Ingredienser, prosesshjelpemidler og tilsetningsstoffer som er tillatt eller forbudt brukt i økologiske næringsmidler
Her tar vi for oss krav til bearbeiding, bruk av ikke-økologiske ingredienser, prosesshjelpemidler og tillatte og forbudte tilsetningsstoffer i bearbeidede vegetabilske og animalske produkter.
Økologisk mat skal produseres med forsiktighet, helst ved biologiske, mekaniske eller fysiske metoder. Bruk av tilsetningsstoffer og prosesshjelpemidler skal begrenses.
For å sikre at produkter som kommer ut på markedet oppfyller kravene i økologiregelverket, er det en rutine at Debio skal ha vurdert produktbeskrivelsen med opplysninger om type, eventuell mengde og opprinnelse av ingredienser, tilsetningsstoffer og hjelpemidler.
Tilsetningsstoffer inkludert bærestoffer og prosesshjelpemidler
Forordning 2021/1165, vedlegg V gir en oversikt over hvilke produkter og stoffer som kan brukes ved bearbeiding av økologisk mat.
Tilsvarende liste finnes i vedlegg 1. Vedlegget er delt inn i grupper avhengig av bruksområde.
Dette er:
- Del A: tilsetningsstoffer, inkludert bærestoffer
- Del B: prosesshjelpemidler og produkter til bruk under prosessering
- Del C: prosesshjelpemidler for produksjon av gjær og gjærprodukter
- Del D: produkter og stoffer til produksjon og konservering av vin
Bruk av nitritt i økologiske kjøttprodukter
Natriumnitritt er kun tillatt å bruke som tilsetningsstoff i økologiske kjøttprodukter dersom dere kan vise at det ikke er noe teknologisk alternativ tilgjengelig som gir samme garanti for hygienisk kvalitet og/eller gjør det mulig å bevare produktets særlige egenskaper. Dere må dokumentere dette overfor Debio før tilsetningsstoffet kan tas i bruk.
Når nødvendigheten for bruk av nitritt skal vurderes må det økologiske prinsippet om at bruk av tilsetningsstoffer og tekniske prosesshjelpemidler skal begrenses til et minimum tas i betraktning. Økologiregelverket beskriver i tillegg at bruk at tilsetningsstoffer bare skal tillates brukt når det er et grunnleggende teknologisk behov for bruken.
Det finnes flere alternative metoder for å sikre hygienisk kvalitet på kjøttprodukter. Dette kan for eksempel være god hygiene i produksjonen, varmebehandling, bruk av konserveringsmidler (f.eks. salt), pakkemetoder som holder unna for eksempel oksygen (skin pack, modifisert atmosfære), bruk av surhetsregulerende midler, oppbevaringstemperatur (ubrutt kjølekjede). Det er også tillatt å bruke grønnsakerekstrakter, urter o.l. som ingrediens for andre effekter (aroma, smak mm) også hvis de har en konserverende/fargegivende sideeffekt.
Mattilsynet vurderer at det i de fleste tilfeller er alternative metoder tilgjengelig for å sikre den hygieniske kvaliteten og bevare særlige egenskaper uten bruk av nitritt som tilsetningsstoff. Bruk 36 av nitritt kan derfor bare tillates når dere kan dokumentere at andre metoder ikke gir ønsket kvalitet. Dere må kunne vises til hvilke alternativer som er testet på produktet og hvilke resultater testene har gitt.
Tillatte ingredienser som ikke er økologisk produsert
Ikke-økologiske ingredienser listet i vedlegg IX i forordning (EF) 889/2008 kunne benyttes frem til og med 31.12.2023. Økologisk mat produsert med disse ikke-økologiske ingrediensene før 1.1.2024 kan omsettes inntil lageret er tømt.
Fra 1.1.2024 gjelder en ny liste over ikke-økologiske landbruksingredienser, jf. vedlegg V i forordning 2021/1165 og vedlegg 2.
Når ingrediensen ikke står på lista i vedlegg 2
Hvis dere ønsker å bruke en ikke-økologisk ingrediens som ikke står på lista i vedlegg 2 i produksjon av økologisk mat, kan Norge søke om å få oppført ingrediensen på listen over ikke-økologiske landbruksingredienser som kan benyttes i produksjon av økologisk mat. Denne listen (vedlegg V i forordning 2021/1165 og vedlegg 2) blir revidert minimum 1 gang per år.
Melde inn behov for ikke-økologisk ingrediens
Behov for å benytte ikke-økologiske ingredienser meldes til Debio som vurderer informasjonen før den sendes til Mattilsynet for vurdering og eventuell videre behandling. I informasjonen må dere begrunne hvorfor det er nødvendig å bruke den aktuelle ingrediensen. Slike begrunnelser bør relateres til mangel i markedet og/eller sikring av ernæringsmessige, tekniske eller andre særlige egenskaper i produktet. Begrunnelser relatert til kostnader er ikke tilstrekkelig til å få ingredienser inn på lista.
Søknad om midlertidig tillatelse
En midlertidig tillatelse kan innvilges når ingrediensen er nødvendig å bruke og den ikke er tilgjengelig i økologisk form i tilstrekkelig mengde i Norge eller EU-land, eller ikke kan importeres fra tredjeland. Tillatelser kan innvilges for seks måneder om gangen, og forlenges høyst to ganger i seks måneder etter en ny søknad. Tillatelsene som blir gitt vil gjelde for alle markedsaktører i Norge. Søknadsskjema finner dere på Debio sine nettsider (debio.no).
Hvis ingrediensen fremdeles ikke er å få tak i som økologisk alternativ, kan Norge søke om å få oppført ingrediensen på listen over ikke-økologiske landbruksingredienser som kan benyttes i produksjon av økologisk mat. Denne listen revideres minimum 1 gang per år. Forespørsler om å få ingredienser inn på lista kan sendes til postmottak@mattilsynet.no.
Regelverk
Forordning (EU) nr. 2021/1165
Mikroorganismer og enzympreparater
Det er tillatt å bruke preparater basert på mikroorganismer og enzympreparater som vanligvis benyttes som prosesshjelpemiddel ved tilvirkning av matvarer, med unntak av genmodifiserte organismer. Dette er derfor tillatt uten nærmere godkjenning eller spesifisering i positivliste.
Hvis et enzym benyttes som tilsetningsstoff og har effekt i sluttproduktet, skal enzymet imidlertid være godkjent for bruk i økologisk produksjon, jf. positivlisten i forordning 2021/1165, se Vedlegg 1, Del A.
Bruk av naturlige aromastoffer
Ikke-økologiske stoffer og produkter definert i forordning (EF) 1334/2008 som naturlige aromastoffer eller naturlige aromapreparater, kan benyttes i økologisk produksjon.
Forutsetningen er at minimum 95 % av aromastoffene skal være produsert fra navngitt naturlig kilde som (mat, plante eller animalsk opprinnelse).
Naturlige aromastoffer regnes som landbruksingredienser, og skal derfor tas inn i råvareregnskapet. Dette betyr at kun inntil 5% ikke-økologiske aromastoffer beregnet ut fra vekt kan benyttes i økologiske næringsmidler. Det er forbud mot aromastoffer som inneholder eller er produsert fra genomodifisering (GMO), eller er behandlet med ioniserende stråling.
Bruk og merking av gjær i økologiske produkter
Gjær regnes som en mikroorganisme og gjær og gjærprodukter klassifiseres som landbruksprodukter.
Ikke-økologisk gjær som brukes i matproduksjon er tillatt brukt i foredlede økologiske næringsmidler uten at det er behov for dokumentasjon på at økologisk gjær ikke er å få tak i eller tillatelse fra myndighetene. Når ikke-økologisk gjær brukes i et foredlet næringsmiddel med økologimerking kan det brukes med inntil 5 % av totale ingredienser av landbruksopprinnelse på vektbasis, forutsatt at de andre 95 % av ingrediensene av landbruksopprinnelse er økologiske. Ikke-økologisk gjær kan ikke brukes sammen med økologisk gjær i samme produkt.
Det er tillatt å bruke ikke-økologisk gjær som inneholder prosesshjelpemidler som f.eks. et emulgeringsmiddel. Hvis prosesshjelpemidler brukes er det en forutsetning at stoffene kun har en funksjon i selve gjæren, og at de ikke har noen teknologisk funksjon i sluttproduktet hvor gjæren er benyttet.
Farger for stempling av kjøtt og egg
I tilfeller hvor farge brukes for stempling på kjøtt og eggeskall, skal bare farger i overensstemmelse med Art. 2(8) og art. 2(9) i EU Direktiv 94/36/EC brukes.
Drikkevann og salt skal holdes utenfor råvareregnskapet
Drikkevann og salt som brukes ved tilvirkning av næringsmidler medregnes ikke ved beregning av andel økologiske og ikke-økologiske ingredienser.
Tilsetning av mineraler (inkludert sporelementer), vitaminer, aminosyrer og andre nitrogenforbindelser
Slike tilsetninger (berikinger) er kun tillatt i økologiske næringsmidler når det er påbudt ved lov.
Tradisjonell farging av kokte egg med skall
Hvis dere vil drive med farging av kokte egg med skall for å omsette dem på en bestemt tid av året, kan dere søke om tillatelse til bruk av naturlige fargestoffer og overtrekksmateriale. Jernoksider og jernhydroksider er tillatt å bruke til dette formålet.
Genmodifiserte organismer (GMO) er forbudt
I økologisk produksjon er det ikke tillatt å bruke produkter som består av eller inneholder genmodifiserte organismer (GMO). Det er også forbud mot produkter som er produsert fra GMO, og produkter som er fremstilt ved hjelp av GMO.
«Produsert fra genmodifisert organisme»
Med «produsert fra genmodifisert organisme» menes bearbeidede (prosesserte) produkter fremstilt på grunnlag av GMO, men som ikke er levende og spiredyktige. Det kan være produkter som er helt eller delvis avledet av GMO, men som verken inneholder eller består av GMO. Friske genmodifiserte tomater eller mais faller følgelig ikke inn under definisjonen av avledede produkter. Hvis tomatene eller maisen derimot er varmebehandlet slik at potensiell formeringsevne er ødelagt, vil produktene være avledede. Eksempler er bearbeidede, prosesserte produkter som mel, stivelse, olje m.m. Både produkter som inneholder DNA og/eller protein fra den genmodifiserte organismen og produkter helt uten DNA/protein omfattes av godkjenningskravet. Produsert fra er synonymt med fremstilt på grunnlag av, og avledet genmodifisert produkt.
«Produsert ved hjelp av GMO»
Produkter som er fremstilt ved hjelp av genmodifiserte organismer, men hvor sluttproduktet ikke inneholder materiale fra det opprinnelige genmodifiserte materialet, herunder genmodifiserte prosesshjelpemidler og næringsmidler som er behandlet med genmodifiserte prosesshjelpemidler. Enzymer som er produsert av genmodifiserte organismer brukt i for eksempel osteproduksjon regnes også som produsert ved hjelp av GMO. Likeledes askorbinsyre laget av en genmodifisert bakterie når askorbinsyren er isolert og brukes uten rester av den genmodifiserte organismen.Det er et mål med lavest mulig mengde sporforurensning av genmodifisert materiale i økologiske produkter. Dere må derfor kunne dokumentere at eventuelle spormengder av genmodifisert materiale er utilsiktet eller teknisk uunngåelig. Spormengder opp til 0,9 % genmodifisert materiale i økologiske produkter aksepteres bare når slik dokumentasjon er på plass.
Krav til dokumentasjon for fravær av GMO
For å kunne dokumentere at innsatsmidler ikke er genmodifiserte og heller ikke fremstilt fra eller ved hjelp av genmodifiserte organismer, skal selger bekrefte at produktet ikke er fremstilt fra eller ved hjelp av GMO. Bekreftelsen skal ha følgende opplysninger: produktnavn, virksomhet, underskrift av ansvarlig, dato.
Bekreftelsen skal følge hver leveranse, eller inneholde en forpliktelse om å melde fra dersom GMO-status på produktet endres. Virksomheten skal oppbevare slike bekreftelser og ha disse tilgjengelig ved revisjonsbesøk. Bekreftelsen skal ikke være mer enn to år gammel, og være på et nordisk språk eller engelsk.
Det er ikke tilstrekkelig å dokumentere at produktet tilfredsstiller EUs regelverk for genmodifiserte produkter, fordi dette regelverket aksepterer produkter som er produsert ved hjelp av GMO. Det er heller ikke tilstrekkelig med generell dokumentasjon for fravær av GMO.
Eksempler på generell dokumentasjon som ikke er tilfredsstillende:
«Til den det angår. Vi erklærer at våre produkter er GMO-frie.»«Våre produkter tilfredsstiller EUs GM-regelverk, jf. forordning 1829/2003 og 1830/2003.»Tillatte foredlingsteknikker for mat og fôr
Teknikkene som brukes ved foredling av mat skal ikke endre den sanne karakteren på produktet. Det skal hovedsakelig benyttes biologiske, mekaniske eller fysiske metoder i tråd med prinsippene definert i økologiregelverket. Alle teknikker som oppfyller disse kriteriene er i utgangspunktet tillatte å benytte i økologisk produksjon.
Regelverket lister noen spesifikke teknikker som uansett kan brukes ved produksjon av økologisk mat. Foreløpig er det kun spesifisert to teknikker som begge er relevante for produksjon av barnemat, dette gjelder ionebytte- og absorpsjonsteknikker med harpiks.
Regelverk
Forordning (EU) 2020/464
Ioniserende stråling og bruk av nanomateriale er forbudt
Bruk av ioniserende stråling for behandling av økologiske matvarer eller fôr, inkludert ingredienser, er forbudt.
Det er også forbud mot bruk av industrielt fremstilt nanomateriale i produksjon av økologisk mat.