Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Risikovurdering av tungmetaller og arsen i gjødselvarer og jord

Risikovurderingen til VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) viser at bruk av gjødselvarer som inneholder tungmetaller og arsen kan føre til at vi over tid får mer av slike stoffer i næringskjeden. Økning av arsen, kadmium, bly... https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/gjodsel_jord_og_dyrkingsmedier/organisk_gjodsel_jordforbedringsmidler_og_dyrkningsmedier/risikovurdering_av__tungmetaller_og_arsen_i_gjodselvarer_og_jord.46625 Publisert 25.04.2022 | Sist endret 25.04.2022

Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2021

Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler. I 2021 ble det analysert 1107 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer i overvåkingsprogrammet. I tillegg ble det analysert 119 prø... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/rester_av_plantevernmidler_i_naeringsmidler_2021.48327 Publisert 31.10.2022 | Sist endret 31.10.2022

Sjømatprodusenter som er godkjent i Kina, må søke om regodkjenning så fort som mulig og innen 31.12.2022

Godkjenningen til norske sjømatprodusenter som er godkjent i Kina, utløper 31. Mars 2023. Kinesiske myndigheter krever at virksomheter søker om regodkjenning 3 til 6 måneder før godkjenningen deres utløper. Hvis ikke, blir godkjen... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/eksport_utenfor_EU_EOS/eksport_av_fisk_av_sjomat/sjomatprodusenter_som_er_godkjent_i_kina_maa_soke_om_regodkjenning_saa_fort_som_mulig_og_innen_31122022.48808 Publisert 19.12.2022 | Sist endret 19.12.2022

Kommende endring av reglene om import av frukt, grønnsaker og nøtter fra tredjestater

Forslag til endringer i vedleggene til forordning (EU) 2019/1793 om importkontroll av ikke animalske produkter har blitt vedtatt i EU. Det gjøres endringer til vedlegg I og II, der kontrollfrekvenser justeres, produkter fjernes fr... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/import_av_mat/kommersiell_import_av_mat/kommende_endring_av_reglene_om_import_av_frukt_gronnsaker_og_notter_fra_tredjestater.48573 Publisert 09.12.2022 | Sist endret 09.12.2022

Endringer i regelverk for plantevernmiddelrester

Mattilsynet fastsatte 12. desember 2022 forskrift om endring i forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer. EU-forordningene 2022/78 og 2022/566 fastsettes i norsk regelverk.Forordning 2022/78 endrer grens... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/endringer_i_regelverk_for_plantevernmiddelrester.48605 Publisert 13.12.2022 | Sist endret 13.12.2022

Kunnskapsbase - et verktøy for å prioritere overvåkning av uønskede kjemiske stoffer i mat

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) laget en kunnskapsbase med oversikt over matvaregrupper og hvilke kjemiske stoffer som er relevante for overvåking, og som kan utgjøre en helserisiko. Hva un... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/kunnskapsbase__et_verktoy_for_aa_prioritere_overvaakning_av_uonskede_kjemiske_stoffer_i_mat.47155 Publisert 10.06.2022 | Sist endret 10.06.2022

Kombinasjonseffekter av plantevernmiddelrester i mat

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert kombinasjonseffekter der det er påvist mange forskjellige plantevernmidler i samme prøve samtidig som alle funn er under grenseverdien (MRL). Dette g... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/kombinasjonseffekter_av_plantevernmiddelrester_i_mat.47293 Publisert 24.06.2022 | Sist endret 27.06.2022

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2021

En rekke planter produserer giftstoffer (plantetoksiner) som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere. Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker, både i form av akutte forgiftninger o... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/biologiske_gifter/planteforbindelser/analyser_av_plantetoksiner_i_naeringsmidler_i_2021.48002 Publisert 15.09.2022 | Sist endret 16.09.2022

Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker 2021

Havforskningsinstituttet (HI) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, prosessfremkalte stoffer og mykotoksiner i 25 plantebaserte middagsretter og drikker. Formålet til prosjektet er å fre... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/analyser_av_naeringsstoffer_og_uonskede_stoffer_i_plantebaserte_middagsprodukter_og_drikker_2021.45515 Publisert 19.01.2022 | Sist endret 05.01.2023

Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt 2022

På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet (HI) utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, uønskede- og prosessfremkalte stoffer i 34 matvarer fra dagligvarehandelen. Formålet til prosjektet var å fremskaffe nær... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/analyser_av_naeringsstoffer_og_uonskede_stoffer_i_vegan_og_fiskepaalegg_tran_pepperoni_og_torket_frukt_2022.48191 Publisert 18.10.2022 | Sist endret 18.10.2022

Analyser av Patogene Escherichia coli i spekepølser 2022

Veterinærinstituttet har på oppdrag for Mattilsynet undersøkt 137 norske spekepølser for sykdomsfremkallende E. coli-bakterier (STEC). Det var et funn av slike bakterier, men denne typen gir vanligvis ikke alvorlig sykdom hos menn... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/ecoli/analyser_av_patogene_escherichia_coli_i_spekepolser_2022.46293 Publisert 28.03.2022 | Sist endret 28.03.2022

Årsrapport 2021: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2021 ble 13 930 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige legemidler, lovlige legemidler og miljøgifter i overvåkningsprogram for i oppdrettsfisk. Det var ingen funn av ulovlige legemidler eller overskridelser av EUs grenseverdier. H... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2021_medisinrester_i_oppdrettsfisk.47898 Publisert 01.09.2022 | Sist endret 01.09.2022

Sertifikatet klart og sjømateksport til det indonesiske markedet kan starte opp igjen

Mattilsynet signerte i begynnelsen av oktober en avtale med indonesiske myndigheter som gjør det mulig å eksportere norsk sjømat til Indonesia. Nå er det nye sertifikatet klart. Det betyr at eksport av norsk sjømat til Indonesias ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/eksport_utenfor_EU_EOS/eksport_av_fisk_av_sjomat/sertifikatet_klart_og_sjomateksport_til_det_indonesiske_markedet_kan_starte_opp_igjen.48340 Publisert 01.11.2022 | Sist endret 01.11.2022

Til matprodusenter: Om forsyningsproblemer og matmerking som følge av krigen i Ukraina

Flere matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på enkelte råvarer/innsatsvarer som følge av krigen i Ukraina. Dette skaper utfordringer med hensyn til emballasje og korrekt merking av ingredienser. Mattilsynet forstår at situ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/til_matprodusenter_om_forsyningsproblemer_og_matmerking_som_folge_av_krigen_i_ukraina.46098 Publisert 11.03.2022 | Sist endret 13.05.2022

Videreføring av kontroll med beskyttelse av vanntilsigsområder og råvannskilder i 2023

Mattilsynet gjennomførte tilsyn med vannverkseiers beskyttelsestiltak for vanntilsigsområder og råvannskilder i 2022, dette tilsynet videreføres i 2023. Vannverkseierne skal ha utarbeidet en farekartlegging for denne delen av vann... https://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/videreforing_av_kontroll_med_beskyttelse_av_vanntilsigsomraader_og_raavannskilder_i_2023.45366 Publisert 05.01.2022 | Sist endret 20.01.2023

Smittestoffer i sukkererter og vasket salat 2021

Sukkererter og vasket salat på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. De analyserte prøvene utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden sukkererter og vasket sa... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/smittestoffer_i_sukkererter_og_vasket_salat_2021.48287 Publisert 27.10.2022 | Sist endret 31.10.2022

Nytt helsesertifikat for eksport av sjømat til Serbia

I august 2022 opplyste myndighetene i Serbia om at helsesertifikatet for eksport av sjømat til Serbia ikke lenger var gyldig, og eksporten stoppet opp. Mattilsynet forhandlet frem et nytt helsesertifikat med serbiske myndigheter. ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/eksport_utenfor_EU_EOS/eksport_av_fisk_av_sjomat/nytt_helsesertifikat_for_eksport_av_sjomat_til_serbia.48553 Publisert 08.12.2022 | Sist endret 08.12.2022

Nasjonalt tilsyn med drikkevannsbasseng i 2021

I 2021 kontrollerte Mattilsynet drikkevannsbassengene hos 566 vannverkseiere. Blant 1 013 kontrollerte vannforsyningssystemer fant vi avvik hos 390. Vi fant flest mangler i farekartleggingen og planene for kontroll og vedlikehold... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/tilsyn_med_drikkevann/nasjonalt_tilsyn_med_drikkevannsbasseng_i_2021.46736 Publisert 05.05.2022 | Sist endret 06.05.2022

Analyser av melaminprodukter i 2021

Mattilsynet har analysert servise av melaminplast for migrasjon av formaldehyd og melamin. For ett av produktene var nivåene for høye. Dette produktet har Mattilsynet fulgt opp og skal ikke være på markedet lenger. Se sammendraget... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/analyser_av_melaminprodukter_i_2021.48862 Publisert 22.12.2022 | Sist endret 22.12.2022

Kartlegging av uønskede stoffer i mat

Mattilsynet har utført en kartlegging av prosessfremkalte stoffer, mykotoksiner og tungmetaller i 106 matvarer fra dagligvarehandelen. Mattilsynet ønsker å kartlegge enkelte uønskede stoffer i matvarer vi spiser mye av. Kartleggin... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/prosessfremkalte_stoffer/kartlegging_av_uonskede_stoffer_i_mat.48613 Publisert 15.12.2022 | Sist endret 15.12.2022