Når kan du bruke betegnelsen "økologisk" i økologisk næringsmiddelproduksjon?

Bare produkter som er laget etter økologiregelverket kan merkes eller markedsføres som økologiske.

Publisert

Dette gjelder:

  • levende eller ubearbeidede landbruksprodukter
  • mat- og fôrvarer
  • vegetativt formeringsmateriale, frø og gjær

Regelverket for økologisk produksjon gjelder ikke produkter fra jakt og fiske av viltlevende arter. Hvis hovedingrediensen i produktet stammer fra vilt og fiske, kan det imidlertid henvises i merkingen til økologisk opprinnelse hvis alle andre ingredienser av landbruksopprinnelse enn viltet/fisken er økologiske.

Andelen av økologiske ingredienser av landbruksopprinnelse i en matvare er avgjørende for hvordan det kan henvises til økologisk produksjonsmetode i merkingen.

Tre måter å bruke betegnelsen "økologisk" på

Det er tre måter med angitte betingelser at begrepet økologisk kan brukes på matvarer.

1) I varebetegnelsen

1) I varebetegnelsen

Dette er kravene: 

  • Minst 95 vektprosent av ingrediensene av landbruksopprinnelse må være økologiske. Resterende inntil 5 % må være tillatt etter regelverket eller godkjent av Mattilsynet.
  • Eventuelle tilsetningsstoffer, prosesshjelpemidler, aromaer, preparater av mikroorganismer og enzymer, mineraler, sporstoffer, vitaminer samt aminosyrer med mer må være tillatt å bruke i henhold til økologiregelverket
  • En økologisk ingrediens kan ikke blandes med en tilsvarende ikke-økologisk ingrediens i samme matvare.
  • Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er fremstilt av eller ved hjelp av genmodifisering (GMO).
  • Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er behandlet med ioniserende stråling.
  • Matvaren må være produsert atskilt i tid eller rom fra ikke-økologiske matvarer.
  • Ingredienslisten skal vise hvilke ingredienser som er økologiske

Kravet om å oppgi økologiske ingredienser i ingredienslisten gjelder ikke produkter som er unntatt fra kravet om ingrediensliste i matinformasjonsforskriften. Dersom dere likevel ønsker å angi ingrediensliste på slike produkter, skal det også framgå hvilke ingredienser som er økologiske.

2) Kun i ingredienslisten

Dette er kravene: 

  • Minst 95 vektprosent av ingrediensene av landbruksopprinnelse er økologiske.
  • Eventuelle tilsetningsstoffer, prosesshjelpemidler, aromaer, preparater av mikroorganismer og enzymer, mineraler, sporstoffer, vitaminer samt aminosyrer med mer må være tillatt å bruke i henhold til økologiregelverket.
  • En økologisk ingrediens kan ikke blandes med en tilsvarende ikke-økologisk ingrediens i samme matvare.
  • Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er fremstilt av eller ved hjelp av genmodifisering (GMO)
  • Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er behandlet med ioniserende stråling. 
  • Matvaren må være produsert atskilt i tid eller rom fra ikke-økologiske matvarer.
  • Ingredienslisten skal angi hvilke ingredienser som er økologiske.
  • Prosentandelen med økologiske ingredienser må angis, og denne angivelsen skal fremstå i samme farge, størrelse og skrifttype som resten av ingredienslisten.
  • Kontrollorganets kodenummer skal angis. Hverken Ø-merket eller EU-logo kan brukes.

3) I varebetegnelsen og ved varebetegnelsen

Dette er kravene:

  • Hovedingrediensen er et produkt fra jakt eller fiske.
  • Alle andre ingredienser av landbruksopprinnelse må være økologiske
  • Eventuelle tilsetningsstoffer, prosesshjelpemidler, aromaer, preparater av mikroorganismer og enzymer, mineraler, sporstoffer, vitaminer samt aminosyrer med mer må være tillatt å bruke i henhold til økologiregelverket.
  • En økologisk ingrediens kan ikke blandes med en tilsvarende ikke-økologisk ingrediens i samme matvare.
  • Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er fremstilt av eller ved hjelp av genmodifisering (GMO).
  • Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er behandlet med ioniserende stråling. 
  • Matvaren må være produsert atskilt i tid eller rom fra ikke-økologiske matvarer. 
  • Ingredienslisten skal angi hvilke ingredienser som er økologiske.
  • Prosentandelen med økologiske ingredienser skal angis, og denne angivelsen skal fremstå i samme farge, størrelse og skrifttype som resten av ingredienslisten.
  • På slike produkter skal kun kontrollorganets kodenummer angis: hverken Ø-merket eller EU- logo kan brukes.

Salt og vann regnes ikke som landbruksingredienser og holdes utenom beregningen av vektprosent.

Regelverk

Siden er en del av denne veiledningen: