Krav til eksportør – eksport av andre matvarer enn sjømat til Kina
Både norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller krav til eksportørene.
Innhold på denne siden
- Regelverk for eksport av mat til Kina
- Risikomatvarer godkjent for eksport fra Norge til Kina
- Risikomatvarer som ikke er godkjent for eksport fra Norge til Kina
- Registrering for å bli listeført hos kinesiske myndigheter
Regelverk for eksport av mat til Kina
Kinesiske myndigheter innførte nytt regelverk for eksport av alle typer matvarer til Kina i 2022.
Alle virksomheter som er involvert i produksjon, prosessering og lagring av mat og drikke som eksporteres til Kina er omfattet av regelverket. For sjømat vil det si de fleste ledd i produksjonskjeden; reefer vessles, fryse- og fabrikkfartøy, produsenter (inkludert slakte- og bløggebåter), frittstående kjøle- og fryselager, og eksportører.
Det fremkommer ikke i regelverket om det omfatter levende sjømat.
Regelverket omfatter ikke
- tilsetningsstoffer
- fiskemel og fiskeolje til ikke-humant konsum
- matrelaterte produkter (emballasje, beholdere, vaskemidler, desinfeksjonsmidler til mat og utstyr brukt i matproduksjon)
- netthandel
Dekret 248 om listeføring av virksomheter før eksport:
- Decree 248: Regulations of the People's Republic of China on the Registration and Administration of Overseas Manufacturers of Imported Food (jckspj.customs.gov.cn)
- Tolkning av dekret 248 om registrering av virksomhet før eksport (PDF)
Dekret 249 om mattrygghet for importert og eksportert mat:
- Decree 249: The Measures of the People's Republic of China for the Administration of Import and Export (jckspj.customs.gov.cn)
- Tolkning av dekret 249 om mattrygghet for importert og eksportert mat (PDF)
Risikomatvarer godkjent for eksport fra Norge til Kina
Kina har gjennomført en risikovurdering av ulike matvarekategorier og definert hva de anser som risikomatvarer.
Kina har godkjent følgende risikomatvarer fra Norge:
- Aquatic products (fisk og sjømat)
- Foods for special dietary purposes (mat for spesielle ernæringsbehov)
- Health foods (helsekost)
- Stuffed wheaten products (fylte bakverk)
Risikomatvarer som ikke er godkjent for eksport fra Norge til Kina
Kinesiske myndigheter har gjennomført en risikovurdering av ulike matvarer og definert hva de anser som risikomatvarer.
Norge er ikke godkjent for eksport av risikomatvarer som kjøtt-, egg- eller meieriprodukter til Kina. Nærmere bestemt gjelder dette følgende matvarer:
- Bee products (bieprodukter)
- Bird´s nest and bird´s nest products (fuglerede og fugleredeprodukter)
- Condiments (smakstilbehør og krydder)
- Dairy products (melk og meieriprodukter)
- Dried beans (tørkede bønner)
- Dried fruits (tørket frukt)
- Edible grains (spiselige korn)
- Edible oils and fats (spiselige oljer og fett)
- Egg and eggproducts (egg og eggprodukter)
- Fresh and dehydrated vegetables (ferske og dehydrerte grønnsaker)
- Meat and meat products (kjøtt- og kjøttprodukter)
- Milled grain industry products and malt (kornprodukter og malt)
- Nuts and seeds (nøtter og frø)
- Oilseeds (oljefrø)
- Sausage casings (pølsetarmer)
- Unroasted coffee and cocoa beans (kaffe som ikke er brent og kakaobønner)
Det er mange som ønsker at Mattilsynet skal legge til rette for markedsadgang av spesifikke produkter og markeder. Vi har dessverre ikke mulighet til å oppfylle alle ønskene, og må prioritere enkelte produkter. Vi har startet med forhandlinger om eksport av meieriprodukter og svinekjøtt til Kina. Forhandlingene har pågått i flere år, og pågår fortsatt. Det er en lang og krevende prosess å få godkjenning for eksport av nye produkter til Kina, derfor har vi begrensede mulighet til å starte med flere forhandlinger samtidig.
Hvis en virksomhet ønsker at et nytt produkt skal godkjennes for eksport fra Norge til Kina, må de ta kontakt med seksjon internasjonalt samarbeid via følgende mailadresse:
Registrering for å bli listeført hos kinesiske myndigheter
Kinesiske myndigheter stiller krav til at virksomheter som jobber med produksjon, prosessering og lagring av mat for eksport til Kina er registrert i landet før eksport.
Kinesiske myndigheter stiller krav til at virksomheter som jobber med produksjon, prosessering og lagring av mat for eksport til Kina er registrert i landet før eksport.
Registreringen foregår i det digitale registreringssystemet China Import Food Enterprises Registration (CIFER), tidligere kalt Single Window.
Sjømatrådet hjelper Mattilsynet med registrering av sjømatvirksomheter i CIFER på følgende nettside:
Registrering av virksomheter for eksport av sjømat til Kina (seafood.no)
Produsenter av matvarer som ikke står på listen over risikomatvarer har mulighet til å registrere seg selv i CIFER. Artikkel 9 i dekret 248 beskriver hvilke dokumenter som må legges ved en slik registrering.
Produsenter av risikomatvarer som ikke er godkjent i Kina kan ikke registrere seg i CIFER. Hver enkelt matvare må godkjennes av Kina først.
Produsenter av andre risikomatvarer som er godkjent i Kina, som mat for spesielle ernæringsbehov, helsekost og fylte bakverk, får bistand fra Mattilsynet ved registrering i CIFER.