Nyheter
Kunngjøringer
Analyser av melaminprodukter
Mattilsynet har analysert servise av melaminplast for migrasjon av formaldehyd og melamin. For to av produktene var nivåene for høye. Disse produktene har Mattilsynet fulgt opp og skal ikke være på markedet lenger. Hva undersøkte ... Publisert 10.06.2021 | Sist endret 20.10.2022Årsrapport 2020: Medisinrester i oppdrettsfisk
I 2020 ble 13 845 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige legemidler, lovlige legemidler og miljøgifter i overvåkningsprogram for i oppdrettsfisk. Det var ingen funn av ulovlige legemidler eller overskridelser av EUs grenseverdier. H... Publisert 21.10.2021 | Sist endret 21.10.2021Overvåkingsprogram 2020 – Overvåkning og kontroll med Salmonella i levende dyr, ferskt kjøtt og egg
Mattilsynet har siden 1995 gjennomført overvåkingsprogram for Salmonella hos levende dyr (storfe, svin og fjørfe), ferskt kjøtt og egg. Programmet dokumenterer at forekomsten er svært lav i forhold til de fleste andre land. Hva un... Publisert 28.04.2021 | Sist endret 29.04.2021Risikorangering av smittestoffer i næringsmidler som grunnlag for Mattilsynets overvåking
På oppdrag fra Mattilsynet har VKM rangert 20 utvalgte mat- og vannbårne smittestoffer som kan være negative for folkehelsen og identifisert hvilke matvarer vi finner smittestoffene i. Hva undersøkte VKM? VKM rangerte risiko ut f... Publisert 09.06.2021 | Sist endret 09.06.2021Program for kartlegging av antibakteriell resistens hos bakterier i dyr, fôr og mat - NORM-VET 2020
Antibakteriell resistens er en global trussel mot helse og velferd hos mennesker og dyr. Resistens reduserer effekten av antibakterielle midler som vi bruker i behandlingen av bakterielle sykdommer. Det er viktig å begrense spredn... Publisert 25.10.2021 | Sist endret 25.10.2021Miljøgifter i fisk 2020 - marine oljer
Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2020» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at én av oljene oversteg grenseverdiene for dioksiner og dioksinlignende PCB. Hva undersøkte vi... Publisert 17.09.2021 | Sist endret 27.09.2021Kontroll av salmonella i tørkede produkter 2020
I Mattilsynets kontroll ble det ikke funnet Salmonella i prøver av krydder, tørket bær, frukt- og nøtteblandinger, melkepulver og morsmelkerstatninger tatt ut på det norske markedet. Overvåkingsprogram er et tiltak som Mattilsyne... Publisert 08.06.2021 | Sist endret 08.06.2021Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2020
Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler. I 2020 ble det analysert 1107 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer i overvåkingsprogrammet. Det var to funn over grenseverdi i ... Publisert 17.06.2021 | Sist endret 31.10.2022Vurdering av cyanobakterier og cyanotoksiner i drikkevann
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) samlet kunnskap om cyanobakterier i norske drikkevannskilder. Rapporten peker på tilførsel av næringssalter som en hovedutfordring, og gir gode råd til vannv... Publisert 24.06.2021 | Sist endret 24.06.2021Analyser av næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner i kornprodukter 2021
Havforskningsinstituttet (HI) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner i kornprodukter. Formålet til prosjektet «Analyser av næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner i ko... Publisert 23.09.2021 | Sist endret 05.01.2023Sykdomsfremkallende Yersinia enterocolitica i svinekjøttprodukter - 2019
Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet analysert til sammen 152 prøver av kvernet svinekjøtt og svinekjøttdeig for Yersinia enterocolitica, en bakterie der noen varianter er i stand til å forårsake sykdom hos menneske... Publisert 29.04.2021 | Sist endret 22.02.2022Veterinær grensekontroll sjømat 2020
I 2020 ble 91 stikkprøver av sjømat fra land utenfor EU/EØS undersøkt for fremmedstoff, bakterier, antibiotikaresistens og matsminke i overvåkingsprogrammet Veterinær grensekontroll sjømat. Mesteparten av sjømaten som ble importer... Publisert 11.08.2021 | Sist endret 11.08.2021Berikning av mat - oppdatering av modell
På oppdrag fra Mattilsynet har VKM vurdert hvilke mengder vitaminer og mineraler som kan tilsettes mat og drikke uten at dette har negative helsemessige konsekvenser. Hva undersøkte VKM? Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) h... Publisert 17.06.2021 | Sist endret 17.06.2021Merkesjekken 2020 - Barnemat
Mattilsynet har vurdert merking av 13 produkter til barn, som blant annet tørket frukt og snacks. Dette er vanlig mat som markedsføres mot barn. Sammensetning og merking av denne type produkter er ikke regulert i barnematforskrift... Publisert 25.03.2021 | Sist endret 25.03.2021Tilsyn med listeriatiltak i lakseslakteri 2021
Mattilsynet gjennomførte i 2021 ein tilsynskampanje der verksemder og fartøy som slaktar laksefisk vart kontrollert for tiltak og rutinar for å førebygge at fisken blir forureina med listeriabakterien. Kva er undersøkt? 63 verks... Publisert 30.11.2021 | Sist endret 30.11.2021Overvakingsprogram 2021: Listeria i lakseslakteri og på laksefisk
Mattilsynet har tatt listeriaprøvar frå 60 slakteri som Havforskningsinstituttet har analysert. Resultata viser at Listeria er til stades i både produksjonsmiljø og på fisk i enkelte lakseslakteri. Overvåkingsprogram er et tiltak ... Publisert 30.11.2021 | Sist endret 30.11.2021
Vis meg kunngjøringer etter tema
Vis meg kunngjøringer etter dato