Nyheter
Kunngjøringer
Antibiotikaresistens er et lite problem i Norge – men trusselen vokser globalt
Hvert år tar Mattilsynet flere tusen prøver av mat, dyr, fisk, omgivelser, vann og fôr. En av de tingene vi leter etter er antibiotikaresistente bakterier. Årets oppsummering viser få funn i Norge, men problemet vokser internasjon... Publisert 05.09.2022 | Sist endret 08.06.2023Nasjonalt tilsyn med drikkevannsbasseng i 2021
I 2021 kontrollerte Mattilsynet drikkevannsbassengene hos 566 vannverkseiere. Blant 1 013 kontrollerte vannforsyningssystemer fant vi avvik hos 390. Vi fant flest mangler i farekartleggingen og planene for kontroll og vedlikehold... Publisert 05.05.2022 | Sist endret 06.05.2022Kartlegging av uønskede stoffer i mat
Mattilsynet har utført en kartlegging av prosessfremkalte stoffer, mykotoksiner og tungmetaller i 106 matvarer fra dagligvarehandelen. Mattilsynet ønsker å kartlegge enkelte uønskede stoffer i matvarer vi spiser mye av. Kartleggin... Publisert 15.12.2022 | Sist endret 15.12.2022Kunnskapsbase - et verktøy for å prioritere overvåkning av uønskede kjemiske stoffer i mat
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) laget en kunnskapsbase med oversikt over matvaregrupper og hvilke kjemiske stoffer som er relevante for overvåking, og som kan utgjøre en helserisiko. Hva un... Publisert 10.06.2022 | Sist endret 10.06.2022Nasjonalt tilsynsprosjekt 2020: Ulovlige påstander om kosttilskudd
Mattilsynet har gjennomført et nasjonalt tilsynsprosjekt for å sjekke bruken av medisinske påstander og ulovlig bruk av helsepåstander på kosttilskudd Hva undersøkte vi?50 produkter fra 45 virksomheter. Kosttilskuddene ble kjøpt i... Publisert 17.02.2022 | Sist endret 17.02.2022Videreføring av kontroll med beskyttelse av vanntilsigsområder og råvannskilder i 2023
Mattilsynet gjennomførte tilsyn med vannverkseiers beskyttelsestiltak for vanntilsigsområder og råvannskilder i 2022, dette tilsynet videreføres i 2023. Vannverkseierne skal ha utarbeidet en farekartlegging for denne delen av vann... Publisert 05.01.2022 | Sist endret 20.01.2023Kombinasjonseffekter av plantevernmiddelrester i mat
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert kombinasjonseffekter der det er påvist mange forskjellige plantevernmidler i samme prøve samtidig som alle funn er under grenseverdien (MRL). Dette g... Publisert 24.06.2022 | Sist endret 27.06.2022Risikovurdering av tungmetaller og arsen i gjødselvarer og jord
Risikovurderingen til VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) viser at bruk av gjødselvarer som inneholder tungmetaller og arsen kan føre til at vi over tid får mer av slike stoffer i næringskjeden. Økning av arsen, kadmium, bly... Publisert 25.04.2022 | Sist endret 25.04.2022Tilsyn med innlandsfisk 2021
I 2021 gjennomførte Mattilsynet tilsyn med 53 rakfiskprodusenter og virksomheter som bruker innlandsfisk som råvare. Tilsynet viste at produsentene har gode rutiner som ivaretar produksjon av trygge produkter. Hva er undersøkt?53... Publisert 01.03.2022 | Sist endret 01.03.2022Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2021
En rekke planter produserer giftstoffer (plantetoksiner) som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere. Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker, både i form av akutte forgiftninger o... Publisert 15.09.2022 | Sist endret 16.09.2022Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker 2021
Havforskningsinstituttet (HI) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, prosessfremkalte stoffer og mykotoksiner i 25 plantebaserte middagsretter og drikker. Formålet til prosjektet er å fre... Publisert 19.01.2022 | Sist endret 05.01.2023Helseovervåkning av villsvin i 2021
Villsvinhelseovervåkning for 2018 ble initiert og gjennomført av Veterinærinstituttet, og fra 2019 reetablert som et løpende overvåkningsprogram i regi av Mattilsynet for å øke kunnskapen om forekomst av patogene mikroorganismer m... Publisert 13.10.2022 | Sist endret 13.10.2022Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt 2022
På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet (HI) utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, uønskede- og prosessfremkalte stoffer i 34 matvarer fra dagligvarehandelen. Formålet til prosjektet var å fremskaffe nær... Publisert 18.10.2022 | Sist endret 18.10.2022Miljøgifter i fisk 2021 - marine oljer
Overvåkningsprogrammet «Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2021» undersøkte ti marine oljer som brukes som kosttilskudd. Analysene viste at én av oljene oversteg grenseverdiene for dioksiner og dioksinlignende PCB. Hva undersøkte vi... Publisert 06.09.2022 | Sist endret 06.09.2022Smittestoffer i sukkererter og vasket salat 2021
Sukkererter og vasket salat på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram. De analyserte prøvene utgjør imidlertid en liten andel av den totale mengden sukkererter og vasket sa... Publisert 27.10.2022 | Sist endret 31.10.2022Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2021
Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler. I 2021 ble det analysert 1107 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer i overvåkingsprogrammet. I tillegg ble det analysert 119 prø... Publisert 31.10.2022 | Sist endret 31.10.2022Tilsynsprogrammet for algetoksiner i skjell 2021
Det ble generelt påvist mindre giftige skjell under covid-19 årene 2020 og 2021 enn de tre foregående årene. Vi kan ikke slå fast om det skyldes færre prøver eller mindre oppblomstring av giftige algeplankton.I 2021 ble det tatt u... Publisert 09.11.2022 | Sist endret 09.11.2022Analyser av Patogene Escherichia coli i spekepølser 2022
Veterinærinstituttet har på oppdrag for Mattilsynet undersøkt 137 norske spekepølser for sykdomsfremkallende E. coli-bakterier (STEC). Det var et funn av slike bakterier, men denne typen gir vanligvis ikke alvorlig sykdom hos menn... Publisert 28.03.2022 | Sist endret 28.03.2022Til matprodusenter: Om forsyningsproblemer og matmerking som følge av krigen i Ukraina
Flere matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på enkelte råvarer/innsatsvarer som følge av krigen i Ukraina. Dette skaper utfordringer med hensyn til emballasje og korrekt merking av ingredienser. Mattilsynet forstår at situ... Publisert 11.03.2022 | Sist endret 13.05.2022Årsrapport 2021: Medisinrester i oppdrettsfisk
I 2021 ble 13 930 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige legemidler, lovlige legemidler og miljøgifter i overvåkningsprogram for i oppdrettsfisk. Det var ingen funn av ulovlige legemidler eller overskridelser av EUs grenseverdier. H... Publisert 01.09.2022 | Sist endret 01.09.2022
Vis meg kunngjøringer etter tema
Vis meg kunngjøringer etter dato