Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Zoonotiske E. coli i norske kjøttvarer 2018

Det ble funnet Shiga toksin-produserende E. coli- STEC i to av 308 prøver. Hva undersøkte vi?308 prøver av norsk kjøtt- og karbonadedeig fra storfe.Tidsrom:Mattilsynet tok ut prøver i  2017. Analysene ble ferdige i 2018.Hva letter... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/ecoli/zoonotiske_e_coli_i_norske_kjottvarer_2018.37085 Publisert 09.12.2019 | Sist endret 08.01.2020

Listeria monocytogenes i sushi - Vurdering av helseråd til gravide og andre utsette grupper

Mattilsynet bad Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om risikovurderinga for å oppdatere råd og åtvaringar til gravide og andre utsette grupper. Listeriabakterien kan gje sjukdommen listeriose. Listeriose kan mellom anna over... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/listeria/listeria_monocytogenes_i_sushi__vurdering_av_helseraad_til_gravide_og_andre_utsette_grupper.35318 Publisert 21.06.2019 | Sist endret 06.12.2019

Tilsyn med spiseklar sjømat i 2016

I ein kontroll av 85 produsentar som lagar sjømat som ikkje skal varmebehandlast før forbrukaren et den – slik som til dømes røykt fisk, fisk til sushi og kokt skaldyr - fann Mattilsynet manglar hos 6 av 10 verksemder. Kva er und... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/listeria/tilsyn_med_spiseklar_sjomat_i_2016.26394 Publisert 22.05.2017 | Sist endret 28.02.2020

Til matprodusenter: Om forsyningsproblemer og matmerking som følge av krigen i Ukraina

Flere matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på enkelte råvarer/innsatsvarer som følge av krigen i Ukraina. Dette skaper utfordringer med hensyn til emballasje og korrekt merking av ingredienser. Mattilsynet forstår at situ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/til_matprodusenter_om_forsyningsproblemer_og_matmerking_som_folge_av_krigen_i_ukraina.46098 Publisert 11.03.2022 | Sist endret 13.05.2022

Tilsyn i registrerte virksomheter som produserer spiseferdig mat eller lett bedervelige næringsmidler i 2022

Mattilsynet vil i 2022 gjennomføre fysiske tilsyn hos registrerte virksomheter som produserer spiseferdig mat eller lett bedervelige næringsmidler. Eksempel på slike produksjonsvirksomheter er produsenter av bagetter/smørbrød, sal... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/tilsyn_i_registrerte_virksomheter_som_produserer_spiseferdig_mat_eller_lett_bedervelige_naeringsmidler_i_2022.46347 Publisert 31.03.2022 | Sist endret 31.03.2022

Berikning av mat - oppdatering av modell

På oppdrag fra Mattilsynet har VKM vurdert hvilke mengder vitaminer og mineraler som kan tilsettes mat og drikke uten at dette har negative helsemessige konsekvenser. Hva undersøkte VKM? Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) h... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/tilsatte_stoffer/tilsatte_vitaminer_mineraler_og_andre_stoffer/berikning_av_mat__oppdatering_av_modell.43500 Publisert 17.06.2021 | Sist endret 17.06.2021

Listeriabakterier – vurdering av råd til gravide og andre utsatte grupper

Mattilsynet ba VKM om denne risikovurderingen for å oppdatere våre råd og advarsler til gravide og andre utsatte grupper. Listeriabakterien kan gi sykdommen listeriose. Listeriose kan overføres fra mor til foster under graviditet ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/listeria/listeriabakterier__vurdering_av_raad_til_gravide_og_andre_utsatte_grupper.31187 Publisert 20.06.2018 | Sist endret 06.12.2019

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2019

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2019. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2019.39226 Publisert 20.05.2020 | Sist endret 20.05.2020

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2018

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2018. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2018.35714 Publisert 01.08.2019 | Sist endret 07.08.2019

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2016

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2016. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2016.29621 Publisert 19.02.2018 | Sist endret 02.06.2020

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2017

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2017. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2017.32646 Publisert 23.10.2018 | Sist endret 02.05.2019

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2015

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2015. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2015.30750 Publisert 08.11.2017 | Sist endret 16.05.2018

Miljøgifter i fisk 2019: Atlantisk kveite langs kysten av Trøndelag og Nordland

Dette er en oppfølging av 2016-kartleggingen, fordi det da ble fanget få kveiter i området nærmere kysten og i nærheten av Sklinnadjupet. Området ytre Sklinnadypet ble stengt for kveitefiske i 2017 pga. høye nivåer av kvikksølv og... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/miljogifter_i_fisk_2019_atlantisk_kveite_langs_kysten_av_trondelag_og_nordland.37052 Publisert 05.12.2019 | Sist endret 05.12.2019

Status for drikkevannsområdet i landets kommuner

I juli 2019 fikk Mattilsynet i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å lage en oversikt over tilstanden på drikkevannsområdet i Norge. Hva undersøkte vi: Analyse av rådata fra private og offentlige vannforsyningssystemer, som ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/drikkevann/opplysninger_om_vannforsyningssystemer/status_for_drikkevannsomraadet_i_landets_kommuner.36691 Publisert 04.11.2019 | Sist endret 04.11.2019

Forekomst av Campylobacter spp. hos kylling som er eldre enn 50 dager ved slaktetidspunkt

Mattilsynet gjennomførte fra 1. mai – 31. oktober 2018 en studie på forekomst av Campylobacter spp. hos kylling som slaktes når de er eldre enn 50 dager. Antallet prøver i undersøkelsen er for lavt til å kunne trekke omfattende ko... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/forekomst_av_campylobacter_spp_hos_kylling_som_er_eldre_enn_50_dager_ved_slaktetidspunkt.36323 Publisert 25.09.2019 | Sist endret 27.09.2019

Scenarioframstilling: Kvikksølveksponering fra fisk

For å få et bedre kunnskapsgrunnlag til å vurdere kvikksølveksponering fra fisk, ba Mattilsynet Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å lage en scenarioframstilling for inntak av fisk med forskjellige kvikksølvnivå, og en l... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/scenarioframstilling_kvikksolveksponering_fra_fisk.34447 Publisert 05.04.2019 | Sist endret 06.12.2019

VKM-vurdering av krom i kosttilskudd

Mattilsynet ba Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å vurdere konsekvensen ved ulike maksimumsgrenser for krom i kosttilskudd. Hva er undersøkt:VKM har vurdert inntaket av krom fra kosten, øvre sikre inntaksnivåer og konse... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/vkmvurdering_av_krom_i_kosttilskudd.30128 Publisert 14.03.2018 | Sist endret 06.12.2019

«Andre stoffer» i kosttilskudd og andre næringsmidler, 2015 - 2017

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) risikovurdert «andre stoffer» som brukes i Norge. «Andre stoffer» er stoffer som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, og som ikke er vitaminer og ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/tilsatte_stoffer/tilsatte_vitaminer_mineraler_og_andre_stoffer/andre_stoffer_i_kosttilskudd_og_andre_naeringsmidler_2015__2017.30062 Publisert 05.10.2017 | Sist endret 06.12.2019

Risikorangering av fremmedstoffer for overvåking i mat, drikke og kosttilskudd

Det er viktig at maten vi spiser ikke inneholder fremmedstoffer i mengder som gjør den helsefarlig. For å få et bedre kunnskapsgrunnlag har Mattilsynet bedt VKM om en risikorangering av fremmedstoffer i mat, drikke og kosttilskudd... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/risikorangering_av_fremmedstoffer_for_overvaaking_i_mat_drikke_og_kosttilskudd.36239 Publisert 16.09.2019 | Sist endret 06.12.2019

Revidert risikovurdering av D-ribose i kosttilskudd

VKM har publisert en revidert versjon av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd fra 2016. Hva undersøkte VKM:VKM har revurdert sin sikovurdering av D-ribose i kosttilskudd. Risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd er en... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/kosttilskudd/revidert_risikovurdering_av_dribose_i_kosttilskudd.40594 Publisert 06.10.2020 | Sist endret 10.08.2021