Produsentar av eteferdige næringsmiddel skal vere kjente med risikoen ved slike produkt
Mattilsynet prioriterer tilsyn med produsentar av eteferdige næringsmiddel i 2024 og 2025.
Vi kontrollerer om verksemdene gjennomfører tiltak som sikrar at eteferdige næringsmiddel er trygge for forbrukar.
Kvifor vel Mattilsynet å prioritere dette i 2024 og 2025?
I dei siste åra har det vore fleire utbrot forårsaka av eteferdige næringsmiddel. Mattilsynet vil derfor føre tilsyn med verksemder som produserer eteferdige risikoprodukt innan kategoriane
- kjøttprodukt
- mjølkeprodukt
- sjømat
- frukt og grønt
Kva er eteferdige næringsmiddel?
Eteferdige næringsmiddel er mat som kan etast direkte, utan å måtte kokast eller lagast for å fjerne skadelege mikroorganismar.
Eksempel på slike næringsmiddel er salat, rakfisk, røykt og graven fisk, kjøttpålegg og blaute ostar.
Korleis jobbar Mattilsynet med dette?
Mattilsynet skal oppdatere informasjon og rettleiing for å gjere det enklare for verksemdene å produsere trygge eteferdige næringsmiddel.
I tillegg skal vi kontrollere enkelte verksemder. På tilsyna vil vi kontrollere tiltaka for verksemda som sikrar at eteferdige næringsmiddel er trygge for forbrukar.
Kva betyr det for deg, og kva kan du/verksemda di forvente?
Tilsynet med produsentar av eteferdig sjømat, kjøtt og vegetabiler som starta opp i 2024, vil sluttførast i 2025.
I tillegg vil Mattilsynet også gjennomføre tilsyn på meieriområdet. Der vil vi konsentrere oss om verksemder som produserer mjuke ostar og verksemder som produserer ost av upasteurisert mjølk. Desse tilsyna skal etter planen starte i juni 2025.
På tilsyna kontrollerer vi fareanalysen for verksemda og styringstiltak for å sikre trygg mat. Der det er relevant vil vi også undersøke korleis verksemdene sikrar at næringsmidla er trygge med omsyn til dei mikrobiologiske kriteria og regelverket for framandstoff.
Les meir om tilsynet her: