Nyheter
Kunngjøringer
Import av ikke-animalske risikoprodukter – nå kan du søke om utpeking av kontrollsted
Da ny kontrollforordning (forordning (EU) 2017/625) ble implementert våren 2020, kom det flere endringer rundt systemet for import av grensekontrollpliktige ikke-animalske risikoprodukter. Blant annet er det åpnet for at hver enke... Publisert 26.07.2022 | Sist endret 26.07.2022Ending av reglene om import av frukt, grønnsaker og nøtter fra tredjestater
30. juni 2022 fastsatte Mattilsynet endringer i reglene for importkontroll av ikke animalske produkter fra tredjestater. Forordning (EU) 2022/913 gjør flere endringer til forordning (EU) 2019/1793, blant annet justeres kontrollfre... Publisert 01.07.2022 | Sist endret 01.07.2022Kontroll av økologiske produkter - unntak fra kontroll ved grensekontrollstasjoner
Ikke-animalske økologiske produkter og karens produkter omfattet av kontrollreglene for ikke-animalske produkter (forordning (EU) 2019/1793) kan kontrolleres ved kontrollsteder. Videre kan økologiske produkter som ikke er omfattet... Publisert 27.06.2022 | Sist endret 11.08.2022Kombinasjonseffekter av plantevernmiddelrester i mat
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert kombinasjonseffekter der det er påvist mange forskjellige plantevernmidler i samme prøve samtidig som alle funn er under grenseverdien (MRL). Dette g... Publisert 24.06.2022 | Sist endret 27.06.2022Endring i listen over animalske produkter som skal kontrolleres ved en grensekontrollstasjon ved import til EØS-området
Sukkervarer som inneholder animalske produkter og ekstrakter som inneholder animalske bestanddeler må nå kontrolleres. Endringene trer i kraft straks. Den 2. juni 2022 fastsatte Mattilsynet en forskrift som gjennomfører forordning... Publisert 20.06.2022 | Sist endret 20.06.2022Ny eksportløsning for generell engelsk helsesertifikat i drift fra mandag, 20. juni
Fra mandag, 20.juni kan alle eksportører og speditører som vil ta i bruk Mattilsynets nye løsning for søknad om generell engelsk helsesertifikat for sjømat 2.1.23 uten erklæringer. Eksportløsningen gir umiddelbart etter innsending... Publisert 20.06.2022 | Sist endret 20.06.2022Kunnskapsbase - et verktøy for å prioritere overvåkning av uønskede kjemiske stoffer i mat
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) laget en kunnskapsbase med oversikt over matvaregrupper og hvilke kjemiske stoffer som er relevante for overvåking, og som kan utgjøre en helserisiko. Hva un... Publisert 10.06.2022 | Sist endret 10.06.2022Nasjonalt tilsyn med drikkevannsbasseng i 2021
I 2021 kontrollerte Mattilsynet drikkevannsbassengene hos 566 vannverkseiere. Blant 1 013 kontrollerte vannforsyningssystemer fant vi avvik hos 390. Vi fant flest mangler i farekartleggingen og planene for kontroll og vedlikehold... Publisert 05.05.2022 | Sist endret 06.05.2022Risikovurdering av tungmetaller og arsen i gjødselvarer og jord
Risikovurderingen til VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø) viser at bruk av gjødselvarer som inneholder tungmetaller og arsen kan føre til at vi over tid får mer av slike stoffer i næringskjeden. Økning av arsen, kadmium, bly... Publisert 25.04.2022 | Sist endret 25.04.2022Digital systemrevisjon av animalske virksomheter i 2022
Mattilsynet vil i 2022 gjennomføre digitale systemrevisjoner hos animalske virksomheter, som slakteri, viltbehandlingsanlegg, meieri, egg og kjøttforedlingsvirksomheter inkl. nedskjæring, kvernet kjøtt, tilberedt kjøtt, MUK og spi... Publisert 07.04.2022 | Sist endret 07.04.2022Tilsyn i registrerte virksomheter som produserer spiseferdig mat eller lett bedervelige næringsmidler i 2022
Mattilsynet vil i 2022 gjennomføre fysiske tilsyn hos registrerte virksomheter som produserer spiseferdig mat eller lett bedervelige næringsmidler. Eksempel på slike produksjonsvirksomheter er produsenter av bagetter/smørbrød, sal... Publisert 31.03.2022 | Sist endret 31.03.2022Analyser av Patogene Escherichia coli i spekepølser 2022
Veterinærinstituttet har på oppdrag for Mattilsynet undersøkt 137 norske spekepølser for sykdomsfremkallende E. coli-bakterier (STEC). Det var et funn av slike bakterier, men denne typen gir vanligvis ikke alvorlig sykdom hos menn... Publisert 28.03.2022 | Sist endret 28.03.2022Til matprodusenter: Om forsyningsproblemer og matmerking som følge av krigen i Ukraina
Flere matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på enkelte råvarer/innsatsvarer som følge av krigen i Ukraina. Dette skaper utfordringer med hensyn til emballasje og korrekt merking av ingredienser. Mattilsynet forstår at situ... Publisert 11.03.2022 | Sist endret 13.05.2022Tilsyn med innlandsfisk 2021
I 2021 gjennomførte Mattilsynet tilsyn med 53 rakfiskprodusenter og virksomheter som bruker innlandsfisk som råvare. Tilsynet viste at produsentene har gode rutiner som ivaretar produksjon av trygge produkter. Hva er undersøkt?53... Publisert 01.03.2022 | Sist endret 01.03.2022Tilsyn med næringsmiddelimportører i 2022
I 2022 vil Mattilsynet prioritere tilsyn med virksomheter som importerer grensekontrollpliktige næringsmidler og importører av kjøtt av storfe og svin fra eller via EU/EØS. Vi vil fortsatt tilby egen veiledning til nye næringsmidd... Publisert 28.02.2022 | Sist endret 19.07.2022Nasjonalt tilsynsprosjekt 2020: Ulovlige påstander om kosttilskudd
Mattilsynet har gjennomført et nasjonalt tilsynsprosjekt for å sjekke bruken av medisinske påstander og ulovlig bruk av helsepåstander på kosttilskudd Hva undersøkte vi?50 produkter fra 45 virksomheter. Kosttilskuddene ble kjøpt i... Publisert 17.02.2022 | Sist endret 17.02.2022Tilsyn med institusjonskjøkken i 2022
I 2022 vil Mattilsynet gi veiledning og føre tilsyn med kjøkken som produserer mat til beboere i helseinstitusjon og til hjemmeboende eldre. Vi skal gi informasjon om regelverkskrav som er viktige å følge for å produsere trygg mat... Publisert 11.02.2022 | Sist endret 17.02.2022Tilsyn med sjømatområdet i 2022
Mattilsynets tilsyn med sjømat vil i 2022 rette seg mot hygienekrav og styringssystem basert på HACCP. Vi vil også se på sporbarhet, tilbaketrekking og identifikasjonsmerking. Fiskefartøy vil fortsatt bli inspisert i aktuelle seso... Publisert 31.01.2022 | Sist endret 22.03.2022Smilefjestilsyn i 2022
Smilefjestilsyn gjennomføres på restauranter, kafeer og lignende serveringssteder. Ordningen er laget for at publikum skal kunne gjøre seg kjent med resultatet av Mattilsynets tilsyn før de velger spisested. Dette ser vi etterSmil... Publisert 28.01.2022 | Sist endret 17.02.2022Tilsyn med leverandører og produsenter av tilsetningsstoffer og tilsetningsstoffblandinger i 2022
I 2022 vil Mattilsynet føre et særskilt tilsyn med etterlevelse av kravet til spesifikasjoner på renhet og identitet for produktgruppen tilsetningsstoffer og tilsettingsstoffblandinger. Tilsynet vil bli gjennomført som en revisjon... Publisert 28.01.2022 | Sist endret 31.01.2022
Vis meg kunngjøringer etter tema