Hvem gjelder regelverket om mikrobiologiske kriteriene for?

Næringsmidler skal ikke inneholde bakterier, virus, sopp eller prioner, eller giftstoffer fra disse, i helseskadelige mengder. 

Publisert

Kravene i forordningen gjelder alle næringsmiddelvirksomheter som produserer, bearbeider og distribuerer næringsmidler som er omfattet av vedlegg I, inkludert detaljhandel.

Du som importerer eller samhandler varer til Norge, har også et ansvar for at produktene oppfyller kriteriene. 

Regelverk

Forordning (EF) nr. 2017/2005, artikkel 3

Artikkel 3
Allmenne krav

1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal sikre at næringsmidlene oppfyller de relevante mikrobiologiske kriteriene som er fastsatt i vedlegg I. For dette formål skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak i alle ledd i produksjonen, foredlingen og distribusjonen av næringsmidler, herunder detaljhandel, treffe tiltak innenfor rammen av egne framgangsmåter basert på HACCP-prinsipper, og samtidig gjennomføre god hygienepraksis, for å sikre at:
  1. a.
    forsyning, håndtering og foredling av råvarer og næringsmidler under deres kontroll blir utført slik at hygienekriteriene for prosessen blir oppfylt,
  2. b.
    de kriteriene for næringsmiddeltrygghet som gjelder for hele holdbarhetstiden til produktene, oppfylles under rimelig forutsigbare vilkår for distribusjon, lagring og bruk.
2. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som har ansvaret for å framstille produktene, skal om nødvendig gjennomføre undersøkelser i samsvar med vedlegg II for å kontrollere om kriteriene oppfylles gjennom hele holdbarhetstiden. Dette gjelder særlig for spiseferdige næringsmidler der Listeria monocytogenes kan vokse, og som kan innebære risiko for folkehelsen gjennom Listeria monocytogenes.
Næringsmiddelforetak kan samarbeide om å foreta slike undersøkelser.
Retningslinjer for å utføre slike undersøkelser kan innlemmes i retningslinjene for god praksis nevnt i artikkel 7 i forordning (EF) nr. 852/2004.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no