidium fra 2009. Rapporten er oppdatert med lettfattelig informasjon, blant annet om hvordan man fjerner parasi... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/drikkevannshensyn/risikovurdering_av_giardia_og_cryptosporidium_i_norsk_drikkevann.39551 Publisert 19.06.2020 | Sist endret 14.07.2020

Merkesjekken 2019 - Frukt, bær og grønnsaker, inkludert matpoteter

Mattilsynet har vurdert merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, og matpoteter. Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter. 34 % av produktene hadde mindre eller større feil i ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/merkesjekken_2019__frukt_baer_og_gronnsaker_inkludert_matpoteter.39487 Publisert 15.06.2020 | Sist endret 15.06.2020

Veterinær grensekontroll sjømat 2019

I 2019 ble 129 stikkprøver av sjømat fra land utenfor EU/EØS undersøkt for fremmedstoff, bakterier, antibiotikaresistens og matsminke i overvåkingsprogrammet Veterinær grensekontroll sjømat. Hva undersøkte vi? Importert sjømat fra... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/veterinaer_grensekontroll_sjomat_2019.39333 Publisert 03.06.2020 | Sist endret 03.06.2020

Overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin 2019

Mattilsynet har gjennomført overvåking av rester fra antibakterielle midler i slakt av storfe, småfe og svin. Av 641 gjennomførte nyreprøver, ble det funnet rester i syv prøver. Mattilsynet vurderer at disse overskridelsene ikke u... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_rester_fra_antibakterielle_midler_i_slakt_av_storfe_smaafe_og_svin_2019.39315 Publisert 02.06.2020 | Sist endret 02.06.2020

Nytte- og risikovurdering av jodberikning med hovedvekt på tilsetning av jod til salt

På oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet har VKM vurdert inntaket av jod samt effekten av ulike berikningscenarioer for jodinntaket i både den generelle befolkningen og i utsatte grupper. Berikningscenarioene omhandler vurd... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/tilsatte_stoffer/tilsatte_vitaminer_mineraler_og_andre_stoffer/nytte_og_risikovurdering_av_jodberikning_med_hovedvekt_paa_tilsetning_av_jod_til_salt.39267 Publisert 26.05.2020 | Sist endret 26.05.2020

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2019

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2019. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2019.39226 Publisert 20.05.2020 | Sist endret 20.05.2020

Radioaktivitet i norsk mat - resultater fra overvåkningen av næringsmidler 2016-2018

Mattilsynets nåværende overvåkings- og kartleggingsprogram (OK-program) for radioaktivitet i næringsmidler startet 2016. Denne rapporten sammenstiller resultatene fra overvåkningsprogrammet fra mat og vannprøver tatt i årene 2016-... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/radioaktivitet/radioaktivitet_i_norsk_mat__resultater_fra_overvaakningen_av_naeringsmidler_20162018.39198 Publisert 19.05.2020 | Sist endret 19.05.2020

Miljøgifter i fisk 2020: Fremmedstoffer i vanlig uer og snabeluer fra norske farvann

Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2016-2018» har over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i snabeluer og vanlig uer. Fiskeprøvene ble tatt i Norskehavet og Barentshavet. Nivået av fremmeds... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2020_fremmedstoffer_i_vanlig_uer_og_snabeluer_fra_norske_farvann.38369 Publisert 06.04.2020 | Sist endret 06.05.2020