Blåskjellrådene kan variere

Å plukke skjell så nært uttaksstedet som mulig er spesielt viktig hvis rådene varierer fra sted til sted langs samme kyststripe.

Faglig oppdatert

Ved plassering av stasjonene er det lagt vekt på at de skal være representativ for et størst mulig geografisk område. Vannmassene i de ulike fjordarmer og bukter kan imidlertid inneholde ulik mengde algegifter. I tillegg er det langt mellom uttaksstedene.

Mange forhold vurderes før det gis råd

Rådene om å spise eller ikke, vurderes på bakgrunn av disse forholdene:

  • om konsentrasjonen av giftige alger er oppadgående eller nedadgående.
  • status for algekonsentrasjoner og giftanalyser av skjell ved andre uttakssteder langs samme kyststripe kommer i betraktning.
  • hvilken årstid vi er inne i. Ulike alger kan være mer framtreden til ulike årstider.
  • for PSP (Paralytic Shellfish Poisoning toksin-nervegift) er vi strengere enn for kommersiell omsetning, da kostholdsrådet gjelder for et område, og ikke et konkret uttakssted. Vi oppfordrer uansett til å plukke nærmest mulig uttaksstedet.
  • analyseresultater av skjell og vannprøver fra kommersielle skjellanlegg langs kysten blir også brukt som et hjelpemiddel for å fange opp variasjoner i biomassen.

Skjell som omsettes kommersielt skal være trygge

Blåskjellvarselet er et tilbud til de som ønsker å plukke skjell til eget bruk. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet.

Skjell som du kan få tak i gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.