Er det riktig at eplekjerner inneholder cyanid (blåsyre)?

Er det så store konsentrasjoner at det ikke er anbefalt å spise eplekjerner? Hvor mye er det i forhold til andre vanlig matvarer?

Publisert

I planteriket tilhører epletrær rosefamilien. Det er kjent at frø fra rosefamilie kan inneholde cyanogene glukosider. Cyanogene glukosider frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid; HCN) i magen. Knuste frø vil frigjøre mer HCN. Noe av blåsyren en får i seg omsettes og fjernes, men det er skadelig dersom en får i seg for mye blåsyre. Ved inntak av cyanogene glukosider (små doser) kan man få en bitter smak (jf. bitter mandel).

Cyanogene glukosider finnes for øvrig i hele planteriket, men planter fra rosefamilien er mest kjent for å inneholde dette. Kjernehuset i eplet inneholder ikke disse stoffene, kun frøene og kjernen inne i frøene.

Produkter som kjent inneholder cyanogene glukosider er linfrø, aprikoskjerner, kassava og bambusskudd.

Rå aprikoskjerner kan gi cyanidforgiftning

Dette gjør du

Mattilsynet har ingen anbefalinger mot å spise eplekjerner og kjenner heller ikke til slike anbefalinger i andre land.

For linfrø vil en til to spiseskjeer av hele linfrø per dag for en voksen person ikke føre til noen forgiftningsfare, i følge Livsmedelsverket i Sverige. Det kan nok være noen konsentrasjonsforskjeller av HCN mellom eplefrø og linfrø.

Kassava er nok det produktet som inneholder mest cyanogene glukosider og må gjennomgå omfattende forbehandling før konsum.