Når kan du bruke betegnelsen "økologisk" i økologisk næringsmiddelproduksjon?
Bare produkter som er laget etter økologiregelverket kan merkes eller markedsføres som økologiske.
Publisert
Dette gjelder:
levende eller ubearbeidede landbruksprodukter
mat- og fôrvarer
vegetativt formeringsmateriale, frø og gjær
Regelverket for økologisk produksjon gjelder ikke produkter fra jakt og fiske av viltlevende arter. Hvis hovedingrediensen i produktet stammer fra vilt og fiske, kan det imidlertid henvises i merkingen til økologisk opprinnelse hvis alle andre ingredienser av landbruksopprinnelse enn viltet/fisken er økologiske.
Andelen av økologiske ingredienser av landbruksopprinnelse i en matvare er avgjørende for hvordan det kan henvises til økologisk produksjonsmetode i merkingen.
Tre måter å bruke betegnelsen "økologisk" på
Det er tre måter med angitte betingelser at begrepet økologisk kan brukes på matvarer.
1) I varebetegnelsen
1) I varebetegnelsen
Dette er kravene:
Minst 95 vektprosent av ingrediensene av landbruksopprinnelse må være økologiske. Resterende inntil 5 % må være tillatt etter regelverket eller godkjent av Mattilsynet.
Eventuelle tilsetningsstoffer, prosesshjelpemidler, aromaer, preparater av mikroorganismer og enzymer, mineraler, sporstoffer, vitaminer samt aminosyrer med mer må være tillatt å bruke i henhold til økologiregelverket
En økologisk ingrediens kan ikke blandes med en tilsvarende ikke-økologisk ingrediens i samme matvare.
Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er fremstilt av eller ved hjelp av genmodifisering (GMO).
Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er behandlet med ioniserende stråling.
Matvaren må være produsert atskilt i tid eller rom fra ikke-økologiske matvarer.
Ingredienslisten skal vise hvilke ingredienser som er økologiske
Kravet om å oppgi økologiske ingredienser i ingredienslisten gjelder ikke produkter som er unntatt fra kravet om ingrediensliste i matinformasjonsforskriften. Dersom dere likevel ønsker å angi ingrediensliste på slike produkter, skal det også framgå hvilke ingredienser som er økologiske.
2) Kun i ingredienslisten
Dette er kravene:
Minst 95 vektprosent av ingrediensene av landbruksopprinnelse er økologiske.
Eventuelle tilsetningsstoffer, prosesshjelpemidler, aromaer, preparater av mikroorganismer og enzymer, mineraler, sporstoffer, vitaminer samt aminosyrer med mer må være tillatt å bruke i henhold til økologiregelverket.
En økologisk ingrediens kan ikke blandes med en tilsvarende ikke-økologisk ingrediens i samme matvare.
Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er fremstilt av eller ved hjelp av genmodifisering (GMO)
Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er behandlet med ioniserende stråling.
Matvaren må være produsert atskilt i tid eller rom fra ikke-økologiske matvarer.
Ingredienslisten skal angi hvilke ingredienser som er økologiske.
Prosentandelen med økologiske ingredienser må angis, og denne angivelsen skal fremstå i samme farge, størrelse og skrifttype som resten av ingredienslisten.
Kontrollorganets kodenummer skal angis. Hverken Ø-merket eller EU-logo kan brukes.
3) I varebetegnelsen og ved varebetegnelsen
Dette er kravene:
Hovedingrediensen er et produkt fra jakt eller fiske.
Alle andre ingredienser av landbruksopprinnelse må være økologiske
Eventuelle tilsetningsstoffer, prosesshjelpemidler, aromaer, preparater av mikroorganismer og enzymer, mineraler, sporstoffer, vitaminer samt aminosyrer med mer må være tillatt å bruke i henhold til økologiregelverket.
En økologisk ingrediens kan ikke blandes med en tilsvarende ikke-økologisk ingrediens i samme matvare.
Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er fremstilt av eller ved hjelp av genmodifisering (GMO).
Matvaren må ikke inneholde ingredienser som er behandlet med ioniserende stråling.
Matvaren må være produsert atskilt i tid eller rom fra ikke-økologiske matvarer.
Ingredienslisten skal angi hvilke ingredienser som er økologiske.
Prosentandelen med økologiske ingredienser skal angis, og denne angivelsen skal fremstå i samme farge, størrelse og skrifttype som resten av ingredienslisten.
På slike produkter skal kun kontrollorganets kodenummer angis: hverken Ø-merket eller EU- logo kan brukes.
Salt og vann regnes ikke som landbruksingredienser og holdes utenom beregningen av vektprosent.
Regelverk
Forordning (EU) nr. 2018/848 artikkel 16 nr. 1 og 30 nr. 1 og 5
Artikkel 30 nr. 1 og 5 , jf. vedlegg IV
Artikkel 16 nr. 1, jf. vedlegg II del IV punkt 2.1 b)