Blåskjellrådene kan variere
Å plukke skjell så nært uttaksstedet som mulig er spesielt viktig hvis rådene varierer fra sted til sted langs samme kyststripe.
Ved plassering av stasjonene er det lagt vekt på at de skal være representativ for et størst mulig geografisk område. Vannmassene i de ulike fjordarmer og bukter kan imidlertid inneholde ulik mengde algegifter. I tillegg er det langt mellom uttaksstedene.
Mange forhold vurderes før det gis råd
Rådene om å spise eller ikke, vurderes på bakgrunn av disse forholdene:
- om konsentrasjonen av giftige alger er oppadgående eller nedadgående.
- status for algekonsentrasjoner og giftanalyser av skjell ved andre uttakssteder langs samme kyststripe kommer i betraktning.
- hvilken årstid vi er inne i. Ulike alger kan være mer framtreden til ulike årstider.
- for PSP (Paralytic Shellfish Poisoning toksin-nervegift) er vi strengere enn for kommersiell omsetning, da kostholdsrådet gjelder for et område, og ikke et konkret uttakssted. Vi oppfordrer uansett til å plukke nærmest mulig uttaksstedet.
- analyseresultater av skjell og vannprøver fra kommersielle skjellanlegg langs kysten blir også brukt som et hjelpemiddel for å fange opp variasjoner i biomassen.
Skjell som omsettes kommersielt skal være trygge
Blåskjellvarselet er et tilbud til de som ønsker å plukke skjell til eget bruk. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet.
Skjell som du kan få tak i gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.
Siden er en del av disse veiledningene:
-
Tips og råd om å plukke blåskjell og andre skjell
Forekomster av giftige skjell kan være lokalt. Derfor bør du plukke skjell så nært målestedet som mulig. Vær forsiktig hvis rådene veksler langs samme kyststripe.
-
Dette betyr prøvesvarene i blåskjellvarselet
Blåskjell kan inneholde giftstoffer som ikke forsvinner ved koking. Her forklarer vi hva prøvesvarene betyr, og hvordan du kan bruke varselet for å unngå forgiftning.