Produksjon av økologisk vin

Økologiregelverket stiller krav til hvilke produkter, tilsetningsstoffer og prosesser som er tillatt ved produksjon av økologisk vin.

Publisert

Det er begrensninger på bruk av flere tilsetningsstoffer, som blant annet forbud mot bruk av sorbinsyre. Det er også krav til lavere innhold av svoveldioksid og sulfitter sammenlignet med ikke-økologisk vin. Maksimal temperatur ved varmebehandling er 75°C.

Økologisk vin skal produseres av økologiske råvarer. Kun økologiske produkter og stoffer i vedlegg V, del D i forordning (EU) nr. 2021/1165 tillates ved fremstilling av økologisk vin. Se vedlegg 1.

Det er krav om at bruken av ikke-økologiske ingredienser og forebyggende tiltak mot innhold av ikke-tillatte stoffer dokumenteres.

Følgende prosesser er tillatte:

  • varmebehandling
  • sentrifugering
  • filtrering med inert filter

Andre prosesser er forbudte i økologisk vinproduksjon, som disse:

  • delvis konsentrering ved kjøling
  • eliminering av SO2
  • elektrodialysebehandling
  • delvis dealkoholisering
  • behandling med kationebyttere for å stabilisere vinsyren i produktet

Regelverk

  1. Forordning (EU) 2018/848 artikkel 18 og vedlegg II
  2. Forordning (EU) 2021/1165 artikkel 9

Siden er en del av denne veiledningen: