Kjøp og bruk av kosttilskudd
Kosttilskudd markedsføres ofte med løfter om et godt liv og bedre helse. Bruk sunn fornuft og kritisk sans ved kjøp av kosttilskudd, særlig på internett.
Tenk deg nøye om før du bruker kosttilskudd. Kosttilskudd bør ikke brukes som erstatning for en variert kost.
Vi får stort sett i oss det vi trenger fra maten, men noen næringsstoffer kan det være en utfordringer å få nok av. Kosttilskudd kan være nødvendig for å dekke behovet av bestemte næringsstoffer i noen grupper av befolkningen, eller i noen perioder i livsløpet. Les mer: Treng eg kosttilskot? (helsenorge.no)
- Vær skeptisk til produkter som lover rask og kraftig virkning.
- Styr unna produkter som påstår eller gir inntrykk av å forebygge, behandle eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter. Dette er ikke tillatt.
- Se opp for ulovlige påstander som "Garantert økt muskelmasse", "Ned i vekt i rekordfart" og "Har ingen bivirkninger".
- Ikke kjøp produkter fra nettsider uten kontaktinformasjon. Send gjerne en e-post for å se om du får svar.
- Når du kjøper kosttilskudd i eller fra land utenfor EU, så kan produktet inneholde stoffer som er forbudt i EU og Norge, eller inneholde mer enn det som vurderes trygt her.
- Du kan ikke alltid stole på merkingen. Noen kosttilskudd, som ofte markedsføres med å ha sterk virkning, kan være tilsatt ulovlige ingredienser, og noen ganger uten at det er oppgitt i ingredienslisten.
- "Naturlig" betyr ikke nødvendigvis "trygt". At et produkt er "100 prosent naturlig", er ikke en garanti for at det er trygt. Det finnes mange farlige stoffer i naturen.
- Har du en sykdom, bruker medisiner eller skal gjennom en operasjon, må du spørre legen din før du begynner å ta kosttilskudd. Enkelte kosttilskudd kan forverre sykdommen eller være uheldig å ta sammen med medisinene. Les pakningsvedlegget til medisinen du bruker nøye.
Mattilsynet tar stikkprøver kun ved mistanke
Kosttilskudd er ikke forhåndskontrollert og godkjent, slik som legemidler må være: Godkjenning av kosttilskott
Markedet for kosttilskudd er stort og uoversiktlig, og omfatter alt fra helsekostbutikker og ulike nettsider, til "homeparties", postordresalg og via sosiale medier. Mattilsynet undersøker produkter og distributører der det er mistanke om juks, på samme måte som politiet kun etterforsker personer de mistenker er kriminelle. Forbrukerne har all grunn til å være skeptiske.