Blåskjell over vann ved fjære/lavvann

I utgangspunktet kan du spise blåskjell som er over vannskorpa ved fjære sjø (lavvann), men muligheten for forurensing fra fugler og skadedyr er til stede.

Faglig oppdatert

Sørg for å vaske skjellene godt før tilberedning og for at blåskjellene dampes/varmebehandles tilstrekkelig for å fjerne eventuell forurensning av bakterier og virus fra både dyre- og fugleliv på land og annen forurensning til stede i vannmassene.

For å hindre at fordervede eller døde blåskjell kommer i gryta og ødelegger hele måltidet, sjekk hvert enkelt skjell på forhånd. Kontroller alltid om skjellene er levende før de tilberedes, uavhengig av hvor lenge siden du har oppbevart dem. Gi blåskjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen eller skyll de godt i rent sjøvann og bank på skallet. Skjell som ikke lukker seg, er døde.

Algegifter fjernes verken ved varmebehandling eller frysing. Følg med på blåskjellvarselet om det er anbefalt å sanke blåskjell på egen hånd i aktuelt område.