Håndtering, behandling og oppbevaring av blåskjell
Blåskjell er en ferskvare som må håndteres riktig for å være trygt å spise. Her er gode tips og råd.
Innhold på denne siden
- Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling
- Blåskjell bør ikke fryses
- Blåskjell blir ikke kvitt giftstoffer i ferskvann
Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling
Skjell bør serveres så ferske som mulig. Da smaker de best.
Levende blåskjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lavere temperaturer gir lengre holdbarhet. Oppbevar skjellene på is – også i kjøleskap – men pass på at isen ikke ligger over dem, for da kan de fryse.
Oppbevar blåskjellene i fuktig tang eller vått avispapir. Dette hjelper dem å holde seg friske i flere dager. Erfaringer fra skjellnæringen viser at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager etter at de er tatt opp fra sjøen, hvis de blir oppbevart riktig.
Sjekk om skjellene er levende
Før du tilbereder dem må du, uavhengig av hvor lenge de har vært lagret, alltid kontrollere om skjellene er levende. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg, er døde. Er det mange døde skjell, kan det være at de er for gamle. Døde skjell kan gi skjellene rundt dårlig smak og lukt. Skjell som ikke har åpnet seg under damping, skal heller ikke spises.
Oppbevaring av dampede blåskjell
Dampede blåskjell kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 dager. Sørg for å dekke dem godt til for å bevare smaken og kvaliteten. Det er best å fryse ferdig dampede blåskjell, da dette bevarer både smaken og kvaliteten. Unngå å fryse rå blåskjell, da dette kan ødelegge kvaliteten.
Blåskjell bør ikke fryses
Du bør ikke fryse ferske blåskjell fordi det ødelegger kvaliteten på skjellene.
Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjellkjøttet vil komme ut i kokevannet når du damper blåskjellene etter frysning.
Hvis du vil fryse blåskjell, bør du først sjekke at alle er levende. Døde skjell vil gi dårlig smak på hele måltidet om alt dampes sammen. Det beste er å fryse ferdig dampede blåskjell – da bevarer du både smaken og kvaliteten.
Blåskjell blir ikke kvitt giftstoffer i ferskvann
Du blir ikke kvitt giftstoffer i blåskjell ved å legge dem i rennende ferskvann.
I ferskvann vil blåskjellene lukke seg og etter hvert dø.
I sjøen får blåskjellene ny næringstilgang med planktonalger, som ikke produserer giftstoffer, og vil etter hvert avgiftes.
Hvis blåskjell er giftige på senhøsten, forblir de giftige gjennom vinteren til våroppblomstring av plankton starter opp igjen på våren. Blåskjell kan renses for mikrobiologisk forurensning (som bakterier), men dette må gjøres i rent sjøvann.