Rå melk bør varmebehandles
Rå melk (upasteurisert melk) kommer rett fra dyr som ku, geit, sau eller hest. Den kan inneholde bakterier som gir sykdom, og bør derfor varmebehandles.
Barn, personer med svekket immunforsvar og gravide er spesielt utsatt for å bli syke, og bør heller ikke spise produkter laget av rå melk.
Melk i norske butikker er pasteurisert
Siden begynnelsen av 1950-tallet har det vært påbudt å varmebehandle rå melk før den omsettes.
Pasteurisering vil si at melken varmebehandles ved minimum 72 ºC i minst 15 sek. eller ved tilsvarende kombinasjoner av temperatur og tid. De fleste mikroorganismene i rå melk blir drept ved pasteurisering. Pasteurisering er et av de historisk viktige tiltakene for å bedre folks helse.
Definisjonen på rå melk finnes i animaliehygieneforordningen (Forordning EF nr. 853/2004 vedlegg I pkt. 4.1).
Det er ulovlig å selge rå melk til forbrukere
Fare for sykdom er årsaken til at det forbudt å omsette rå melk (upasteurisert melk).
Smittestoffer som bakterier, virus og parasitter kan komme over i melken under melking, for eksempel fra syke dyr, fra infeksjon i juret, sår på spenene eller fra avføring.
Barn er ekstra utsatt for giftproduserende varianter av bakterien E. coli (STEC). Vi har det siste tiåret opplevd at flere barn har blitt syke etter å ha vært på besøksgård, blant annet etter å ha drukket rå melk. Barn bør ikke drikke rå melk, og bør vaske hendene godt etter å ha vært i kontakt med dyr, særlig før de spiser.
For gravide er Listeria monocytogenes en ekstra risiko.
Unntak fra forbudet mot å omsette rå melk
Det eneste unntaket er tilfeldig salg fra gård eller seter direkte til forbrukere som skal bruke det i egen husholdning. Et eksempel på dette er når en turist kommer innom setra og vil kjøpe et spann melk. Det er likevel ikke lov å selge rå melk regelmessig til turister eller andre privatpersoner.